O echipa de specialisti de la RENAR - Asociatia Nationala de Acreditare din Bucuresti a venit ieri la Cluj pentru a verifica laboratorul Directiei Sanitar-Veterinare. Rezultatele analizei laboratorului sanitar-veterinar vor fi primite abia peste o luna de zile.

Masura era necesara pentru a constata daca acest laborator poate face teste complexe si poate detesta posibilele cazuri de gripa aviara in faza incipienta.

Alexandru Iuliu Duma, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Cluj, ne-a declarat ca “la aceasta ora nu exista la Cluj nici macar suspiciuni de gripa aviara, dar suntem pregatiti pentru orice”.

Directia Sanitar-Veterinara a fost dotata cu dezinfectoare pentru picioare si dezinfectoare rutiere, echipament de protectie care cuprinde cizme, ochelari si salopete speciale, precum si cu substante dezinfectante de tipul Vircon si Aldecol. Consiliul Judetean Cluj a fost, de asemenea, dotat cu toate cele necesare, lucruri care sunt tinute in prezent la Inspectoratul pentru situatii de Urgenta.

Profesorul universitar Ovidiu Rotar de la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj sustine ca decimarea efectivelor de pasari este o masura drastica si ar trebui incercate masuri de profilaxie, adica vaccinarea pasarilor care se afla in afara focarelor de gripa aviara.

Profesorul clujean isi exprima de asemenea regretul ca Ministerul Agriculturii nu a consultat si specialistii din centrein universitare din tara in aceasta problema.

La ora actuala au fost descoperite 115 focare de gripa aviara la nivel national. Aceasta situatie a determinat Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara sa ia masuri drastice privind comercializarea de gaini si oua in piete. In plus, taranii trebuie sa aiba acum autorizatie pentru a putea vinde in piete aceste produse.