Din luna iulie 2005 si pana in mai 2006, adica pe parcursul sezonului fotbalistic ce tocmai se incheie, CFR Ecomax a primit din partea celor doua institutii administrative, in total, suma de 23,5 miliarde de lei vechi. De aceeasi suma s-a bucurat si “U” Cluj, dar obiectivul - promovarea in Diviza A - a fost ratat.

In urma solicitarilor adresate de ZIUA de Cluj Primariei Cluj-Napoca si Consiliului Judetean Cluj reiese ca, in perioada iulie 2005 - mai 2006, CFR Ecomax si “U” Cluj au primit sume importante de bani.

Astfel, divizionara A CFR Ecomax a primit din partea Consiliului Local 15 miliarde de lei vechi in toamna lui 2005 si inca 7,5 miliarde de lei vechi in ianuarie 2005, cu mentiunea ca acestia au fost oferiti pentru primul semestru al anului, adica pana in luna iunie. Suma totala este de 22,5 miliarde de lei vechi.

De la “municipiu”, “U” a primit in 2005 suma de 14,5 miliarde de lei vechi pentru majorarea capitalului social si inca 7,5 miliarde de lei vechi in ianuarie 2006, cu aceeasi mentiune ca si in cazul CFR Ecomax. In total, “U” a primit 22 de miliarde de lei vechi. In cazul banilor oferiti CFR Ecomax, conducerea clubului trebuie sa prezinte deconturi.

De modul cum sunt cheltuiti banii virati spre “U” Cluj de catre administratia locala este raspunzator Consiliul de Administratie al Societatii Comerciale Sportive, care depune bilantul la Administratia financiara, in fiecare an, pana la 31 mai.

CJ, mai darnic cu “U”

Daca CL a fost mai darnic cu divizionara A CFR Ecomax, consilierii judeteni au recompensat “U” Cluj cu 500 de milioane de lei vechi mai mult.

Astfel, Consiliul Judetean a virat spre CFM “U” Cluj, in trei transe, suma 1,5 miliarde de lei pentru “achitarea cheltuielilor privind intretinerea si utilitatile stadionului “Ion Moina” si acoperirea unor cheltuieli legate de participarea in campionatul national de fotbal”.

Pentru fiecare alocare de fonduri, conducatorii lui “U” trebuie sa prezinte deviz si raport de cheltuieli.

“Consiliul Judetean, ca autoritate a administratiei publice locale, nu are autoritatea de a verifica bilanturile contabile ale societatilor pe care le sustine financiar, deci nici al CFM “U” SA Cluj, aceasta obligatie revenind altor institutii”, se arata in comunicatul remis de biroul de presa al CJ Cluj.

In ceea ce priveste fondurile oferite SCS CFR Ecomax, consilierii judeteni au alocat 1 miliard de lei vechi, conform HCJ 1/2006, bani pentru finantarea activitatii fotbalistice in Divizia A, iar beneficiarul are obligatia de a transmite decont si raport de cheltuieli. Cat priveste verificarea modului de cheltuire a acestor sume, situatia este similara cu cea a lui CFM “U”.

Sefii lui “U” au dat chix de 1 milion de euro

Daca CFR Ecomax, cu un buget aproximat de specialistii consultati la 2,7 milioane de euro, se mentine inca in obiectiv (locurile 1-6 in Divizia A - actualmente ocupand locul 7, cu doua etape inainte de final) si are toate sansele sa-l si bifeze, “U” a capotat.

Conform calculelor, confirmate intr-o anumita masura de Nicolae Tarcea, vicepresedintele CFM “U” SA si reprezentantul Bancii Transilvania in Consiliul de Administratie, sefii lui “U” au avut la dispozitie pentru promovarea echipei in “A” peste 1 milion de euro.

Pe langa banii primiti de la cele doua institutii administrative locale, conducatorii lui “U” au mai strans de la sponsori urmatoarele sume: 6000 euro de la Oncos, 7000 de euro de la Iulius Mall, 800 milioane de lei vechi si alte 2,7 miliarde de lei vechi sub forma de imprumut de la Banca Transilvania, din care au fost returnate doua miliarde de lei vechi.

La acesti bani se adauga inca 10000 de euro proveniti de pe transferul lui Rares Soporan la Politehnica Timisoara si 6.000 de euro de la Sportul Studentesc, in urma transferului la grila a jucatorului Lucian Turcu. La un calcul sumar, reiese ca suma aproximativa de care au dispus sefii lui “U” se ridica la putin peste un milion de euro.

Tacerea e de aur?

Desi ZIUA de Cluj a trimis solicitari oficiale presedintilor celor doua cluburi (Lucian Danciu - “U” si Iuliu Muresan - CFR Ecomax), demersurile noastre au ramas fara raspuns.

Nici clubul din Gruia, nici cel din Piata Lucian Blaga nu s-au obosit sa raspunda la intrebarile adresate de reporterii ZIUA de Cluj: “Care a fost suma totala primita de club de la administratia publica locala si judeteana?” si “Care este modul in care au fost cheltuite fondurile primite?”.

In plus, presedintele “U” Cluj a mai fost rugat sa raspunda altor doua intrebari: “Care a fost aportul fiecarui actionar al CFM “U” SA la alcatuirea bugetului clubului?” si “Care este suma totala provenita de pe urma transferurilor jucatorilor Rares Soporan si Laurentiu Bus?”.

18 sponsori = 2 milioane de euro

Neoficial, bugetul total al CFR Ecomax pentru sezonul 2005-2006 a fost de aproximativ 2,7 milioane de euro. Daca, din aceasta suma, 67000 de euro au fost acoperiti din sumele virate de CJ si CL, inseamna ca doua milioane de euro provin din sponsorizari, drepturile de televizare, publicitate si din contributiile patronului Paszkany Arpad.

Sponsorii oficiali ai CFR Ecomax sunt Polus Cluj, Domo, Ecomax, Astral, Posta Romana, Protherm, Moeller, Energobit, South East Euromentor, EBS, Romdevon Investments, Romdevon Leasing, Assix, Uniall, Electrosigma, Sigma Center, Eco Cranes si Silverline Computers.