Un imprumut contractat de Cooperativa Mestesugareasca "Solidaritatea" Targu-Mures, de la o persoana fizica, respectiv de la social-democratul Mircea Musgociu, in valoare de 4 miliarde lei vechi, a fost garantat de presedinta Consiliului de Administratie al unitatii, Aurelia Urcan, chiar cu patrimoniul acesteia.

Este vorba despre un imobil a carui valoare reala la pretul pietei, sustin specialistii in vanzari imobiliare, depaseste 20 de miliarde lei vechi.

Creditul nu a fost rambursat la termen, astfel ca, din punct de vedere legal, creditorul poate oricand sa ceara executarea contractului si trecerea cladirii in proprietatea sa.

Cladire de zeci de miliarde, pusa gaj pentru 4 miliarde

La inceputul acestei luni, intre Mircea Musgociu, patronul SC "Profitec" Targu-Mures, membru PSD, si CM "Solidaritatea", reprezentata de presedintele Consiliului de Administratie, Aurelia Urcan, a fost incheiat un "contract de imprumut cu garantie imobiliara" pentru suma de 400.000 RON, adica 4 miliarde lei vechi.

Creditul a fost luat de cooperativa pentru acoperirea datoriilor pe care le avea fata de bugetul de stat, insa perioada de rambursare era foarte stransa, doar 20 de zile, in conditiile in care incasarile unitatii sunt destul de mici, aceasta producand in pierdere in prezent.

Desi era previzibil ca nu isi va putea respecta un asemenea angajament, avand in spate o decizie a Adunarii Generale a Actionarilor, Urcan a garantat imprumutul cu cladirea in care isi desfasoara activitatea "Cooperativa", cladire compusa din sediu administrativ, parter si doua etaje.

Acuzata de sindicalisti ca a gestionat manevra care a dus la pierderea de catre cooperativa a imobilului ce ar fi putut sa le aduca mult mai multi bani, Aurelia Urcan a spus ca nu a facut decat sa respecte hotararea Adunarii Generale. Mai mult, aceasta a adaugat ca nu avea nevoie de o hotarare a Consiliului de Administratie pentru a contracta creditul de la Musgociu.

Femeia nu a explicat, insa, de ce a ales sa se imprumute de la o persoana fizica si nu de la o banca.

Musgociu - proprietarul de drept al cladirii

In contractul de imprumut autentificat notarial, reprezentanta CM "Solidaritatea" a consimtit inscrierea ipotecii in valoare de 4 miliarde lei in favoarea lui Musgociu, care, din 25 mai, este proprietarul legal al imobilului.

"Partile convin de comun acord ca in cazul in nerambursarii imprumutului la scadenta, imobilul aflat in garantie sa fie trecut in proprietatea imprumutatorului, in baza prezentului act prin vanzare directa sau preluare in contul datoriei, in baza avizului societatii proprietare", se arata in contractul de imprumut in baza caruia creditorul poate oricand sa ceara inscrierea sa in CF ca proprietar al cladirii.

"Este adevarat, dar e mai bine asa decat ce s-ar fi putut intampla", a declarat Musgociu. El a spus ca pe langa cele 4 miliarde lei trecute in contractul de imprumut, ar mai fi dat 2,7 miliarde lei pentru acoperirea unui credit pe care "Solidaritatea" il contractase la BRD.

"Daca nu plateau banii aceia ii executa banca, iar apoi trebuie sa stiti ca si Finantele au demarat o actiune de executare. Asa macar eu m-am angajat sa am grija de acei circa 70 de angajati de acolo", a adaugat social-democratul.

CL vine sa implineasca proprietatea lui Musgociu

Coincidenta sau nu, Consiliul Local a luat in dezbatere chiar pe 25 mai, ultima zi in care "Solidaritatea" ar fi putut sa isi achite datoria fata de Musgociu si sa isi pastreze cladirea, situatia juridica a terenului de sub imobilul respectiv.

Dupa mai multe dezbateri, consilierii au adoptat o hotarare in baza careia o comisie condusa de primarul municipiului, Dorin Florea, va demara negocieri fie pentru cumpararea cladirilor care au intrat in proprietatea social-democratului, fie pentru vanzarea catre acesta a terenului de aproape 10.000 de metri patrati de sub edificii.

"Acum ca ati aflat va fi mai greu de facut planuri pentru ca, stiind cine este in spate si Primaria va incerca sa obtina preturi maxime", a spus Musgociu. El s-a aratat dispus sa cumpere terenul chiar la pretul de 43 euro/mp, pret avansat de consilierii locali.

Musgociu pare, insa, interesat si de a doua varianta, cea de vanzare a spatiilor catre Primarie, insa toate doar dupa negocieri, avand deja experiente imobiliare vaste dupa ce a reusit sa inchirieze catre "E.On Gaz" Romania la pretul de 10 euro/mp spatiul in care si-a desfasurat pana nu cu mult timp in urma activitatea Centrul de Librarii Mures.