Propulsat in functie de PNTcd, dupa 1996, Lucian Chindlea este si acum director al Inspectoratului de Stat in Constructii Bihor, fiind unul din cei mai longevivi sefi de institutii descentralizate din judet

In timpul guvernarii PSD, Chindlea a lasat rusinea de-o parte si a trecut la „afaceri” de anvergura, dandu-si seama ca, prin functia sa, poate avea acces la milioane de euro

A batut apoi palma si cu liberalii si a adunat o avere substantiala, ajutat fiind de patronii corupti ai unor firme de constructii dubioase

„Pupila” Irinei Jianu, „papusa” lui Cornel Popa

In primul rand, Chindlea a luat decizia construirii unui sediu nou pentru institutia condusa de el. Valoarea constractului incheiat in acest sens cu S.C. Constructii Bihor, estimat la mai multe milioane de euro, a ramas pana astazi o mare necunoscuta.

Geamuri termopan, mobilier modern, calculatoare, aparate de aer conditionat, birotica, etc., sunt doar cateva din micile „luxuri” pe care si le-a permis Chindlea din banii publici pe vremea guvernarii pesediste.

Democratii bihoreni le-au imputat liberalilor mentinerea in functie a pesedistului Chindlea, dar fara succes. Pe timpul guvernarii PSD, Lucian Chindlea a fost unul din favoritii inspectoarei sefe a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), controversata Irina Jianu, inculpata in dosarul „termopanele lui Nastase”.

Inspectoratul condus de Chindlea controleaza tot ce misca in domeniul constructiilor in judetele Bihor, Satu Mare, Arad si Salaj.

La numai 33 de ani, in 1999, Chindlea a ajuns sef la Insectoratul Bihor, prin relatiile tatalui sau, fost director al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor si vicepresedinte, la acea vreme, al filialei bihorene a PNTCD, pe atunci principalul partid de guvernamant. Dupa ce PDSR a revenit la putere, oportunist, Chindlea s-a facut pedeserist.

Iar dupa ce pesedistii au pierdut alegerile din 2004, Chindlea s-a trezit brusc ca are simpatii liberale si s-a gudurat cu succes pe langa Cornel Popa, seful PNL Bihor.

Afacerea „Trofeul calitatii” - bani pentru „pusculita electorala” a PSD!

Conform declaratiilor unor angajati si fosti angajati ai ITC Bihor, in doi ani la rand, de ziua de nastere a Irinei Jianu, Chindlea a trimis soferul Inspectoratului, cu masina de serviciu a institutiei, la Bacau. Conform declaratiilor acestuia, autoturismul era ticsit cu trandafiri galbeni, care fusesera cumparati cu zeci de milioane de lei.

Impreuna cu Irina Jianu si cu directorul Inspectoratului in Constructii de la Constanta, Chindlea a fost si intr-o excursie in strainatate. Autoturismul cu care cei trei au calatorit a fost reparat pe banii inspectoratului.

Dupa iesirea de la guvernare a PSD, Chindlea s-a (re)orientat rapid. Dupa ce PSD a pierdut puterea si PNL a ajuns la guvernare, deputatul Cornel Popa, presedintele PNL Bihor, l-a luat in brate pe Lucian Chindlea. Iar daca spunem ca tatal acestuia, Mihai Chindlea, a ajuns, dupa plecarea de la Finante, director economic la una din firmele trustului miculescian, credem ca am spus totul.

Mai nou, Chindlea si cei care-i tin spatele, incearca sa se puna bine si cu urmasa Irinei Jianu, inspectoarea-sefa a ISC, Dorina Nicolina Isopescu.

Dar sa revenim la o afacere facuta de Chindlea in tandem cu Irina Jianu. Conform presei din Bacau, in primavara anului 2004, toate inspectoratele teritoriale de constructii din tara, unsprezece la numar, au organizat un set de manifestari intitulat „Trofeul Calitatii”. In Bihor, actiunea a fost organizata in data de 26 aprilie 2004.

