“Regele gunoaielor” a pierdut licitatia de salubrizare a orasului de pe malurile Crisului Repede. Controversatul om de afaceri Silviu Prigoana ezita momentan sa spuna daca se va resemna sau nu cu postura de “loser”. Ioan Sarac, castigatorul licitatiei, considera justa decizia comisiei care a atribuit RER Ecologic Service contractul de salubrizare.

Dupa o lunga si acerba lupta pentru castigarea licitatiei privind salubritatea municipiului Oradea, a fost declarata castigatoare firma oradeana RER Ecologic Service SA. Marea invinsa a competitiei este firma Rosal Group, patronata de nimeni altul decat celebrul si controversatul om de afaceri Silviu Prigoana, supranumit si “regele gunoaielor”.

Contractul de concesiune ce reglementeaza activitatea de salubritate stradala si menajera din Oradea urmeaza sa fie incredintat firmei oradene RER Ecologic Service pentru o perioada de opt ani de zile. Contractul de delegare de gestiune a serviciului public de salubritate cuprinde si obligatia activitatii de dezapezire a orasului.

Comisia care a stabilit castigatoarea licitatiei a fost formata din nu mai putin de 13 persoane: viceprimarii Biro Rozalia si Mihai Groza, consilieri municipali, reprezentanti ai Directiei finantelor publice locale, ai Agentiei de Protectie a Mediului, directori si juristi din cadrul Primariei Oradea.

Criteriile in functie de care au fost acordate punctajele au tinut cont de mai multi indicatori.

Experienta ofertantului in realizarea serviciului de salubrizare, nivelurile tarifelor propuse pentru serviciul public de salubrizare la inceperea exploatarii si un sistem de determinare a nivelului tarifelor, pregatirea organizatorica si tehnica a ofertantului, programul de realizare a investitiilor propuse in oferta, indicatorii de calitate ai serviciului de salubrizare propusi precum si

conditiile si procedurile privind protectia mediului au fost motivele care i-au convins pe cei din comisie ca RER e mai potrivita pentru salubrizarea Oradiei.

Contactat telefonic de catre reporterii nostri, Silviu Prigoana, presedintele grupului de firme Rosal, care are ca obiect principal de activitate salubrizarea stradala, s-a aratat extrem de dezamagit de rezultatul licitatiei desfasurate la Oradea.

“Trebuie sa fim mandri ca am luat locul doi, meritam un premiu de consolare pentru aceasta pozitie secunda”, a declarat Prigoana, cu multa ironie. Daca la inceputul conversatiei presedintele Rosal s-a aratat oarecum resemnat de situatie, spre finalul discutiei a lasat sa se inteleaga faptul ca va contesta decizia comisiei care a atribuit contractul de salubrizare firmei oradene.

“Eu nu inteleg, insa, de ce s-a mai organizat o licitatie publica internationala pentru ca, in final, sa castige o firma locala care desfasoara si in acest moment activitatea de salubrizare. Pentru mine, acest lucru este o aberatie”, s-a aratat indignat, dar fara prea multe argumente, Prigoana.

Mai mult, acesta sustine ca firma oradeana nici macar nu lucreaza cu utilajele sale, ci foloseste masini inchiriate. “Noi aveam masinile special achizitionate pentru Oradea, care se gasesc in parcul nostru auto de la Bucuresti, RER-ul am inteles ca lucreaza cu utilaje pe care le inchiriaza”.

Prigoana a aflat de pierderea licitatiei dintr-un comunicat al Primariei Oradea. Omul de afaceri nu exclude ca, dupa ce primeste documentatia comisiei care s-a ocupat de licitatie, sa conteste decizia acestea in instanta.

“O pozitie oficiala fata de contestarea sau nu a licitatiei o vom avea atunci cand vom primi documentatia si criteriile exacte pe baza carora comisia a luat hotararea”, sustine Prigoana. “Noi nici macar nu am primit procesul verbal al licitatiei, am aflat din presa si din comunicatul Primariei”.

Firma lui Prigoana desfasoara activitati de salubritate in Bucuresti, Cluj, Brasov, Zalau dar, in ultimul timp, controversatul om de afaceri se plange ca rateaza tot mai multe contracte de licitatii, printre care si exemplul de la Oradea. “Nu stiu cum se face ca, la ultimele o suta de licitatii, iesim tot pe locul doi”, isi arata Prigoana indignarea.

“De exemplu, la Timisoara ni s-a cerut ca sa avem in proprietate o suprafata de teren, ceea ce mi s-a parut o ciudatenie pentru ca noi suntem firma de salubritate si nu de imobiliare. Nu cred ca este ceva conspiratie mondiala menita sa ne impiedice pe noi sa castigam contracte de salubrizare”, conchide afaceristul.

Ioan Sarac, directorul RER Ecologic Service, s-a aratat foarte sigur pe capacitatile firmei pe care o conduce de a realiza curatenia orasului la cel mai inalt nivel. “Pentru noi era si o rusine sa pierdem aceasta licitatie, era normal sa castigam, nu puteam sa pierdem cu experienta pe care o avem noi in aceasta activitate de salubrizare”, a declarat Sarac.

Acesta a infirmat faptul ca ar lucra cu masini si utilaje inchiriate, asa cum sustinea, acuzativ, Prigoana. “Este opinia dansului, insa noi nu derulam aceasta activitate de sapte sau zece ani de zile, noi avem o experienta de peste 20 de ani in acest domeniu”.

Conform declaratiilor lui Sarac, firma RER ar fi facut pionierat la nivel national in ceea ce priveste activitatea de salubritate: “Noi suntem primii din tara care am inceput activitatea de salubrizare si in mediul rural, in comune”.

Oficialii RER se lauda cu utilaje performante si moderne pe care le folosesc in mai multe orase unde au contracte de salubritate: Bucuresti (trei sectoare), Timisoara, Buzau, Galati, Craiova si alte municipii. Pachetul de actiuni ale firmei RER Ecologic Service este detinut in proportie de 60% de o firma germana, iar restul de 40% se afla in posesia Consiliului Local Oradea.

Astfel ca, in urma activitatii comerciale de salubritate pe care o desfasoara firma, o parte a profitului se reintoarce in bugetul Primariei Oradea. In ceea ce priveste intentiile lui Prigoana de a contesta rezultatul licitatiei, Sarac a replicat: “Toata lumea isi dorea sa castige, insa multi s-au batut fara sa stie la ce se angajeaza.

Pentru noi nu era normal sa pierdem, tinand cont de experienta pe care o avem. Sa faci salubritate nu este de ici de colo, nu poti sa vii de nu stiu de unde si sa faci salubritate numai asa”.