In acest numar, cat si in urmatorul, GAZETA isi propune sa gaseasca tizul unei personalitati publice din sfera politica. Acestia sunt oameni obisnuiti, care nu au nimic de a face cu lumea in care se invart cei care decid pentru noi. Singurul liant intre omul politic si omul obisnuit este o simpla coincidenta de nume, fapt care le poate aduce avantaje sau dezavantaje.

Actualul prefect al Clujului, Alin Tise, are un tiz in persoana unui chelner. In numarul viitorul al GAZETEI veti putea citi despre un alt om obisnuit, dar care poarta numele “greului” Emil Boc.

De 2 x Tise

Atunci cand cineva descopera ca are un nume identic cu al altei persoane, cu siguranta ca va fi interesat sa afle ce fel de caracter sau ce slujba are tizul. Invariabil, prin coincidenta numelui exista din start un element comun. Mai mult, se pare ca intre doi oameni cu acelasi nume exista mai multe legaturi decat ar putea fi sesizate la prima vedere.

Acest lucru este dovedit prin persoana lui Alin Tise, care reuseste sa impace cu brio doua meserii fundamentale ale zilelor noastre, si anume cea de prefect al judetului Cluj si cea de chelner pe o cunoscuta teresa situata in cartierul Zorilor. Desi suna foarte ciudat, povestea e cat se poate de reala si nu are nimic de a face cu domeniul SF si nici cu o dedublare.

Explicatia este definita tocmai prin termenul de “tizi” care inseamna, potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, “o persoana care poarta acelasi nume cu alta, considerata in raport cu aceasta”. GAZETA a aflat cum ar fi daca tizul prefectului ar conduce Clujul si ce parere are chelnerul Tise de prestatia profesionala a celui de la carma judetului.

Chelnerul Tise

Pe de o parte, Alin Tise este cunoscut prin dese aparitii in mass media, prin contributia sa ca fost consilier local din partea Partidului Democrat si, incepand cu anul trecut, ca primul om al judetului. Pe de alta parte, tizul sau, Alin Tise, este sef de sala al unei terase. Mai batran decat prefectul cu doar cateva luni, chelnerul Alin Tise nu este deloc interesat de politica.

Potrivit declaratiilor chelnerului Tise, numele nu i-a adus niciodata beneficii si nici macar bacsisuri mai generoase. ”Pe domnul prefect nu il cunosc decat din aparitiile din presa, nu l-am intalnit personal. Nu mi s-a intamplat niciodata sa am probleme din cauza numelui meu, dar nici nu pot sa spun ca am avut vreun avantaj.

Mai mult, oamenii nu prea imi dau bacsisuri tocmai pentru ca se gandesc ca probabil detin o pozitie financiara similara cu cea a prefectului. Persoanele care vin sa serveasca o bautura racoritoare pe teresa se uita destul de ciudat la ecusonul pe care scrie numele meu, intrebandu-se probabil care este legatura dintre mine si VIP Tise”, sustine Alin Tise.

Tise, antipolitica

Coincidentele dintre cei doi Tise se continua si in ceea ce priveste actuala meserie a celor doi. Daca prefectul Tise a fost numit in functie in cursul anului trecut dupa plecarea actualului ministru al invatamantului, Mihail Hardau, tizul sau a imbratisat meseria de chelner acum un an si jumatate, dupa ce anterior a fost angajatul societatii Sanex.

Cu alte cuvinte, ambii au inceput sa profeseze o noua meserie aproximativ in aceeasi perioada. Chelnerul Tise se declara destul de multumit de activitatea profesionala a tizului sau, considerandu-l potrivit pentru functia pe care o ocupa, insa declina ferm orice posibila implicare a sa in viata politica. “Din punctul meu de vedere, prefectul se descurca foarte bine, nu am ce sa-i reprosez.

In ceea ce ma priveste insa, nu m-as implica in politica, nu ma atrage sub nici o forma. Insa, daca as fi in locul prefectului, as incerca sa repar drumurile care, trebuie sa recunoastem, sunt un dezastru. Mai mult, as incerca sa suplimentez locurile de munca”, si-a stabilit Tise agenda de lucru.

Atat chelnerul Tise, cat si primul om din judet sunt casatoriti, cu nota ca tizul prefectului are deja un baietel de patru ani. Ramane de vazut daca si cand va “egala” situatia prefectul.

Curioasa din fire, GAZETA l-a contactat telefonic pe omul de la carma judetului pentru a afla daca are cunostinta de tizul sau clujean si daca ar fi tentat sa schimbe locul de munca cu acesta macar pentru o zi. Prins in probleme mult mai importante, prefectul Alin Tise a raspuns sec la intrebarile GAZETEI. “Probabil ca undeva prin lumea asta o fi si tizul meu.

Sincer, nu am timp sa ma gandesc acum la tizuri sau alte probleme, pentru ca suntem in alerta de gripa aviara si sunt prins cu acest lucru”, a declarat Tise.