Frenezia constructiilor ilegale ia amploare in urbea clujeana. Una dintre cele mai recente afaceri, asupra careia planeaza suspiciuni, este localizata in cartierul Gheorgheni, una din zonele bine cotate ale Clujului. In chiar mijlocul acestui cartier, urmeaza sa apara o constructie care va fi pentru locuitorii strazii Brancusi o adevarata sursa de poluare fonica.

Cetatenii se tem ca in imediata apropiere a locuintelor lor va functiona in curand o vulcanizare auto, precum si o spalatorie auto.

Constructiile ilegale nu apar numai la marginea orasului. Unele dintre acestea se ridica, peste noapte, chiar in zonele “tihnite” ale orasului. O astfel de constructie a aparut si in cartierul Gheorgheni. Fara autorizatie de constructie, fara aviz din partea protectiei mediului, Viorica Pop isi construieste nestingherita o vulcanizare si o spalatorie auto chiar in spatele casei sale.

Pe langa faptul ca autoritatile locale nu se grabesc sa ia masuri, unele personalitati locale dau solutii cel putin bizare. Un clujean a fost sfatuit de Boros Janos, viceprimar al municipiului Cluj Napoca, sa apeleze la presa, pentru solutionarea situatiei ilegale semnalate.

In ciuda faptului ca nu detine autorizatie de constructie sau aviz din partea Agentiei de Protectie a Mediului, Viorica Pop construieste in spatele casei sale o vulcanizare si o spalatorie auto. Iar asta se intampla, in conditiile in care nici vecinii nu si-au dat acordul pentru ca un asemenea punct de lucru sa fie deschis in imediata vecinatate a locuintelor lor.

Elena Badiu, una dintre persoanele a caror locuinta se afla chiar langa viitoarea vulcanizare auto, se refera la atitudinea abuziva a proprietarei: “Viorica Pop ne-a spus ca nu are nevoie de nici o autorizatie de constructie sau de acordul nostru! Aceasta femeie ne-a mai spus ca zona rezidentiala este o bazaconie! Si ca poate construi ce vrea ea!”

Vecinii nemultumiti nu au stat degeaba. Acestia au

inaintat sesizari si petitii catre primarie si catre Directia de Protectie a Mediului, prin care solicita cercetarea conditiilor in care Viorica Pop ridica constructie cu de la sine putere.

Intr-o sesizare adresata Agentiei de Protectie a Mediului, vecinii nemultumiti - Horia Nutiu, Petru Badiu si Alexandru Orban - atrag atentia ca Viorica Pop urmeaza sa construiasca o spalatorie si o vulcanizare auto in mod ilegal, fara a cere consimtamantul vecinilor.

“Cei de la mediu au spus”, ne povesteste Alexandru Orban, unul dintre semnatarii sesizarii, “ca acest lucru nu este de competenta lor. Ei pot face o verificare abia dupa ce vulcanizarea sau spalatoria auto vor incepe sa functioneze. Oricum, cei de la Protectia Mediului spun ca la ei nu exista aviz sau cerere pentru o spalatorie auto pe adresa Brancusi 112”.

Potrivit vecinilor, inainte de a demara constructia ilegala, Viorica Pop anuntase la adresa din strada Brancusi nr. 112 deschiderea unei noi vulcanizari auto.

Lucretia Nutiu, o alta persoana care locuieste in apropierea viitoarei vulcanizari si spalatorii auto, face o sesizare telefonica la Primaria Cluj-Napoca, in care cere verificarea modului in care Viorica Pop construieste, in mod ilicit, un imobil.

In replica, la data de 08.05.2006, Lucretia Nutiu primeste un raspuns scris din partea Directiei Politiei Comunitare, Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii, inregistrat cu numarul de ordine 3430/481/ 08.05.2006, in care se precizeaza ca au fost facute verificari, in urma carora nu s-a constatat nici o neregula.

In acelasi raspuns se arata ca verificarile au evidentiat existenta unei autorizatii de constructie emise pentru respectiva adresa. Singura problema este aceea ca autorizatia cu numarul 1585/2003 viza lucrari de amenajari interioare si de etajare a locuintei, motiv pentru care nu poate fi folosita in cazul constructiei care constituie motivul neintelegerilor.

In data de 26 mai 2006, Alexandru Orban face o reclamatie publica pe site-ul primariei, prin care denunta modul in care au fost facute cercetarile si scoate in evidenta faptul ca Viorica Pop nu detine autorizatie de constructie.

Intre timp, municipalitatea pare sa fi fost informata de faptul ca aceasta ilegalitate a intrat in atentia presei, pentru ca, in ziua in care reporterii cotidianului “Buna ziua, Ardeal” i-au contactat pe reclamanti, pe site-ul Primariei Cluj-Napoca a si aparut o pozitie din partea institutiei in aceasta chestiune.

