Incepand de ieri, toti directorii din spitalele clujene vor exercita aceasta functie pentru urmatoarele sase luni, in calitate de directori interimari. Exceptie fac, insa, directorii Spitalelor Municipale Huedin si Turda, acestia fiind demisi, ieri, prin Ordin al ministrului Sanatatii.

Noua legislatie in domeniul sanatatii impune reguli severe, care fac ca directorii spitalelor clujene sa fie schimbati sau sa ramana doar ca directori interimari pentru 6 luni de zile.

Unii directori au facut studii de management pentru a ramane la conducerea spitalelor, dar altii prefera sa fie profesori universitari la Universitatea de Medicina si Farmacie si sa renunte la functia de manageri de spital.

Precizam ca potrivit Legii 95/2006, directorii de spitale nu mai pot preda in invatamantul superior medical si nu-si mai pot desfasura activitatea medicala in specialitatea pe care o au.

Radu Capalneanu, directorul Institutului Inimii “Niculae Stancioiu”, ne-a declarat ca “exista o prevedere potrivit careia directorii spitalelor care au o capacitate mai mica de 400 de paturi isi pot pastra activitatea medicala si, ca atare, e posibil ca ei sa-si poata mentine si cursurile universitare pe care le predau la UMF, dar ramane de vazut cum vor fi interpretate aceste

articole delicate ale legii”. Lista cu directorii propusi pentru interimat trimisa la Bucuresti de catre Florin Stamatian, directorul Directiei de Sanatate Publica Cluj, a fost aprobata de catre Ministerul Sanatatii in proportie de 90 la suta.

“Au fost niste neconcordante intre mine si ministru, dar 90 la suta din directori au fost alesi ca directori interimari “, a declarat Stamatian.

Primul director demis din functie este Anton Negreanu, directorul Spitalului Municipal din Huedin. Acesta ne-a declarat ca “nu am fost chemat la discutii de catre DSP, dar am inteles din surse neoficiale ca voi fi demis si in locul meu va veni cineva de la UDMR. Probabil acest lucru s-a intamplat pentru ca eu nu sunt implicat politic.

Pacat, pentru ca spitalul are 165 de paturi si as fi putut sa raman si director si medic”. Directorul DSP, Florin Stamatian, a confirmat faptul ca doctorul Anton Negreanu nu mai este de astazi director al Spitalului Municipal.

Al doilea director care ar putea fi pe lista neagra, dar in cazul caruia directorul DSP nu a vrut sa ne dea o confirmare, este Victor Iosif Andrasoni, de la Spitalul Municipal Turda. Acesta nu a fost solicitat la discutiile de la DSP si nici nu i s-a cerut un curriculum vitae pentru a fi inmanat Ministerului Sanatatii.

Trebuie totusi sa precizam ca si directorul Victor Andrasoni a facut studii de management in 2004 la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca.

Directorul Spitalului Judetean, Silviu Albu, e decis sa nu renunte la functia de director al unitatii sanitare pe care o conduce in prezent cel putin pe perioada de sase luni, cat tine interimatul impus de Ministerul Sanatatii. Directorul Silviu Albu a facut un curs special de management la Bucuresti in 2003, dar a facut cursuri de management si sanatate publica si la Cluj.

In timpul cat a fost director al spitalului, a reusit sa rezolve in buna parte problema datoriilor pe care le avea spitalul, asa incat acum mai sunt de facut doar plati la termen in valoare de 50 de miliarde de lei vechi.

Unul din cei mai vechi directori de spital este profesorul Ioan Figan, care ne-a declarat ca are cursuri de management facute atat in tara, cat si in strainatate. E vorba de cursuri facute la Univesitatea de Studii Economice din Cluj si de o diploma pe care a obtinut-o in management la Budapesta.

Profesorul Radu Capalneanu, director la Institutul Inimii “Niculae Stancioiu”, doreste sa ramana la conducerea institutului pe perioada interimatului, dar va renunta la aceasta functie dupa cele 6 luni de interimat, daca i se va cere sa nu mai predea la UMF.