Au fost invitate sute de firme din judetele arondate, respectiv Arad, Salaj, Bihor si Satu Mare, care se ocupau cu constructiile sau comertul cu materiale de constructii. Conform indicatiilor lui Chindlea, inspectorii-sefi din cele patru judete coordonate de IC Bihor si-au trimis oamenii sa incheie contracte de sponsorizare cu firmele de profil.

Cine ar fi indraznit sa nu „decarteze”, in conditiile in care eliberarea autorizatiilor erau la mana lui Chindlea&Co? Asa ca, numai in Satu Mare, de exemplu, prin grija inspectorului-sef Grigore Pop, s-au incheiat contracte de sponsorizare cu circa 100 de firme de constructii sau care vindeau materiale de constructii.

„Sponsorizarile” cu iz de santaj au atins sume intre 15 si 30 de milioane de lei, astfel ca, la o medie de 20 de milioane, rezulta circa doua miliarde pe fiecare judet. Din patru judete, circa 8 miliarde. Banii au fost virati in conturile firmei Contur Media SRL Bucuresti, cu care au fost incheiate contractele de sponsorizare.

Solicitat sa dea explicatii despre scandaloasele „sponsorizari” penale, „protejatul” Chindlea a incercat „s-o dea cotita”, spunand ca firma bucuresteana a organizat totul si ca el nu stie cati bani s-au strans si nici cum s-au cheltuit.

Din banii colectati s-a organizat un simpozion la Teatrul de Stat din Oradea, o masa festiva la un restaurant luxos din oras si s-au mai cheltuit sume mici pe pliante si baloane colorate. La cei circa 300 de invitati, cat isi aminteste Chindlea ca au venit, masa nu putea costa mai mult de 300-400 de milioane de lei.

Mai adaugam chiria pentru sala, pliantele si baloanele, care mai puteau costa maximum 100 de milioane. Rezulta ca nu s-a cheltuit decat circa 800 de milioane, adica 10% din suma colectata. Ce s-a intamplat cu restul banilor, ramane un mister bine pastrat de Lucian Chindlea.

Firma Contur Media, in conturile careia au intrat miliardele din sponsorizari, este o firma „de apartament”, cu sediul in Bucuresti, strada Cercului nr. 6, bl. 5/7, scara B, infiintata in anul 2002, avand-o ca administrator si asociat unic pe o oarecare Isabella Barbara Hurezan.

Insa, sediul este unul fictiv intrucat apartamentul a fost inchiriat altcuiva si, de mai bine de un an, nu mai trece nimeni pe acolo. Interesant este faptul ca Isabella Barbara Hurezan este director economic al publicatiei „Banii nostri”, membru in departamentul editorilor Clubului Roman de Presa si membru in Consiliul de Administratie al SIF Muntenia! S.C.

Contur Media SRL a avut un cont deschis la Alpha Bank, cu care s-a operat doar o luna si jumatate. Exact in perioada in care au intrat banii de la firmele-sponsori.

Daca adaugam ca „sponsorizarea” a avut loc chiar inainte de alegerile generale din 2004, credem ca va puteti face o idee la ce anume a servit aceasta „inginerie” marca Jianu-Chindlea, care e foarte probabil ca a fost extinsa la nivel national.

Avand in vedere cele de mai sus, credem ca aceasta afacere ar trebui descalcita de DNA si Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor. Fiindca pretinderea sau impunerea de catre functionarii de stat a platii unor sume de bani catre firme private sub acoperirea unei „sponsorizari” reprezinta o fapta penala grava, respectiv abuz in serviciu.

Mai scandalos este faptul ca la Satu Mare s-au solicitat (si s-au primit) sume de bani inclusiv de la institutii publice. De exemplu, Directia pentru Agricultura si Directia Silvica din judetul amintit au platit si ele „obolul” Irinei Jianu, „pe mana” lui Chindlea, care face acum pe nestiutorul, bazandu-se pe protectia trustului la care tatal sau e director economic.

Daca la ITC Bihor s-au strans circa 8 miliarde, ne putem imagina ce suma s-a strans la nivelul tuturor celor 11 inspectorate teritoriale. Probabil, 70-80 de miliarde, incluzand Bucurestiul. Nimeni nu a dat seama pana acum pentru aceasta scandaloasa afacere cu puternic iz politic!

