Probe misterioase

In editia sa de marti, 30 mai, cotidianul Republicanul a publicat un articol intitulat "Gripa aviara: pericol sau manipulare?" in care ne exprimam indoiala despre graba cu care autoritatile au ucis zeci de mii de pasari fara a avea o confirmare a prezentei virusului aviar. Masacrul gainilor s-a facut doar in baza testelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, laborator care nu este recunoscut pe plan international din cauza dotarilor modeste de care dispune.

Ulterior, Prefectura

Prahova a emis un ordin prin care focarele de gripa aviare erau izolate numai in baza testelor rapide, a caror eficienta este de numai 50%?! Ciudat este si faptul ca nici un primar din Prahova nu a vazut rezultatele testelor efectuate la Weybridge (Anglia) in singurul laborator din Europa autorizat sa depisteze temutul virus H5N1. "Nu am vazut decit rezultatele testelor de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti.

Oricum, noi am respectat ordinele prefectului la izolarea fiecarui focar in parte", sustine Emil Calota, primarul Ploiestiului.

No comment

Acestea fiind necunoscutele problemei, ziarul Republicanul a solicitat oficial Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor sa furnizeze dovada gripei aviare in Prahova. Mai exact, fotocopiile rezultatelor analizelor efectuate la Laboratorul Comunitar de Referinta pentru Influenta Aviara de la Weybridge.

Raspunsul dat de Serviciul Comunicare si Sisteme Informationale al Autoritatii a fost un model de lipsa de transparenta. "In conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 37/2005 privind informatiile de interes public si secretele de serviciu, anexa3 - lista informatiilor secrete de serviciu, potrivit Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, punctul 20, buletinele de analiza sunt informatii secrete de serviciu" . Cu alte cuvinte, gripa aviara, care a declansat o isterie nationala, a falimentat fermieri si a lasat oamenii fara pasari in gospodarii este secret de serviciu!

In aceste conditii, putem spune ca autoritatile incearca sa ascunda opiniei publice informatii de natura sa compromita "criza" aviarei.

Aviara s-a speriat de Comisia Europeana

Imediat ce oficialii Comisiei Europene au anuntat ca Romania ar putea pierde trenul integrarii din cauza nebuniei aviare, numarul focarelor depistate la nivel national a inceput sa scada vertiginos. Numai in Prahova numarul localitatilor unde a fost depistat virusul H5 in ultimele zile a scazut la cinci, spre deosebire de saptamina trecuta cind aproape toate probele trimise la Bucuresti ieseau pozitive. Sa fie acest lucru doar o simpla coincidenta?