Fostul presedinte al Consiliului Judetean si deputat PSD de Bihor, Mihai Bar, este acum intretinut de sotie

De meserie inginer automatizari si calculatoare, actualul presedinte al PSD Bihor nu si-a practicat meseria de aproape 20 de ani

Ca sa nu fie, totusi, de rasul curcilor, Bar a fost angajat, de catre sotia sa, la firma pe care aceasta o conduce

Preambul…

Cartonul a ajuns in Romania postdecembrista un material de lucru esential: miliardari de carton, politicieni de carton, case de carton; dar ce nu e de carton in Tara Romaneasca? De la Rasputin - parintele „satelor de carton” - incoace, materialul cu pricina nu a cunoscut o mai aleasa cinstire si inalta implinire! Politicienii nostri sunt o apa si-un pamant.

Au acelasi comportament dement, iresponsabil si hraparet, indiferent de initialele partidului in care se ascund. Ne trateaza in acelasi mod batjocoritor, intinzand limitele rabdarii populatiei dincolo de orice inchipuire, cu convingerea ca mamaliga nu explodeaza. Demagogia nu are limite, iar bunul simt e o chestiune straina pentru cei mai multi dintre ei.

Parazit miliardar

Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, este un „politician de mucava”. In varsta de 52 de ani, el a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia”, sectia Automatizari si Calculatoare. De meserie inginer, actualul sef al pesedistilor bihoreni ar trebui sa fie un expert in computere. Insa, adevarul este ca el abia daca stie sa porneasca un PC.

Promovat „pe pile” in functii de conducere la fosta Asociatie a Cooperativelor Mestesugaresti, apoi presedinte al Consiliului Judetean Bihor si, ulterior, deputat PSD, Bar a uitat aproape complet meseria pentru care a fost pregatit in facultate, pe care nu a mai practicat-o de aproape 20 de ani.

Iar stiinta n-a stat pe loc, sa mai invete si Misu cate ceva… Asa ca, ce stie el despre calculatoare nu-i mai foloseste la nimic.

Iar cand nu mai practici nicio meserie, se cheama ca esti parazit. Pardon, politician. Ocupatie care, pentru Misu Breloc, s-a dovedit extrem de profitabila.

Dovada sta chiar averea pe care, conform ultimei sale declaratii, o are: un apartament de 92,8 mp, in zona ultracentrala a Oradiei, estimat la peste 50.000 de euro, o vila de 210 mp in Baile 1 Mai, care valoreaza peste 300.000 de euro, creante de 15.000 de dolari, 40.294 de actiuni la S.C.

Vulturul Negru S.A., declarate la valoarea de 1.007.350.000 lei (de la data depunerii declaratiei de avere, valoarea acestora a crescut - n.n.), cu mentiunea ca toate actiunile ii apartin, cica, sotiei sale. Doar n-o sa spuna ca „Vulturul Negru”, care are active de zeci de milioane de dolari, a fost privatizata politic si ca el cu familia sa sunt principalii profitori!

Probabil nu degeaba, Coalitia pentru un Parlament Curat, organizatie ce reuneste mai multe asociatii civice, l-a acuzat pe Mihai Bar, inaintea alegerilor locale din 2004, de „favorizarea afacerilor unor prieteni din postura unor functii de autoritate”.

Un dosar „ingropat”

Dupa ce a fost impus din nou presedinte al PSD Bihor de catre Adrian Nastase, Bar a promis ca va incerca o conciliere cu colegii de partid, dar, dupa ce a pierdut in mod rusinos si cursa pentru Primaria Oradea, la care a fost nominalizat tot de Nastase, Bar a fost rapid izolat de colegii de organizatie, „mesajul” ca nu este dorit de nimeni fiind deosebit de clar.

Parlamentarii il ignora, vicepresedintii si membrii marcanti ai filialei il ocolesc, astfel ca, adesea, Mihai Bar organizeaza conferinte de presa la care, vorba ceea, vorbeste singur.

Mihai Bar a fost cercetat penal intr-un dosar penal, in care era acuzat ca intervenise la conducerea Aeroportului Oradea si a Consiliului Judetean Bihor pentru ca fotabalistul Petru Campan sa fie platit din bani publici, ca angajat al Aeroportului, desi nu dadea pe la serviciu decat in ziua de salariu. Insa, datorita amestecului politicienilor PSD in Justitie, Misu a fost scos basma curata.

