Fostul ministru PNTCD al Educatiei Nationale, Andrei Marga, cel care conduce si Consiliul Academic al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a lansat o noua rafala de critici la adresa succesorului sau, ministrul PD Mihail Hardau. Marga caracterizeaza politica actualului Guvern drept "diletantism".

"Se pot discuta diferite laturi ale politicii educatiei din 2006: de la comicul persoanelor la erorile de conceptie, care fac, de pilda, ca dezvoltarea infrastructurii sa fie considerata abuziv, "reforma". Dar nu asupra acestora voi starui acum, ci asupra coeficientilor de finantare anuntati de Mi-nisterul Educatiei si Cercetarii.

Stiind, desigur, ca discutia asupra coeficientilor poate fi oricat de intinsa, nu se poate, totusi, trece cu vederea imprejurarea ca si "coeficientii de cost pe domeniu" si "coeficientii de echivalare" lasa sa se observe nu o chibzuita concepere a evolutiei invatamantului superior, ci o abordare la intamplare", se arata intr-un document publicat de presedintele Consiliului Academic al UBB.

Andrei Marga este de parere ca "Nu se justifica scaderea, in 2006, a "coeficientilor de cost pe domeniile" biologie, mediu, chimie, fizica. Iar la "coeficientii de echivalare" apar doua lovituri date exact reformelor in sensul Declaratiei de la Bologna. Pe de o parte, studiile master, care oricum sufera si au nevoie de intarire, isi injumatatesc finantarea.

Pe de alta parte, studiile de licenta si de master in limbi moderne de mare circulatie pierd substantial din finantare. In plus, studiile de doctorat, in loc sa se consolideze, pierd din finantare.

Ministrul Mihail Hardau a replicat si a acuzat "cupolele" formate in universitati. El amintea ca exista profesori care cumuleaza de la stat cinci sau sase salarii.