Pe langa comemorarea eroilor si sarbatorirea piticilor nostri, ziua de ieri a marcat si sfarsitul a 111 ani de istorie a Brigazii 6 Tancuri. De ieri, Brigada, care a avut la comanda generali si ofiteri cu o inalta pregatire profesionala, printre ei numarandu-se Principele Mostenitor Ferdinand, generalul de divizie Nicolae Simescu, generalul Stefan Gusa, generalul Stoinea, si-a inchis portile.

Angajamentele NATO pe care Romania si le-a asumat, dar si presiunile UDMR care a incercat sa transforme Targu Muresul intr-un oras fara picior de militar au concurat la trecerea brigazii in istorie.

Desfiintarea unitatii militare a antrenat si "imprastierea" fostilor angajati ai Brigazii, o parte trecuti la nou infiintatul batalion de Politie Militara, iar 30 de ofiteri si subofiteri care au preferat sa treaca in rezerva.

Divizia 1 Cavalerie, prima denumire a unitatii, a primit botezul focului in 1913, in al doilea razboi balcanic, fiind prima mare unitate romana, care a trecut Dunarea. Au urmat apoi momentele de glorie din Primul si cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Divizia 1 Cavalerie a suferit o serie de transformari structurale.

Astfel, in anul 1954, se transforma in Divizia 6 Mecanizata "Horia, Closca si Crisan", avand unitatile dislocate in localitatile Oradea, Sibiu, Lugoj, Sebes si Turda. In anul 1961, conform unui ordin al marelui stat major se transforma in Divizia 6 Tancuri "Horia, Closca si Crisan", avand unitatile dislocate in Targu Mures, Cluj-Napoca si Turda.

Marea unitate a participat la evenimentele din decembrie 1989, a participat cu cadre militare organizate in comandamente de diferite nivele, la exercitii in Ucraina, Turcia si alte tari. Un numar mare de cadre au participat de-a lungul anilor la misiuni internationale de mentinere a pacii in Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Afganistan si Irak.

Dupa 111 ani, ieri s-a scris ultima fila de istorie. Una trista. Vom reveni. (S.G.)