Timp de doisprezece ani, Gheorghe Funar a condus Primaria Cluj-Napoca cu o mana forte. De-a lungul mandatelor, actualul senator s-a ales cu peste patru sute de procese civile si penale si cateva dosare aflate pe masa procurorilor de la Parchetul General, ce vizeaza licitatiile publice facute in timpul “regimului” sau.

In urma fostului primar a ramas o serie de afaceri controversate, facute pe banii Primariei, mai multe familii de oameni de afaceri fericite si o avere considerabila stransa de fiul sau, Sabin Funar, alintat de presa “delfinul”.

Imperiul financiar al familiei Funar s-a destramat si s-a recompus ori de cate ori anchetatorii au prins firele complicate ale afacerilor facute de Sabin Funar, parteneri sau interpusi ai acestuia. Nici una din promisiunile electorale ale primarului Emil Boc privind dezvaluirea presupusului jaf din administratia locala - facut in perioada celor trei mandate - nu s-a materializat.

Dovezile afacerilor facute de familia Funar cu Primaria se gasesc in fisetele de pe strada Motilor, unde fidelii ex-primarului ocupa inca pozitii cheie. Dupa doi ani de la pierderea alegerilor, familia Funar si-a scos la iveala capatuiala: zeci de societati comerciale, proprietati si investitii imobiliare de ordinul milioanelor de euro, firme de constructii si afaceri profitabile cu medicamente.

Un aspect deosebit de important este ca mai toata averea actualului senator Funar a fost trecuta pe numele lui Sabin Funar, inclusiv celebrul apartament din cartierul Manastur, cabana de la Baisoara sau banalele bunuri ca televizorul, masina de spalat etc.

Funar incearca astfel sa scape de executarile silite si de sechestrele pe care le risca, consecinta a zecilor de procese pe care le-a pierdut sau la va pierde si in urma carora va fi obligat sa plateasca daune.

Sabin Funar a confirmat informatia reporterilor ZIUA de Cluj si a precizat ca tatal sau i-a cerut sa-l ajute ca sa-si puna la adapost munca de-o viata, in fata tracasarilor in justitie la care este supus. “Toate actele de transfer sunt legale si au fost facute la notar”, a conchis Sabin.

“Perioada roz” a contractelor publice

“Delfinul” si-a facut intrarea in afaceri la o varsta frageda, de saptesprezece-optsprezece ani, fiind asociat in cadrul societatii Transarom SA, alaturi de amici si parteneri politici ai tatalui sau. Este evident ca, la acea varsta, Sabin era doar interfata in afaceri a primarului de atunci al Clujului.

Societatea livra combustibili catre Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP), aflata in subordinea Primariei. Sabin Funar a fost prezent direct, in ultimii zece ani, in cadrul societatilor Apuseni Impex SRL, Investicon SRL, Duplex SRL, dar, prin intermediari, i s-a atribuit controlul a numeroase alte companii ce au avut relatii comerciale cu Primaria Cluj.

In 1999, SC Duplex SRL a castigat patru lucrari de renovare a cladirii Primariei de pe strada Motilor.

Societatea Apuseni a montat pe bani publici butoni reflectorizanti in oras, Investicon a plantat trandafiri si a introdus aparate de aer conditionat in Primarie, iar firme ca Peisagistica sau Iridium, catalogate drept “firme de casa ale Primariei”, au primit, ani la rand, lucrari de intretinere a spatiilor verzi, reabilitare si asfaltare de strazi etc.

Imobiliare si medicamente

Spre sfarsitul mandatului lui Gheorghe Funar, fiul acestuia s-a lansat in proiecte imobiliare de anvergura. Presa semnalase deja implicarea “delfinului” in numeroase afaceri controversate, ultima fiind concesionarea terenului de sub Piata Grigorescu in favoarea firmei Investicon si transferul mai departe al terenului catre lantul de supermarket-uri “Profi”.

Atunci, vechile afaceri cu Primaria au fost trecute pe linie moarta, iar Sabin Funar a demarat diferite proiecte imobiliare (blocuri de locuit, vile renovate in cartierul Andrei Muresanu) pe strazile Ciresilor, Ciprian Porumbescu sau Victor Babes.

Daca, pana in anul 2004, Sabin Funar s-a retras treptat din cadrul societatilor pe care le controla, in prezent Sabin Funar, alaturi de sotia sa, Elena, si-a transferat “capitalul”, la vedere, in doua mari grupuri de companii, Elma si Edificia.