Oficialii declara brusc ca au luat cunostinta de ilegalitatile care aveau loc sub nasul lor. “In urma controlului efectuat la fata locului s-a constatat ca d-na Pop Viorica a executat lucrari de desfiintare a unor anexe si construire a unei fundatii si a unor stalpi din beton armat, fara a detine autorizatie de construire/desfiintare. In conformitate cu art. 26 lit a din Legea nr.

50/1991 - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, d-nei Pop Viorica i s-a intocmit proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, urmand a fi aplicata amenda si masurile prevazute de lege”. Persoanele care intra sub incidenta acestei legi pot fi amendate cu sume cuprinse intre 10 si 100 de milioane ROL.

De aceasta data, procesul verbal intocmit de catre inspectorii in Urbanism se afla in mapa primarului Emil Boc, in asteptarea semnaturii acestuia.

Viorica Pop nu pare insa inspaimantata de aceasta decizie a primariei. In loc sa suspende activitatea de pe santierul cu spalatoria si vulcanizarea auto, Pop urgenteaza ritmul lucrarilor de constructie. In urma aceleiasi sesizari publice facute de Alexandru Orban pe site-ul Primariei Cluj-Napoca, la fata locului a sosit un inspector de Urbanism, pentru a executa verificarile de rigoare.

Alexandru Orban, semnatarul sesizarii, ne povesteste cum a decurs inspectia: “A sosit o doamna, Stefana Pop, care ne-a spus ca este inspector la Directia de Urbanism a Primariei Cluj-Napoca. Aceasta doamna inspector nu a incheiat nici macar un proces verbal ad hoc. In schimb a incercat sa ne convinga ca ar fi mai bine sa ne intelegem ca intre vecini.

Stefania Pop, inspectorul Urbanistic, a mai recunoscut ca nu exista o autorizatie de constructie, dar ca acest lucru nu este atat de grav...” Nemultumit de modul cum a decurs verificarea Directiei de Urbanism a Primariei, Alexandru Orban se inscrie in audienta la Boros Janos, viceprimarul Clujului. Si aici, petentul Alexandru Orban se izbeste de obstacole.

Intrigat de reactiile viceprimarului, Alexandru Orban ne spune cum a decurs audienta: “Boros Janos a ridicat din umeri cand l-am intrebat ce mai e de facut cand toata lumea se preface ca nu vede ilegalitatea care se petrece. In plus, el m-a sfatuit sa apelez la presa, de parca presa ar putea da verdicte in acest caz!”

Contactat de catre reporterii BZA, viceprimarul Janos Boros nu-si aminteste sa-l fi trimis pe Alexandru Orban la vreun ziar: “De obicei, incerc sa le rezolv problemele oamenilor care vin la mine. Probabil i-am sugerat ca exista si posibilitatea asta.

Multa lume merge pe la televiziuni sau ziare...” Locatarii din strada Brancusi se tem si de faptul ca, odata cu aparitia noului punct de lucru, zona va fi foarte aglomerata, din cauza masinilor venite pentru reparatii, iar strada se va transforma intr-o adevarata parcare.

Aceeasi situatie s-a petrecut si in cartierul Grigorescu, valoarea imobilara a locuintelor din jurul acestor puncte de lucru scazand drastic.

In cartierul Grigorescu, proprietarii au dorit sa-si vanda casele pentru a se muta in alta parte, dar nimeni nu a dorit sa cumpere imobilele. Contactata de reporterii BZA, Viorica Pop se justifica: “Am construit acolo pentru ca era o anexa si nu am crezut ca trebuie sa iau autorizatie de constructie. Dar am fost amendata pentru asta cu 15 milioane de lei.

Atelierul de vulcanizare auto pe care vreau sa-l construiesc nu va fi un focar de poluare fonica pentru ca doresc sa achizitionez aparatura de ultima ora. Pentru asta mi-am pus la bataie intreaga mea mostenire lasata de la mama”.

Referitor la vecinul sau, Alexandru Orban, Viorica Pop sustine ca “am fost de acord cand si-a construit restaurantul pe care il are, el de ce nu mi-a dat incuviintarea sa construiesc in curtea casei mele?!”. Lucrarile la atelierul de vulcanizare auto vor continua, intrucat, spune Viorica Pop, in momentul de fata asteapta eliberarea avizelor necesare pentru a intra in legalitate.

Ea nu considera ca existenta unui atelier de vulcanizare va afecta linistea vecinilor: “Nu am sanse sa ma angajez in alta parte. Am investit toti banii pe care ii aveam in acest atelier si voi continua lucrarile imediat cum vor primi avizele necesare”.