Nici Doina Nicola, directorul actual al Spitalului Municipal Dej, nu va ramane ca director dupa perioada de interimat. Motivul este acela ca nu are cine s-o inlocuiasca pe postul de medic specialist in TBC. La ora actuala e un medic la trei posturi si deocamdata nu s-a prezentat nimeni la concursurile pe post organizate de spital.

Nu crede ca ar putea avea probleme in a fi selectionata de minister acum, pentru ca a inceput in octombrie un curs de management in domeniul sanitar.

Spitalul Municipal Gherla o are deocamdata ca director pe Liana Stef Tudeanu, care a facut studii de management cu o durata de noua luni in cursul anului trecut. E oarecum nemultumita de situatia de la Spitalul din Gherla, deoarece a primit pentru anul 2006 doar 22 de miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna o suma mai mica decat anul trecut.

Un alt director vechi in aceasta functie, alaturi de profesorul Ioan Figan, este Vasile Muresan, cel care conduce la ora actuala Spitalul de Pneumoftiziologie. Acesta ne-a declarat: “Am destule proiecte europene in derulare de care trebuie sa ma ocup si, ca atare, sunt interesat sa raman in continuare la conducerea spitalului”. Directorul Vasile Muresan a facut la Cluj studii de management sanitar.

Studii de management sanitar a facut la Cluj si directorul Ambulanta Cluj, Carmen Diaconescu, care ne-a declarat ca asteapta cu interes decizia pe care o va lua Ministerul Sanatatii in ceea ce o priveste.

Directorul Spitalului de Boli Cronice Psihice Borsa, Valentin Radu Ilea, este singurul care nu a facut inca studii de management in domeniul sanitar. Se afla totusi pe lista trimisa de Directia de Sanatate Publica catre Ministerul Sanatatii. Directorul Valentin Ilea intentioneaza sa faca aceste cursuri de management daca va fi selectionat de minister.

Centrul de Sanatate Mociu abia are director de doua luni de zile, in persoana Adrianei Mustea. Ea urmeaza sa faca niste cursuri de management la Directia de Sanatate Publica Cluj. Adriana Mustea se declara nemultumita totusi de faptul ca in acest an a primit un buget mai mic cu trei la suta fata de cel de anul trecut.

Directorul Spitalului Clinic de Recuperare, Sanda Patrichi, ne-a declarat ca nu stie daca vor fi acceptate de catre Ministerul Sanatatii cursurile de management pe care le-a absolvit sau va trebui sa urmeze altele. Sanda Patrichi este interesata sa ramana in functia de director al spitalului pe urmatoarele 6 luni cel putin.

Directorul Spitalului CFR, Vasile Negrean, nu s-a hotarat inca daca ramane in fruntea spitalului sau ramane numai la profesia de medic. “Inca nu am luat o decizie. Saptamana acesta ma intalnesc cu reprezentantii de la Bucuresti si in functie de banii care mi-i dau, o sa iau o decizie.”

Directorul Spitalului Militar, colonel doctor Mihai Feier, va ramane de asemenea director al spitalului, insa aici situatia este diferita. Pentru spitalele militare, functia de comandant-director general este ocupata de catre o persoana numita de conducatorul ministerului sau al institutiei care are in structura spitalul, conform reglementarilor proprii, iar aceasta numire nu a avut inca loc.

Mihai Mlesnite, directorul Spitalului Clinic de Adulti, ne-a precizat ca a venit la conducerea spitalului in 20 februarie 2006, din sistemul sanitar privat. Mihai Mlesnite a absolvit Institutul Romano-American de Administrare a Afacerilor si are studii de management urmate in America.

El este decis sa candideze pentru functia de director al Spitalului Clinic de Adulti si la incheierea celor 6 luni de interimat, pentru care spera sa fie numit azi de catre Ministerul Sanatatii.

Nicolae Constantea, director al Spitalului Municipal Cluj-Napoca, conduce o unitate sanitara cu 276 de paturi, ceea ce inseamna ca potrivit legii isi poate desfasura activitatea medicala si poate fi in acelasi timp managerul spitalului si de asemenea se afla pe lista DSP.