Razbunare directoriala

Dar sa revenim la Lucian Chindlea! Care, judecand dupa comportamentul sau fata de subordonati, poate fi catalogat ca un sef cu aere de dictator, care a incalcat atat legile scrise cat si cele ale bunului simt in repetare randuri. Conform chiar declaratiei fostului sofer al institutiei, concediat abuziv de Chindlea, care l-a folosit pe acesta pentru rezolvarea nevoilor personale.

De zeci de ori, chiar si in zilele libere de sambata sau duminica, Gavril Dobra era trimis sa faca cumparaturi pentru directorul Chindlea, sa faca diverse comisioane. Inclusiv, dupa cum a declarat Dobra, dupa „fetite” de la Salonta, pentru „maharii” de la Bucuresti.

Dobra spune ca a condus adesea atat masina inspectorului-sef cat si a institutiei spre casa de vacanta a familiei Chindlea de la Valea Boga, la circa 90 kilometri de Oradea, si ca i-a transportat chiar si pe socrii lui Chindlea la un spital din Cluj. El mai sustine ca a fost trimis de Chindlea la Bacau de trei ori, la locuinta Irinei Jianu. De doua ori cu flori si cadouri, odata cu fiica acesteia.

Chindlea il folosea pe sofer si la construirea vilei sale de pe strada Hategului nr. 45 din Oradea, cunoscuta sub numele „Casa Minunata”, trecuta in acte pe numele tatalui sau, Mihai Chindlea.

In declaratia de avere, directorul ITC Bihor si-a trecut doua apartamente (unul de 65 mp in Oradea si altul de 35 mp in Timisoara, un autoturism Mercedes din 1986 si, atentie, plasamente in actiuni si parti sociale la 4 firme private (Lucovicondexpert SRL, Dinamic Proiect SRL, Meda S.A. si Proiect Bihor S.A.) totalizand 64.500 de euro.

Probabil, „economisiti” din salariul sau de bugetar, de 43 de milioane lei. De ochii lumii, el a contractat un credit de 60.000 euro pentru constructia unei vile (alta decat cea de pe strada Hategului) prin intermediul firmei „Impact”.

Pe 19 septembrie 2003, Chindlea l-a acuzat pe Gavril Dobra ca ar fi depasit consumul de benzina cu circa 90 litri pe luna precedenta, i-a luat cheile de la masina institutiei si, patru zile mai tarziu, i-a spus sa-si caute alt loc de munca.

Cand Dobra s-a prezentat in ziua urmatoare sa solicite explicatii la Inspectorat, protejatul Irinei Jianu l-a repezit si a chemat politia sa-l amendeze pentru perturbarea linistii publice. Datorita relatiilor de amicitie cu seful de atunci al IJP Bihor, din dispozitia lui Chereji, un agent i-a aplicat soferului o amenda de 700.000 de lei. Motivul scris pe procesul-verbal este ridicol.

Dobra a contestat in instanta amenda la Judecatoria Oradea si a castigat, instanta dispunand anularea procesului verbal intocmit la comanda. Citati ca martori, atat agentul de politie care a intocmit procesul-verbal, cat si secretara Inspectoratului in Construction Bihor au declarat ca Dobra nu a tulburat in nici un fel ordinea si linistea publica.

Urmarile? Agentul de politie Craciun Bodog a fost sanctionat disciplinar, iar secretara Mihaela Sin a trebuit sa-si caute si ea alt loc de munca.

In 4 decembrie 2003, lui Gavril Dobra i s-a desfacut contractul de munca cu litera „i” (indisciplina), in timp ce acesta se afla in concediu medical si fara vreo cercetare prealabila. Dobra nu a fost audiat, asa cum prevede Codul Muncii, iar termenul de 30 de zile de la data luarii la cunostinta a savarsirii abaterii disciplinare in care trebuie aplicata sanctiunea fusese depasit.

Soferul a contesat si aceasta decizie si, prin Sentinta Civila 388/C/22 aprilie 2004, Tribunalul Bihor a dispus anularea deciziei de concediere, reintegrarea sa pe postul pe care fusese incadrat anterior si plata salariilor restante. Inspectoratul, din dispozitia lui Chindlea, a declarat recurs.

