Radicalii maghiari pregatesc o noua manifestare pentru promovarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Desi viitoarea manifestare din 17 iunie de la Ditrau a fost mediatizata, reprezentantii maghiarilor din Maramures declara ca nu cunosc detalii si ca nu sustin autonomia secuilor.

Procesul de integrare a Romaniei in UE se afla pe ultima suta de metri, insa radicalii maghiari nu renunta la manifestarile pentru promovarea autonomiei Tinutului Secuisc. Dupa “Marea Adunare” din 15 martie, Consiliul National Secuiesc (CNS) pregateste o alta intalnire.

Potrivit presedintelui CNS, Csapo Jozsef, in 17 iunie, la Ditrau (judetul Harghita) se va da citire unui “proiect-rezolutie” privind autonomia Tinututului Secuiesc.

Reamintim ca in 15 martie, CNS a mai organizat o astfel de adunare, la care participantii au adoptat un manifest pe aceeasi tema, secuii cerand ca autonomia Tinutului Secuiesc (Terra Siculorum) sa fie una dintre conditiile aderarii Romaniei la UE! CNS i-a trimis si premierului ungar o scrisoare deschisa in care cere ca Guvernul maghiar sa-si exercite “statutul de putere protectoare asupra

Tinutului Secuisc”. Evenimentul din 17 iunie este promovat prin afise care ii invita pe reprezentantii localitatilor din Secuime, si nu numai, sa participe la adunarea de la Ditrau.

Indiferenta maramureseana

Reprezentantii maghiarilor din Maramures sustin ca nu sunt foarte interesati de acest eveniment si nici nu sunt de acord cu doleantele secuilor. Consilierul local UDMR din Sighetu Marmatiei, Mihai Kokenyesdy, a spus ca: “nu am mult in comun cu partea secuiasca, deci problemele noastre nu sunt comune cu problemele si autonomia lor, in forma propusa de ei.

Nu aduce nici o schimbare in bine pentru comunitatea noastra, care este numeric mult inferioara populatiei majoritare romane din Maramures. Noi, ca si organizatie locala, nu sustinem demersul lor”. Si colegul sau de partid, Laszlo Varody, crede ca manifestarea de la Ditrau nu-si va gasi sustinatori in Maramures: “nu cred ca maghiarii din Maramures vor merge acolo.

Ce au maghiarii de aici cu autonomia de acolo? Sunt membru activ al UDMR, dar la noi nu a ajuns ideea asta si nici nu ma intereseaza prea mult. Frecvent am tangenta cu oamenii, si nu ei sunt interesati de idee.

Nu-i momentul oportun pentru o astfel de manifestare, dar autonomia nu e in sensul inteles de ei, ci cel al autoguvernarii localitatilor, ca sa aiba un cuvant mai mare si bani mai multi.”

Fostul viceprimar din Sighetu Marmatiei, Mihai Zaharanszky, spune ca mai mare impact va avea pelerinajul din Targu Mures, organizat de Rusalii: „in Maramuresul istoric populatia maghiara e foarte redusa ca procentaj, cam 13%. Sunt putini, dar sustin ideea. Totusi, din Maramures nu cred ca vor merge incolo, ca e mai departe, iar maghiarii de aici sunt moderati.

Aici nu e un nationalism infocat. Ramane de vazut care va fi parerea strainilor despre acesta manifestare. De Rusalii, la catolici are loc mare pelerinaj la Mircurea Ciuc, acolo vor merge foarte multi, sper sa nu se transforme in altceva, cu conotatie politica”. Ramane de vazut daca linistea din comunitatea maghiara se va pastra si in apropierea zilei de 17 iunie.

“Nu pot sa ma declare intr-o functie sau alta”!

Rudolf Lemak, vicepresedintele filialei judetene a Uniunii Civice a Maghiarilor, sustine ca de acesta data nu are invitatii pentru adunarea de la Ditrau: “adevarul e ca in zona nu prea are impact aceasta adunare. Inca nu s-a facut apel catre noi sa participam, vom vedea. Inca nu stiu clar cu ce conotatie va fi. Sincer nu prea stiu nici un amanunt, decat ceea ce s-a scris in presa.

Nu stiu ce strategie va urma. Ce functie ocup in UCM? E greu de stabilit ce functie am. Eu am mai declarat data trecuta la GAZETA, dar nu s-a schimbat mare lucru de atunci. Nu pot sa ma declar intr-o functie sau alta”. Asa o fi, dar de ce se zvoneste ca Rudolf Lemak si Aurel Cziple dau ca sigura prezenta lor si a altor radicali din judet la Ditrau? Prietenii stiu de ce.