Recidivam in prostie. Renumit odinioara prin ospitalitatea sa, Maramuresul turistic tinde sa-si schimbe renumele din cauza unor flacai cu creierii infierbantati de alcool si filme cu Bruce Lee. Pe cel mai important forum al calatorilor din lumea intreaga, cel gazduit de site-ul Lonely Planet, un ciclist britanic a povestit cum era sa fie lapidat in satul Harnicesti din Maramures.

Inconstienta „atentatorilor” va cauza diminuarea numarului de vizitatori straini.

Din nou ne-am facut de ras. Viitorul Maramuresului, turismul, se baza pana acum si pe traditionala ospitalitate a oamenilor locului.

Mai nou, ospitalitatea a fost inlocuita de cativa flacai inconstienti cu… bata! Datorita fluxului mare de turisti, si din cauza proastei transmiteri si gestionari a informatiilor, noi, maramuresenii, habar nu avem despre o multime de evenimente majore ce au loc in ograda noastra.

Ca exemplu, anul trecut, am trecut cu vederea bataia luata de un german intr-una din comunele scumpului nostru judet.

Omul a luat pumni in fata, gratis, pentru ca a avut tupeul sa se plimbe prin sat, devenind astfel un utopic potential atentator la pudoarea fetelor locului, ceea ce a dus la incasarea unei corectii corporale severe, aplicata de catre flacaii erijati in bodyguarzi ai diafanelor domnite.

Anul acesta, Maramuresul a primit in secret vizita magnatului Bill Gates, care a trecut ca un fulger, fara sa lase in urma vreo dara macar. Poate peste vreo doi ani, vom intra in posesia fotografiilor doveditoare (la fel cum am procedat in cazul printului Charles)... Insa ceea ce este grav de-abia urmeaza.

Recent, Maramuresul turistic a devenit din nou subiect de senzatie negativa, de data asta pe cel mai important forum al calatorilor din lumea intreaga, de pe site-ul Lonely Planet.

Am aflat informatia abia in 22 mai, insa faptele s-au petrecut cu o luna in urma (asadar inainte de Paste). Un ciclist englez, in drumul sau de la Londra la Tokyo, a trecut si prin Maramures, unde a innoptat in cort, la intrarea in localitatea Harnicesti de pe valea Marei.

Omul afirma ca in noaptea respectiva a fost atacat cu pietre de un grup de adolescenti din sat, fiind aproape ucis prin lapidare! A fugit, abandonandu-si cortul, dar bucuros ca a scapat doar cu atat. Globetrotter-ul britanic a afirmat ulterior ca, desi in general a intalnit numai oameni ospitalieri pe drum, acea trista experienta i-a schimbat total perceptia despre Romania.

Recomandarea plasata pe site-ul amintit, adresata viitorilor turisti, a fost urmatoarea: sa nu campeze langa satele maramuresene, iar daca o fac, sa procedeze cu mare atentie, si numai dupa lasarea intunericului! Si sa nu uite ca morosenii au mare grija de iarba din care fac fanul. Numai ca, inainte de Paste, iarba abia de daduse coltul, asa ca argumentul cu grija fata de fan nu sta in picioare.

Mai degraba motivul pare altul, si anume salbaticia si brutalitatea feciorilor maramureseni, care probabil erau morti de beti in momentul agresiunii.

Halal ospetie, vai de brandul „Maramuresul primitor”! Ne-am facut de rusine inca o data.

P.S.: Englezul batut cu pietre a refuzat sa-si faca publica identitatea, din informatiile pe care le detinem nu a reclamat incidentul la politie, dar intamplarea sa a fost povestita si difuzata pe internet, fapt care face mai mult rau Romaniei decat zece articole negative. Sa nu ne miram asadar, daca numarul vizitatorilor straini va cunoaste, in atari circumstante, o noua diminuare.