Curtea de Apel Oradea l-a admis si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bihor care, prin Sentinta Civila nr. 983/C/6 decembrie 2004, i-a dat castig de cauza lui Gavril Dobra.

In ianuarie 2004, soferul a depus la IJP Bihor o plangere penala de 17 pagini privind mai multe abuzuri si potlogarii ale inspectorului-sef Chindlea. Plangerea, inregistrata cu n.r. - 6202/2004, a fost urgent solutionata cu NUP (neinceperea urmaririi penale). Chereji a fost din nou „la post”.

Inspectoratul de Stat in Constructii Bihor SRL

De cand e sef la Inspectoratul in Constructii Bihor, averea lui Lucian Chindlea s-a marit cu cateva sute de mii de euro, materializati intr-o casa de vacanta in Muntii Apuseni si in vila de pe strada Hategului 45. Plus trei masini: doua Mercedesuri si un IMS pentru vanatoare. Ambele imobile figureaza in Cartea Funciara ca fiind proprietatea tatalui sau, Mihai Chindlea. Vila din Oradea este impozanta, cu subsol, parter si etaj si are sase garaje.

O alta afacere dubioasa in care este amestecat numele lui Chindlea este cea legata de achizitionarea mobilierului pentru sediile inspectoratelor judetene in constructii din Arad, Salaj, Satu Mare si al Inspectoratului Teritorial Oradea. Mobilierul a fost achizitionat de la S.C. Studio Bloc SRL, o firma ce are conexiuni cu un frate de-al sau, director economic la SC Leonardo SRL Oradea.

Un alt „gheseft” semnat Chindlea este achizitionarea noului sediu al IJC Satu Mare, de pe strada Randunelelor nr. 22. Cladirea a fost cumparata de la un cunoscut traficant de masini satmarean, Vasile Giurea, cu 125.000 de dolari. La data cumpararii, actualul sediu al IJC Satu Mare era doar o casa veche, cu patru camere. Ar fi interesant de aflat cat au costat modificarea si renovarea acestui imobil.

Dar acestea nu sunt singurele pacate care i se imputa lui Chindlea. O fetita in varsta de opt ani, din comuna bihoreana Cefa, a murit anul trecut dupa ce a fost lovita de caramizile desprinse dintr-un gard pe care se urcase pentru a culege corcoduse.

Adriana Lipoveanu, inspector in cadrul Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Constructii Bihor, a declarat ca gardul fusese construit fara autorizatie si fara respectarea Legii 10/1995, privind calitatea in constructii. Incidentul a avut loc in aceeasi zi in care, la Oradea, o femeie de 33 de ani, insarcinata, a murit in conditii similare.

Cu un cinism rar intalnit, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Siguranta in Constructii Bihor, Lucian Chindlea, a declarat ca, in ambele cazuri, vina este exclusiv a proprietarilor si ca institutia pe care o conduce nu are personal suficient pentru a verifica starea tuturor constructiilor din cele o suta de localitati ale judetului.

Tot Chindlea a fost cel care a „tinut spatele” firmelor implicate in afacerea „sali de sport pentru clientii PSD”, multe din salile construite prezentand grave deficiente de calitate.

Alo, DNA?

Lucian Chindlea etaleaza aptitudini dictatoriale. El a interzis formarea unui sindicat in cadrul Inspectoratului, iar cei ce au indraznit sa ridice glasul au avut de suportat consecintele. In schimb, el nu sufla un cuvant despre sutele de vile construite fara autorizatie, atat in Oradea, cat si in cele patru judete din subordinea sa. Legalitatea e un cuvant desuet. La ce-ti mai foloseste legea, daca banii te ajuta sa obtii tot ce vrei?

Dupa cum cere deontologia meseriei de jurnalist, am solicitat si celui vizat, respectiv inspectorului sef Lucian Chindlea, explicatii punctuale cu privire la cele de mai sus. L-am intrebat, in primul rand, daca are idee cate imobile fara autorizatie s-au construit in judetul Bihor. El a raspuns ce a vrut.

