Combinatul "Mechel" Campia Turzii isi va majora capitalul social. Infuzia de bani intervine pe fondul unei perioade grele pentru firma. Actionarii "Mechel" Campia Turzii au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu 15,34 milioane lei, pana la 233,5 milioane lei. Cu banii investiti ar urma sa fie realizate unele modernizari.

Actionarul majoritar al companiei, societatea elvetiana cu capital rusesc "Mechel International Holdings", va participa la majorarea de capital cu circa 13,1 milioane de lei. Diferenta va fi oferita spre subscriere actionarilor la un pret de 5,8 lei pe titlu.

Managerii companiei "Mechel" Campia Turzii, fostul combinat siderurgic Industria Sarmei, au decis de asemenea sa tina inchise doua dintre sectiile fabricii, respectiv otelaria si o sectie de laminare. Si asta pentru ca ei prefera sa importe produse semifabricate ieftine din Ucraina.

Jumatate din cei 700 de angajati ai celor doua sectii au fost redistribuiti in alte unitati din cadrul combinatului iar cealalta jumatate au fost trimisi in somaj tehnic si primesc 75 la suta din salarii. Subprefectul Calin Platon a declarat ca cele doua sectii vor ramane inchise cel putin pana in data de 30 iunie.

El spune ca in Ucraina statul subventioneaza energia electrica iar de aceea produsele siderurgice fabricate in aceasta tara sunt mai ieftine decat cele din Romania, chiar dupa plata taxelor vamale. Calin Platon crede ca lucrurile se vor schimba dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cand vor intra in vigoare noi tarife vamale.

La inceputul primaverii, cateva sute de muncitori ai combinatului din Campia Turzii au protestat in strada si au blocat drumul european care trece prin apropierea combinatului. Ei au fost revoltati de faptul ca unele utilaje din cele doua sectii au fost taiate si date la topit.

Conducerea "Mechel" nu poate concedia in urmatoarele luni angajatii din cele doua sectii, pentru ca mentinerea locurilor de munca pe o perioada de cinci ani a fost una dintre clauzele contractului de privatizare.

Investitiile, transformate in majorari de capital social

In anul 2003, combinatul "Industria Sarmei" din Campia Turzii a fost cumparat de firma ruseasca. Noii proprietari au schimbat numele combinatului in "Mechel". Combinatul s-a redresat economic dupa ce i-au fost anulate majoritatea datoriilor. "Mechel Trading" detine acum 81 la suta din capitalul social. Modernizarea combinatului inseamna o investitie de 20 de milioane de euro.

Holdingul rusesc a platit pentru combinatul ISCT suma de 27 de milioane de euro. In perioada vanzarii, capitalul social al ISCT era de 1.120 de miliarde de lei, iar personalul era de 5.630 de angajati. Grupul rusesc "Mechel" mai detine si fostul Combinat de Oteluri Speciale Targoviste, rebotezat "Mechel" Targoviste.

In anul 2005, capitalul social al companiei "Mechel" Campia Turzii a fost majorat cu suma de 612,4 miliarde de lei. Cea mai mare parte a acestei sume reprezinta insa de fapt sumele pe care cumparatorii rusi ai combinatului "Industria Sarmei", rebotezat "Mechel", s-au angajat sa le faca in momentul achizitionarii pachetului majoritar de actiuni.

Banii provin din conturile "Mechel Trading" Elvetia, o subsidiara a concernului rusesc "Mechel".

Defalcat, sumele de 6,17 milioane de euro si 1,8 milioane de dolari americani, echivalentul a 276 de miliarde de lei, reprezinta sumele care au fost investite in primul an dupa privatizare. Alte 6,02 milioane de euro, reprezentand 217 miliarde de lei, reprezinta angajamentele de investitie pentru anul al doilea de dupa privatizare.

Diferenta de 118,3 miliarde de lei este reprezentata de drepturi de subscriere calculate in favoarea tuturor actionarilor. Este vorba de 10,55 de milioane de actiuni, fiecare cu o valoare nominala de 58.000 de lei. Cel mai important actionar minoritar este in acest moment SIF Banat-Crisana, care detine 16,33 la suta din actiunile companiei.

Micii actionari detin 2,64 din total participatiunilor la capitalul social al "Mechel" Campia Turzii. Recent, "Mechel" Campia Turzii a cumparat o instalatie care va putea produce 42.000 de tone tipuri diferite de sarma pe an. In plus, "Mechel" a investit 3,5 milioane de euro pentru aducerea combinatului din Campia Turzii la standardele de mediu cerute de Uniunea Europeana.