Dupa un maraton de cinci zile, in care nici un segment al pietei financiare nu a ramas nedezbatut, Forumul Financiar Sud-Est European, eveniment organizat de Banii Nostri si echipa de conferinte a saptamanalului, condusa de Silvia Mihalache, s-a incheiat la Bucuresti.

Ovidiu Popica, redactorul sef Banii Nostri, a subliniat succesul manifestarii, dupa ultimele prezentari sustinute de reprezentanti ai unor fonduri de investitii si ai bancilor.

Un subiect care a incitat invitatii celei de a patra zi a Forumului Financiar Sud -Est European, desfasurat timp de cinci zile la Bucuresti, sub egida saptamanalului economic Banii Nostri, s-a referit la preturile practicate pe piata imobiliara.

Valoarea terenurilor si caselor, in special in zona de nord a Bucurestiului, este deja mult exagerata, iar banca centrala va fi mai atenta la evolutia preturilor activelor, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un assets bubble (n.red. bula speculativa). Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat", a declarat Isarescu.

Declaratia sa a venit oarecum sa completeze speech-ul lui Klaus Masuch, directorul Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, referitor la rolul bancilor centrale in monitorizarea evolutiei preturilor activelor.

Mugur Isarescu a vorbit chiar de o posibila interventie pe aceasta piata, desi a fost constient ca acest lucru nu va fi pe placul antreprenorilor, asa cum bancherii nu au aplaudat masurile de limitare a creditelor.

Mugur Isarescu s-a referit in discursul sau si la cresterea numarului de clienti ai bancilor, aratand aspectele pozitive, precum disciplinarea fortei de munca, indicand insa ca o expansiunie exagerata ar putea dauna atat bancilor cat si economiei, justificand astfel de ce BNR duce o politica restrictiva.

In Romania, normativele BNR impun ca rata lunara aferenta unui imprumut bancar sa nu depaseasca 35% din venitul contractantului. Potrivit lui Isarescu, clientii bancilor raporteaza venituri mai mari, pentru a evita restrictia impusa de BNR, ceea ce ar scoate la lumina veniturile incasate la negru, care astfel ar putea fi supuse impozitarii.

Guvernatorul BNR s-a referit in prezentarea sa si la fondurile speculative intrate in Romania, incepand cu 2004, care au atins pana in prezent 1,2 miliarde de euro, subliniind de asemenea ca pericolul unor intrari masive de capital speculativ pe piata romaneasca a trecut, odata cu reducerea dobanzilor, in corelatie cu majorarea ratelor pe pietele internationale.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, s-a intrebat in prezentarea sa daca intr-adevar Romania se indreapta spre o bula speculativa, subliniind ca o crestere a creditului antreneaza o ajustare a preturilor activelor.

Eugen Radulescu, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) si-a centrat discursul pe solutionarea dilemei stabilitate financiara-dezvoltare financiara. Potrivit acestuia, mediul financiar romanesc poate inregistra o crestere stabila, dar fara rezultate spectaculoase.

In opinia presedintelui CEC, indicatori precum deficitul de cont, situat la aproape 9% din PIB reprezinta un semn de instabilitate, care se poate redresa prin investitii din exterior.

Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman, a vorbit despre concurenta care se va intensifica in sectorul bancar, prin preluarea micilor jucatori de bancile multinationale, fapt ce nu va afecta insa stabilitatea pietei bancare, fapt confirmat si de Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta Baltazar, Bloom si Parvulescu.

Retailul in crestere

O alta tendinta dezbatuta la Forum de bancherii reprezentanti ai principalilor jucatori a fost sectorul de retail.

Participantii au fost unanimi ca acest sector se va dezvolta, dar va antrena costuri mai mari de marketing, in viziunea lui Steven van Groningen, din cauza concurentei acerbe de pe piata.

Andreas Maragdoukakis, presedintele Bancii Romanesti, a afirmat ca dezvoltarea sectorului de retail trebuie observata in corelatie cu problema majorarii creditelor neperformante, cifrate in prezent la doar 0,5%.

Nicolae Danila, presedintele BCR, a indraznit sa faca chiar o prognoza a cresterii sectorului de retail, afirmand ca pana in 2008, creditele ipotecare vor creste cu 25% fata de 2005, iar cele de consum cu 22 la suta.

Fondurile de investitii sigure

Ultima zi a Forumului Financiar Sud-Est European s-a centrat pe modalitatile de investitii sau economisire a finantelor personale, prezentarile fiind sustinute de catre Viorel Udma, Managing Partner Accendo, Eugen Voicu, presedintele Certinvest, Titus Dumitescu -BRD, Head of Private Banking, si Cornel Cojocaru, Director de comunicare la BCR.

Cu toate ca in acest sector potentialii clienti manifesta inca prudenta, din cauza exemplelor negative, precum SAFI sau FNI, Eugen Voicu, presedintele Certinvest, a declarat ca o asemenea situatie nu mai este posibila, deoarece CNVM a inasprit masurile de supraveghere a acestei piete.

Presedintele Certinvest a prezentat cateva din produsele fondului, vorbind despre randamentele acestora, dar a subliniat si intentia companiei de a intra pe piata pensiilor private. Voicu a pledat pro domo sua, aratand ca investitia intr-un fond de investitii asigura flexibilitate, transparenta si lichiditate sporita.

Un alt sector neexploatat, dar in care clientii isi pot economisi, respectiv investi banii, este cel al pietei obligatiunilor, tema abordata de catre Viorel Udma, Managing Partner Accendo.

Pana in prezent acest sector a fost mai atractiv pentru autoritatile publice locale, Accendo consiliind administratiile publice locale din Aiud, Alba Iulia, Bistrita, Deva, Navodari, Arad, bifand 40 de emisiuni de obligatiuni.

Udma a afirmat ca emisiunile de obligatiuni sunt determinate de bugetul local, poate astfel explicandu-se de ce nici o comuna nu a emis obligatiuni sau investitorii persoane fizice lipsesc de pe aceasta piata.

Dupa un maraton de cinci zile, cuvantul de incheiere i-a apartinut lui Ovidiu Popica, care a afirmat ca: "Sentimentul cu care se incheie acest forum este unul optimist. Mai ramane ca economia sa mearga bine".

Fonduri speculative

Guvernatorul BNR s-a referit in prezentarea sa si la fondurile speculative intrate in Romania, incepand cu 2004, care au atins pana in prezent 1,2 miliarde de euro, subliniind de asemenea ca pericolul unor intrari masive de capital speculativ pe piata romaneasca a trecut, odata cu reducerea dobanzilor, in corelatie cu majorarea ratelor pe pietele internationale.

Eugen Radulescu, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) si-a centrat discursul pe solutionarea dilemei stabilitate financiara-dezvoltare financiara. Potrivit acestuia, mediul financiar romanesc poate inregistra o crestere stabila, dar fara rezultate spectaculoase.

"Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un assets bubble (n.red. bula speculativa). Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat"