Viata elevilor din scoli este pusa in pericol uneori chiar de catre profesori. Elevii de la scoala din comuna Cornesti, judetul Cluj, sunt pusi adeseori la munca de catre conducerea institutiei. Lucrurile pe care trebuie sa le faca acesti copii sunt, de cele mai multe ori, inadecvate varstei si specificului activitatilor pe care ar trebui sa le desfasoare in timpul orelor de curs.

In acest context, zilele trecute, Robert Sipos, elev in clasa a VII-a la scoala din comuna Cornesti, a luat instantaneu foc in timp ce folosea o substanta diluanta pentru a curata niste mese de ping-pong.

Robert Sipos impreuna cu un coleg de clasa au primit indicatii din partea unui profesor sa vopseasca niste mese de ping-pong, in vederea unui concurs sportiv care urma sa se desfasoare peste cateva zile la scoala din comuna clujeana Cornesti. Elevii au primit vopsea si diluant pentru a implini aceasta sarcina si au fost lasati nesupravegheati sa-si termine treaba.

Fara sa stie la ce riscuri se expune, unul dintre copii, Robert Sipos, murdarindu-se cu vopsea pe picior, a inmuiat o carpa in diluant pentru a se curata de vopsea. Exact in acel moment, un alt copil a aprins o bricheta in apropierea sa. Elevul a luat foc si a devenit instantaneu o torta umana.

Din fericire, functionara oficiului postal, aflat in aceasi curte cu scoala din comuna, a aruncat peste copil o haina care a inabusit focul. Intrucat nimeni nu s-a gandit sa cheme salvarea, copilul a intrat in stare de soc, fiind adus la Spitalul de Urgente din Cluj-Napoca cu masina unei rude sosite la fata locului.

Robert Sipos a fost internat la Spitalul de Pediatrie din Cluj-Napoca si diagnosticat cu arsuri de gradul II.

Directoarea scolii din comuna Cornesti, Maia Dragota, nu a putut fi gasita pentru a ne ajuta sa intelegem cum s-a putut intampla asa ceva in scoala pe care o conduce.

Contactat telefonic, Cornel Chifor, primarul comunei, sustine ca “totul s-a intamplat in afara incintei scolii” si este de parere ca “institutia scolii nu a avut nici o implicare pentru ca accidentul a avut loc in curtea caminului cultural”.

Primarul elucideaza elocvent circumstantele in care a avut loc accidentul: “Copiii au fost rugati sa vopseasca niste mese de ping-pong pentru un concurs si din neatentie unul dintre ei a luat foc! S-a folosit niste diluant si din greseala sau neatentie s-au intamplat toate acestea”.

Martorii oculari ai incidentului sustin insa ca totul a avut loc chiar in curtea scolii, iar functionara oficiului postal care a aruncat o haina pe copil, stingand valvataia, poate certifica acest lucru.

Pentru a afla ce masuri a dispus Inspectoratul Judetean Scolar pentru evitarea accidentelor de acest gen, am contactat-o pe Delia Gombos, purtatorul de cuvant al acestei institutii.

Aceasta ne-a informat ca “inspectoratul a fost anuntat si o echipa constituita din persoane abilitate a fost la fata locului.” Delia Gombos a refuzat insa sa raspunda daca s-au luat masuri punitive impotriva cadrelor didactice de la scoala din comuna Cornesti.