Faptul ca mesajul nationalist prinde in continuare foarte bine la populatia judetului Alba este relevat de un sondaj de opinie de uz intern comandat de Partidul Democrat si realizat de CSOP in perioada 22-28 martie

Analiza, facuta la nivel national insa pe esantioane considerate reprezentative pentru fiecare judet, indica faptul ca, desi Partidul Romania Mare (PRM) si Partidul Noua Generatie (PNG) au crescut foarte mult in optiunile alegatorilor, Alianta D.A. (PD si PNL) este inca favorita in intentiile de vot ale electoratului din Alba.

Dintre cele doua partide insa cel mai bine cotat este PD, cu 25,8 la suta detinand primul loc in sondaj.

PNL este cotat numai cu 8,8 la suta, mai putin cu un procent decat PSD - 9,7 la suta. In schimb PRM a crescut la 10,3 la suta iar PNG a depasit cu 0,5 procente pragul necesar intrarii in Parlament si este cotat cu 5,5 la suta. Potrivit aceluiasi sondaj cel mai slab in optiunile electoratului pare a fi situat Partidul Conservator, cu 2,2 la suta, mai putin si decat UDMR - 3,9 la suta.

4,1 dintre cei intrebati au nominalizat alte formatiuni politice iar 13,4 la suta nu au dorit sa-si exprime simpatia. Daca ar avea loc alegeri in aceasta vara, in judetul Alba clasamentul de mai sus s-ar mentine, astfel ca PD ar obtine 36,8 la suta din voturi, liberalii 12,5 la suta, PRM - 14,6 la suta, PSD - 13,8 la suta, PNG - 7,8 la suta, UDMR - 5,5 la suta si 3,1 la suta - PC.

Sondajul arata faptul ca, la nivelul judetului, PNL a inregistrat o scadere importanta in optiunile alegatorilor in ciuda reprezentativitatii mari pe care o are la nivel central.

Cresterea spectaculoasa a PRM si PNG nu pare justificata daca tinem cont de faptul ca in Alba activitatea celor doua partide este aproape inexistenta iar reprezentantii PRM in Parlamentul Romaniei nu s-au sinchisit sa treaca prin judet mai deloc.

Nu putem sa nu ne intrebam care ar fi fost situatia in judet daca PRM ar fi fost singurul partid cu mesaj clar nationalist de pe scena politica si nu ar fi trebuit sa-si imparta simpatizantii cu PNG. In schimb cel mai activ si popular parlamentar de Alba, Nicolae Popa, nu a reusit sa creasca in sondaje Partidul Conservator care se afla mult sub pragul electoral.

La randul sau PSD a pierdut multi simpatizanti din cauza scandalurilor si transformarilor interne.