„Cel putin 5% din totalul din totalul autorizatiilor, la un nivel de 2500 de autorizatii pe municipiu. Sunt convins ca sunt si cazuri fara autorizatii, dar nu cazuri mari, imobile mari! Ca si-a facut unul extindere, ca si-a mai facut ceva la bloc, acestea nu sunt cazuri deosebite.

Prevederile legale sunt extrem de dure si amenzile sunt pana la un miliard” - a incercat Chindlea sa para competent. Despre spagi, nici un cuvant.

Referitor la „sponsorizarile” pentru campania electorala a PSD, directorul ITC Bihor a incercat s-o dea la intors. „Eu nu am datele acestea, Bucurestiul, in schimb le are. Nu noi ne-am ocupat de aceasta! Noi am adunat nici un fel de bani! Bani s-au strans in maniera ca firma care a organizat a strans banii. Inspectoratul in Constructii nu are nici o calitate sa stranga bani.

Nu am facut nici un fel de colectare de bani pe tema asta! Noi am fost organizatorul, sa zic asa, beneficiarul acestui trofeu, in sensul ca am organizat actiunea, dar banii au fost virati unei firme din Bucuresti, care se ocupa de aceste strangeri de fonduri. Nu are nici o legatura cu contul nostru, este cont de stat. Noi nu am primit nici un leu.

Ei s-au ocupat de strangerea asta de fonduri” - a fost explicatia data de Lucian Chindlea. Care a recunoscut ca acum este membru P.N.L.

In ce priveste motivele concedierii soferului Gavril Dobra, Chindlea sustine ca l-a dat afara fiindca omul „este hot”. Despre relatiile sale cu Cornel Popa si fratii Micula, „tartorul” constructorilor a incercat sa faca pe prostul: „Nu stiu la ce va referiti… Am relatii normale cu dl Popa”.

Despre lipsa declaratiilor de avere ale angajatilor Inspectoratului in Constructii, el sustine ca acetia nu sunt obligati sa le afiseze pe site. Noi ii recomandam sa studieze legea.

Chindlea s-a infuriat cand a fost intrebat despre partidele pein care a trecut pana acum. „Este o problema care ma priveste, strict personala, si am facut-o in timpul liber! E treaba mea prin cate partide am trecut!” - sustine „cameleonul politic” aflat la carma ITC Bihor.

Lucian Chindlea nu recunoaste ca i-ar fi facut cadouri Irinei Jianu, cu exceptia nnor nevinovate buchete de flori. „Nu i-am facut dnei Jianu nici un fel de cadouri, cu exceptia florilor pe care i le-am dat de ziua ei. Eu cred ca la o doamna se merge cu flori de ziua ei” - a incercat el sa fie malitios.

Chinldea nu a raspuns la intrebarile care il deranjeaza. Ceea ce spune multe despre „transparenta” institutiei pe care o conduce ca pe SRL-ul sau personal. Pana cand, ramane de vazut. Pacat ca DNA nu a extins cercetarile referitoare la Irina Jianu si la nivelul inspectoratelor locale! Ar fi aflat ca, la cel din Oradea, coruptia are radacini adanci si un reprezentant pe masura.

De cand e sef la Inspectoratul in Constructii Bihor, averea lui Lucian Chindlea s-a marit cu cateva sute de mii de euro, materializati intr-o casa de vacanta in Muntii Apuseni si in vila de pe strada Hategului 45. Plus trei masini: doua Mercedesuri si un IMS pentru vanatoare. Ambele imobile figureaza in Cartea Funciara ca fiind proprietatea tatalui sau, Mihai Chindlea. Vila din Oradea este impozanta, cu subsol, parter si etaj si are sase garaje.

Chinldea nu a raspuns la intrebarile care il deranjeaza. Ceea ce spune multe despre „transparenta” institutiei pe care o conduce ca pe SRL-ul sau personal. Pana cand, ramane de vazut. Pacat ca DNA nu a extins cercetarile referitoare la Irina Jianu si la nivelul inspectoratelor locale! Ar fi aflat ca, la cel din Oradea, coruptia are radacini adanci si un reprezentant pe masura.