Mihai Bar, sau „Misu Breloc” - cum a ramas fostul inginer de la Asociatia Cooperativelor Mestesugaresti in memoria ziaristilor bihoreni - este, inca, presedintele PSD Bihor. Dupa ce a fost „ejectat” de pe listele pentru Parlament in 2004, a ramas fara ocupatie. Adica, somer.

A trecut de atunci mai bine de un an si jumatate, si, in cele din urma, a fost angajat, spre rusinea sa, de sotie, la firma la S.C. Vulturul Negru, fosta firma de stat pe care familia Bar a „privatizat-o” in folosul propriu cu ajutorul relatiilor politice din PSD.

Desi are o familie de intretinut (sotia si doua fete), de cand PSD a pierdut alegerile, s-ar putea spune ca el este cel intretinut.

„Brutus de Copaceni”

In patru ani de guvernare PSD, fostul deputat Mihai Bar nu a sesizat nici macar o data starea dezastruoasa a drumurilor din judet. Trezit brusc din somn de amicii sai, fratii Micula, care sunt in cea mai mare masura interesati ca drumul distrus de TIR-urile lor sa fie refacut pe bani publici, critica actuala Putere ca nu face nimic pentru remedierea situatiei.

„Este absolut ingrozitor ceea ce se intampla cu drumul spre Beius! Pe acest drum sunt adevarate cratere, din care risti sa nu mai iesi cu masina” - zicea Misu mai deunazi, la o conferinta de presa.

Demagogia, oportunismul, tradarea si lichelismul politic l-au caracterizat dintotdeauna pe „Misu Breloc”. Cea mai buna dovada este „recunostinta” aratata celui care l-a readus in viata politica, dupa ce, ani la rand, a fost marginalizat de fostii colegi de partid.

Cand s-a pus in discutie suspendarea din PSD a fostului premier Adrian Nastase, Bar a votat fara sa clipeasca pentru alungarea din partid a celui care fusese pana atunci protectorul sau politic.

„Noi, vicepresedintii PSD Bihor, l-am mandatat pe Bar sa nu fie de acord cu excluderea lui Nastase si sa sustina organizarea unui Congres extraordinar” - a declarat raspicat vicepresedintele filialei, Alexandru Retegan, cu privire la optiunea PSD Bihor, pe care Bar a ignorat-o cu nesimtire.

Demn de mentionat este si faptul ca, la alegerile interne pentru conducerea PSD, Bar, pe post de „Gica Contra”, a fost singurul reprezentant al filialei Bihor care s-a impotrivit alegerii lui Mircea Geoana in functia de presedinte.

Ulterior, oportunistul Bar a trecut de partea celor mai tari, contribuind la „asasinarea” politica a celui care l-a readus in partid dupa doi ani de sluj la usile PSD.

Asta, dupa ce in 2004, printr-o decizie dictata direct de Adrian Nastase, peste capul filialei bihorene, Mihai Bar a fost reinscris in PSD, oferindu-i-se concomitent si posibilitatea de a candida la functia de primar al municipiului Oradea

Intrebari (lasate) fara raspuns

Ziaristii si politicienii bihoreni vorbesc si acum despre accidentul ciudat, petrecut in urma cu cateva luni, in care Bar, care se intorcea de la o nunta, a fost destul de serios ranit, dupa ce masina pe care o conducea a intrat intr-un copac pe DN Oradea-Deva.

In urma accidentului, masina a fost facuta praf, iar seful pesedistilor bihoreni a suferit o fractura de sold si o lovitura serioasa la femur. Desi a sustinut cu tarie ca nu a consumat alcool, se pare ca lucrurile nu sunt tocmai limpezi, conform informatilor noastre, dosarul accidentului fiind redeschis recent de politie.

Reporterii nostri l-au interpelat telefonic pe Mihai Bar in legatura cu cele de mai sus. Ca si in alte dati, cand s-a facut de ras in fata reprezentantilor presei, liderul PSD Bihor s-a dovedit incapabil sa poarte un dialog civilizat si, mai ales, sa il duca pana la capat.

