Legea 112/1995 a acordat fostilor proprietari persoane fizice si mostenitorilor posibilitatea de a redobandi dreptul de proprietate asupra locuintelor nationalizate. Daca dupa sase luni de la intrarea in vigoare a legii imobilele nu au fost revendicate spre retrocedare in natura de catre cei in drept, chiriasii acestora aveau dreptul sa cumpere imobilele respective.

Totusi, noii proprietari ai acestor imobile aveau, potrivit legii, interdictia de a le instraina o perioada de 10 ani de la data cumpararii. La momentul adoptarii ei, blocarea pe o perioada de zece ani a vanzarii locuintelor a incercat impiedicarea fenomenului speculei, deoarece la pretul pietei locuintele aveau o valoare mult mai mare.

Peste 7.000 de imobile

Anul acesta se implinesc 10 ani de la vanzarea primelor locuinte in baza legii 112 astfel ca, pentru un prim val de imobile restrictia de instrainare a expirat. Clujul este unul dintre orasele transilvanene in care a fost achizitionat un numar insemnat de locuinte in baza acestei legi, 7.400 de locuinte, majoritatea situate in centrul orasului.

Motivele pentru se asteapta ca cel putin o parte dintre proprietarii de drept ai locuintelor nationalizate sa scoata la vanzare aceste imobile constau in posibilitatile financiare, depasite uneori de costurile intretinerii acestora, sau ofertele extrem de tentante ale unor companii care doresc sa achizitioneze un imobil in centrul orasului.

In conditiile actualei legi, intrarea pe piata a acestor imobile ar fi avut loc treptat, in functie de anul in care au fost achizitionate fostii chiriasi si nu ar fi afectat foarte puternic piata imobiliara.

Un efect pozitiv al intrarii pe piata a acestor imobile este dat de deblocarea tranzactionarii unei parti insemnate a cladirilor din centrul Clujului, ceea ce ar aduce proprietari mai potenti finaciar, care vor renova si moderniza respectivele imobile.

Verde pentru vanzare

Deputatul conservator clujean Petru Calian a initiat un proiect de lege pentru modificarea Legii 112, aprobat saptamana trecuta de Camera Deputatilor. Potrivit prevederilor acestuia, proprietarii imobilelor la care se refera legea au dreptul de a instraina imobilele ale caror proprietari sunt, fara a mai tine cont de perioada de restrictie de 10 ani prevazuta initial.

Desi atat Guvernul cat si Senatul s-au opus adoptarii proiectului, deputatii au decis ca este necesar ca modificarile referitoare la eliminarea interdictiei de vanzare sa fie adoptate. In plus, in proiectul sau, aflat in drum spre Cotroceni pentru a fi promulgat, Calian a sustinut ca este necesar ca terenurile aferente apartamentelor care fac obiectul respectivei legi.

Deputatul conservator considera ca aceste modificari erau necesare deoarece restrictia nu mai era de actualitate, intrucat cei indreptatiti sa li se retorcedeze bunurile fie le-au primit inapoi, fie au fost despagubiti. De asemenea prin modificarile aduse, cei care, recurgand la diverse tertipuri legale au instrainat imobilul desi perioada de interdictie nu a expirat, vor intra in legalitate.

Insa, pe langa efectele pe care aceasta initiativa le va avea in randul proprietarilor de apartamente dobandite in temeiul Legii 112, ea va afecta si piata imobiliara din tara si din Cluj. Sanda Moldovan, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari Cluj (UNIM), este de parere ca intrarea in vigoare a acestor modificari nu va determina o miscare puternica pe segmentul imobiliar.

Pretul imobilelor situate in zonele centrale nu se va modifica, chiar daca oferta va creste, iar cauza acestei evolutii, oarecum neasteptata, este cererea extrem de mare, care nu va putea fi satisfacuta nici dupa intrarea pe piata a imobilelor la care face referire Legea 112.