In total, sotii Funar detin unsprezece societati - grupul Elma fiind implicat in comercializarea de medicamente (farmacii), iar grupul Edificia are ca obiect de activitate investitii imobiliare si constructii. Perla “imperiului Funar” este hotelul Capitolina si terenul aferent de pe strada Babes, in care ar fi fost investiti cateva sute de mii de euro.

Profiturile obtinute de companiile acestuia nu justifica o asemenea investitie. Sabin Funar explica: “Am luat credite pentru hotel si acum platesc rate la banca. Acum ma ocup de hotel, de farmacii si de firma de constructii (Total Invest - n.red.)”.

Prietenii si partenerii

De pe urma asocierii si relatiilor cu familia Funar au prosperat mai multe grupuri de oameni de afaceri: sotii Maria si Dan Dunca, sotii Ramona si Tudor Cuc, Renata si Emil Brumaru. Sabin Funar si-a recunoscut fara retinere amicitiile si parteneriatele, mai ales ca exista documente care fac legatura intre el si oamenii de afaceri mentionati.

Un alt asociat, putin cunoscut, este clujeanul Vasile Moldovan, aflat alaturi de Sabin Funar in cadrul firmelor de constructii Vimaco si Merit, afaceri transferate in judetul Salaj, in zona defavorizata de langa Jibou. Din aceasta “zona defavorizata”, Primaria Cluj era alimentata cu cosuri de gunoi tricolore si placute de strazi si case.

Numele sotilor Maria si Dan Dunca apar in Cartea Funciara a terenului de pe strada Ciresilor, unde Sabin Funar a construit un bloc de locuinte. Alaturi de cuplul Dunca, in acte sunt mentionati socrii lui Sabin Funar, sotii Draghicescu.

Aceiasi socri au fost folositi de Sabin Funar pentru a infiinta societatea Total Invest, care, de cateva luni, a fost trecuta pe numele lui Sabin si al sotiei sale. Total Invest a realizat lucrarile pentru hotelul Capitolina, de pe strada Babes.

Conform declaratiilor date in presa de fostii proprietari ai terenului de pe strada Babes, acestia au fost abordati pentru vanzare de Ramona Atena Cuc, patroana agentiei imobiliare Casa Lux, o alta amica a familiei Funar.

In fine, vechi parteneri ai familiei, sotii Renata si Emil Brumaru si-au consolidat o serie de afaceri imobiliare dupa ce, aparent, au iesit din combinatiile Investicon si Duplex, pe care le aveau cu familia Funar.

Emil Boc, catre familia Funar

“Ati facut suficient de mult rau clujenilor si Clujului, in ultimii doisprezece ani. Dumneavoastra si familia dumneavoastra ati prosperat, in timp ce Clujul a trecut printr-un deceniu de declin, pierzandu-si statutul de capitala a Transilvaniei”.

“Daca nu mai sunteti primarul Clujului, acest fapt se datoreaza modului in care ati inteles sa conduceti acest oras, in folosul dumneavoastra si al apropiatilor dumnea-voastra, sacrificand interesele majore ale clujenilor”.

“Niciodata si nicaieri in aceasta tara, incalcarea legii nu a fost mai la ea acasa decat in Cluj-Napoca, in perioada mandatelor dumnea-voastra de primar. Ar fi de prisos sa reamintim cetatenilor ca singurele acte si fapte prin care v-ati remarcat au fost cele de coruptie si balciul desantat pe care l-ati patronat”.

Funar a primit “imunitate” din partea PD-ului

Daca inainte si in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2004, contracandidatii lui Gheorghe Funar se intreceau in acuze la adresa acestuia si in promisiuni privind “reinstaurarea domniei legii la Cluj”, imediat dupa ce Emil Boc a ajuns primar, “furtuna” s-a linistit brusc.

Acuzele au fost uitate, dosarele stau in sertarele procurorilor, iar procesele se finalizeaza greu. In mediul politic, exista o ipoteza de lucru ce se confirma pe zi ce trece: intre cele doua tururi de scrutin pentru fotoliul de primar, Partidul Democrat a “cazut la pace” cu Gheorghe Funar.

Fostul primar a primit “imunitate”, iar PD-ul a primit voturile PRM si, in consecinta, Primaria Cluj. Prin urmare, atata timp cat acuzatiile de coruptie raman doar palavrageli electorale, ipoteza ramane in picioare…