Printre altele, Bar a fost intrebat daca este adevarat ca dosarul referitor la accidentul sau a fost redeschis si daca stie si motivele, intrucat se zvoneste ca unii martori ar fi declarat ca el ar fi baut inainte de a se fi asezat la volan. „Este o mare ordinarie, care va apartine!” - a tunat el, vadit manios.

Alta intrebare s-a referit la locul sau de munca si functia pe care o ocupa si de cand. „Este o chestiune care ma priveste pe mine si nu vreau sa raspund. Sunt director la o firma privata!” - ne-a „lamurit” Misu. Potrivit informatiilor noastre, el este angajat la S.C. Vulturul Negru S.A., firma controlata de sotia sa.

Apoi, i-am solicitat sa ne spuna daca in campania electorala pentru Primaria Oradea a beneficiat de sprijinul financiar si logistic al grupului de firme „European Drinks”. Am obtinut, poate, singurul raspuns sincer: „Da”.

Bar a mai fost rugat sa spuna de cand nu si-a mai practicat meseria de baza - inginer in calculatoare, si in ce anume se considera el specialist. „Din ’88 nu imi mai practic meseria.

Nu ma consider specialist, dar practic politica… Este un rahat de dialog, scrieti prostii, nu stiu la ce va foloseste! Este o dezinformare crasa, imi pierd timpul cu dumneavoastra! - s-a enervat, subit, Bar.

In final, i-am solicitat sefului PSD Bihor sa ne explice motivele pentru care este izolat, atat de colegii de partid, cat si de liderii celorlalte partide. „La revedere!” - a fost raspunsul lui Mihai Bar, care ne-a inchis telefonul in nas, cu o lipsa de politete demna de o cauza mai buna.

Credem ca dialogul de mai sus este edificator pentru a va face o idee despre „valoarea” politicianului Bar. Despre ale carui „fapte de arme” vom reveni curand, cu alte informatii „suculente”.

Cand nu mai practici nicio meserie, se cheama ca esti parazit. Pardon, politician. Ocupatie care, pentru „Misu Breloc”, s-a dovedit extrem de profitabila.

Dovada sta chiar averea pe care, conform ultimei sale declaratii, o are: un apartament de 92,8 mp, in zona ultracentrala a Oradiei, estimat la peste 50.000 de euro, o vila de 210 mp in Baile 1 Mai, care valoreaza peste 300.000 de euro, creante de 15.000 de dolari, 40.294 de actiuni la S.C.

Vulturul Negru S.A., declarate la valoarea de 1.007.350.000 lei (de la data depunerii declaratiei de avere, valoarea acestora a crescut - n.n.).

Demagogia, oportunismul, tradarea si lichelismul politic l-au caracterizat dintotdeauna pe „Misu Breloc”. Cea mai buna dovada este „recunostinta” aratata celui care l-a readus in viata politica, dupa ce, ani la rand, a fost marginalizat de fostii colegi de partid.

Cand s-a pus in discutie suspendarea din PSD a fostului premier Adrian Nastase, Bar a votat fara sa clipeasca pentru alungarea din partid a celui care fusese, pana atunci, protectorul sau politic.

„Noi, vicepresedintii PSD Bihor, l-am mandatat pe Bar sa nu fie de acord cu excluderea lui Nastase si sa sustina organizarea unui Congres extraordinar” - a declarat raspicat vicepresedintele filialei, Alexandru Retegan, cu privire la optiunea PSD Bihor, pe care Bar a ignorat-o cu nesimtire.

Mihai Bar, sau „Misu Breloc” - cum a ramas fostul inginer de la Asociatia Cooperativelor Mestesugaresti in memoria ziaristilor bihoreni - este, inca, presedintele PSD Bihor. Dupa ce a fost „ejectat” de pe listele pentru Parlament, in 2004, a ramas fara ocupatie. Adica, somer.

A trecut de atunci mai bine de un an si jumatate, si, in cele din urma, a fost angajat, spre rusinea sa, de catre sotie, la firma la S.C. Vulturul Negru, fosta firma de stat pe care familia Bar a „privatizat-o” in folosul propriu cu ajutorul relatiilor politice.