Sondajele, departe de a ne arata cum s-ar comporta electoratul cu adevarat in cazul unor alegeri, au rolul de a influenta increderea si simpatia poporului, pe directii bine speculate de beneficiari.

Pe principiul "cine nu are votanti, sa-si cumpere", se lucreaza intens la racolari de electorat si centre de influenta, astfel incat, pe nesimtite, romanii vor ajunge din nou in cosul cu fructe al unora sau altora.

Pentru calculele politice, batalia pe electorat care se duce in perioade de pace este mai importanta decat confruntarea zgomotoasa din campaniile electorale. PD, PRM si PIN se bat pe electoratul nationalist, PNL si PC isi aroga drepturi asupra clasei mijlocii, PSD vrea sa-si fixeze stanga.

Se poate usor observa ca si din bazinele clasice, cu electorat fidel, exista tendinta de a se disloca electorat spre alte oferte; cu atat mai mult, acest lucru se intampla in cazul "ramasitelor". Partidele mai puternice sau mai ambitioase isi disputa electorat din alte zone, pentru ca acesta este cel mai eficient mijloc de crestere in detrimentul altora.

Cu alte cuvinte, ademenirea simpatizantilor este cel mai bun mijloc de a te intari pe piata electorala si de a lovi in adversarul tau fara ca lupta sa se lase cu varsare de sange. Este mai degraba o confruntare surda, cu mesaje criptate si mijloace subliminale.

Nu exista politicieni care sa nu practice acest gen de actiuni, exista doar personaje care o fac cu mai multa abilitate sau cu mai putina pricepere.

"Eu cu cine simpatizez?"

Inainte sa castigi increderea si intentia de vot a cetateanului, trebuie sa-i atragi atentia si simpatia. Acest enunt banal exprima de fapt obiective din aproape in aproape ale partidelor politice care lucreaza incet si sigur la sufletul oamenilor. Ele scot la inaintare personaje simpatice, charismatice, blonde sau blonzi, care, cu inteligenta sau charmul lor, atrag atentia.

PD are o armata de femei frumoase, foste "miss", fotomodele, blonde planturoase sau berceni nonconformisti, care vorbesc in sentinte scurte si apasat rostite. PNL are si el o armata de inaintasi care vorbesc frumos, baieti destepti, aspri la manie si slobozi la gura.

Bogdan Olteanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban. Personajele acestea, daca ati observat, se perinda pe micul ecran, spun lucruri indraznete, dragute, par ca se cearta la cutite, se potolesc brusc, se apropie si se indeparteaza de fapt de aceasta "amanta" curtata de toata lumea, vanandu-i sentimentele, promitand tandrete sau giuvaericale, antren sau distractie, cantec, dans si-un trai mai bun.

Ametita in vartejul de mesaje, amanta tuturor si a nici unuia (electoratul) ne marturiseste in sondaje ca e buimaca rau: il iubeste pe Basescu de nu mai poate si-l intelege de ce s-a operat la Viena, nu traieste bine, dar ar vota tot cu Alianta, nu-i mai place prea mult de pesedisti, ca ei nu au baieti "cool", dar are o slabiciune constanta pentru Cozmin Gusa si a ramas greu inamorata de durul

Stolojan, pe care-l adora chiar si cand nu-l vede multa vreme si chiar daca stie ca bietul de el e cam firav de constitutie si la eforturi mari clacheaza. O, dar are o noua pasiune pentru un razboinic bogat si cu dragoste de Dumnezeu, care injura, urla si pupa icoane cu aceeasi gura, si care-i promite executii divine.

Bietul electorat, hartuit de lichele si demagogi, de narcisisti si femei de curte, ne ofera cate o radiograma a sufletului sau greu incercat de-i uimeste pana si pe mult experimentatii sociologi.

De la cine luam si cui ii dam

PRM pare ca pierde cel mai mult electorat, fanaticii lui sunt vanati de Boc si de Gusa cu acribie. Si unul si altul au avut interventii antimaghiare legate de Statut si de retrocedari fata de unguri.

Gusa a plusat saptamana trecuta, preluand teza lui Gheorghe Funar legata de conspiratia gripei aviare, arogandu-si inaintea lui Boc meritul de a fi ardelean si de a avea nevoie de bazinul electoral nationalist de aici.

Petru Calian, desi a trecut la Conservatori, face tot ce poate ca sa-si pastreze si electoratul PRM-ist care l-a sustinut si vine cu interventii care sa-i multumeasca pe romanii din zona lui. S-ar putea spune ca este mare inghesuiala pe electoratul peremist, si pe buna dreptate.

Este foarte greu de crezut ca PRM isi poate schimba discursul ca sa poata deveni un partid european, iar simpatizantii acestui partid vor ramane foarte curand fara obiectul simpatiei.

Pe romanii verzi se bazeaza si Becali, el le promite curatenie, lupta pentru dreptate, un fel de Robin Hood care ia de la bogati, inclusiv de la el, si da la saraci.

PD are mai mult de lucru pe partea stanga. Se zbate sa-i ademeneasca pe stangistii lui Iliescu, afiseaza o oarecare simpatie fata de Iliescu, il copiaza la capitolul populisme, ii cam ciupesc din electorat si asta parca s-ar face cu voia batranului. Ion Iliescu pare sa aleaga el insusi cine ii va fi mostenitorul si cui ii va lasa cea mai importanta avere pe care o are: electoratul fidel.

Iar Ion Iliescu nu-l agreaza nici pe Geoana si nu-l vede un demn conducator al oastei stangiste pe care a crescut-o la pieptul lui, si nici pe Dincu, pe care-l vede strategul unei grupari ce ar putea duce partidul mai spre dreapta.

Prin urmare, Ion Iliescu nu prea are incredere in cuibul PSD pentru a-si lasa poporul acolo. Mai degraba s-ar uita spre Basescu ca spre un conducator pe gustul sau. Acest lucru deruteaza in primul rand electoratul PSD, este o impresie pe care cu greu si-o pot inlatura, aceea ca tatucul lor nu are incredere in urmasii lui din PSD, ci, mai degraba, in cei din FSN.

PNL a cam incremenit in proiect, nu prea stie incotro sa priveasca si cui sa faca ochi dulci. Ocupat cu guvernarea, face cam mult zgomot pentru nimic, iar stradania lui este in primul rand pentru a pastra macar ce are. Tocmai pentru ca nu are un plan de cuceriri, inscrie pierderi insemnate.

Ar fi putut incerca sa-i cucereasca pe simpatizantii lui Voiculescu, dar, pentru ca spera sa-i ia cu partid cu tot, nici nu s-a straduit prea tare. Gusa mai are un vis: sa-i adune in jurul sau pe opozantii duri anti Basescu, un 6-7 % care i-ar asigura saltul peste pragul de intrare in Parlament; de aceea a si lansat deviza PIN: sa nu-l lase pe Basescu sa castige alegerile.