In opinia specialistilor, actionarii minoritari pot sa profite de retragerea de pe Bursa Electronica Rasdaq (BER) prin vanzarea pachetelor de actiuni pe care le detin la preturi preferentiale foarte bune.

Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Sanex, Geza F?rd?s, a informat ca decizia s-a luat cu ajutorul a patru actionari, care au detinut, impreuna, 68% din capitalul social. Adunarea Actionarilor a aprobat un raport de evaluare intocmit de catre consultantul Darian Rom Suisse, pentru stabilirea valorii unei actiuni la 44 de bani.

In luna mai, actiunile societatii clujene au avut aproape un singur sens: in sus. Daca, la 4 mai, o actiune Sanex era cotata la 37 de bani, din 12 mai pretul a crescut, in numai patru zile, cu 18%, ajungand la 40 de bani. In ultima saptamana de tran-zactionare, actiunile au crescut in fiecare zi, pretul dinaintea suspendarii de pe BER fiind de 42 bani/unitatea.

“Desi actionarul majoritar al Sanex a propus un pret de rascumparare de 44 de bani, persoanele care nu se vor grabi sa vanda vor fi avantajate. Acum toata lumea vrea sa vanda ca sa cumpere actiuni gratuite. E o isterie generala, sunt cozi infernale la registrele actionarilor.

Asa s-a intamplat si la Terapia: cei care nu si-au vandut actiunile catre proprietarul majoritar, cand societatea s-a delistat de pe piata de capital, au primit, pana la urma, dividende cumulate pe mai multi ani.

Practic, acestia au obtinut un pret dublu fata de cel propus, initial, de actionarul majoritar, care, la randul sau, a vandut fabrica de opt ori mai scump catre actualul proprietar”, ne-a marturisit un broker clujean.

“Nu va putem oferi o pozitie a conducerii, pentru ca nu avem purtator de cuvant, iar directorul general este plecat la Bucuresti”, s-au justificat cei de la Sanex. Principalul actionar al societatii, cu 68%, este compania Goodison Holdings, controlata de grupul austriac Lasselsberger.

Potrivit ultimelor date disponibile, din iunie 2005, Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia detinea 12,9% din capitalul Sanex, iar SIF Moldova 6,3%, restul participatiei, de 12,7%, fiind controlat de alti actionari. Capitalul social al firmei clujene este de 37 de milioane de lei, divizat in 185 de milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 20 de bani.

Patriciu a renuntat la afacere

Intreprinderea de materiale si constructii ceramice a fost creata in 1970, fiind profilata pe productia de obiecte sanitare. In 1996, conducerea si salariatii Sanex cumpara de la stat 51% din societate.

Peste cinci ani, isi vand pachetul catre Fondul de Investitii Romania-Moldavia, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, care, prin cumparari de actiuni si prin majorarea capitalului social, a ajuns sa detina 67%.

Pentru 2003, conducerea Sanex nu a alocat dividende, iar din cei aproape 11 milioane de lei, cat a fost profitul net al societatii, 7,8 milioane au acoperit pierderile pe anii precedenti. Pentru ca banii nu au acoperit pierderile, Sanex a compensat cu sume din vanzari si casari de utilaje.

Noul actionar majoritar, compania austriaca Lasselsberger, a decis sa restranga CA, sa il revoce din functie pe presedintele Colin Hart. Austriecii au preluat Sanex indirect, prin achizitionarea companiei Goodison Holdings BV, cu sediul inregistrat in Rotterdam (Olanda), detinatoare a pachetului majoritar la societatea clujeana.

In 2004, dupa discutii indelungate, actionarii au permis noului director general, Ilario Boccardo, sa poata instraina cladiri sau active, cu conditia ca operatiunile sa fie facute conform legislatiei romanesti.

Recul in productie si vanzari

Noul actionar a disponibilizat 500 de angajati, dupa ce, in 2003, alti 600 de oameni au parasit fabrica. Disponibilizarile in masa au fost generate de reculul vanzarilor, culminand cu inchiderea sectiei de obiecte sanitare.

Noul presedinte al CA, Stefan Bucataru, a solicitat rectificarea bugetelor de venituri, cheltuieli si investitii pentru 2004, precum si acceptul actionarilor pentru vanzarea catre fabrica Mondial Lugoj (proprietar - Lasselberger) a echipamentelor industriale pentru productia de obiecte sanitare, evaluate la 5 milioane de dolari.

Austriecii au decis schimbarea a doi dintre administratori, Bucataru, care a trecut pe o functie mai inalta in cadrul Lasselsberger, fiind inlocuit, la Cluj, cu Geza F?rd?s. Anul trecut, cifra de afaceri a Sanex a scazut cu 66%, la 75,2 milioane de lei, iar profitul net a fost diminuat de la 11,1 milioane de lei, in 2004, la 4,1 milioane.

Situatia vanzarilor a fost determinata de presiunea exercitata de importuri si conditiile meteorologice nefavorabile lucrarilor de constructii. Evolutia negativa a continuat si in primul trimestru din 2006, cand cifra de afaceri a scazut fata de perioada similara din 2005 cu 55%, pana la 11,7 milioane lei, iar profitul a fost de peste patru ori mai mic.

Sanex a produs, pana in 2004, si obiecte sanitare, insa a renuntat la aceasta activitate.