Consiliul Judetean al Sindicatului Invatamant Alba, afiliat Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, s-a intrunit ieri in sedinta pentru a analiza ultimele declaratii ale ministrului Educatiei, Mihail Hardau.

Potrivit unui comunicat de presa al FSLI, ministrul afirmase: "Sistemul nu e dispus la reforma, asa ca am avea nevoie de presiunea parintilor si copiilor. Voi trebuie sa dati cu pumnul in masa".

Sindicalistii din Alba sustin ca declaratia ministrului instiga la violenta parintii si elevii, in numele necesitatii efectuarii reformei din sistemul de invatamant, iar din cuvintele ministrului reiese incapacitatea dascalilor de a efectua aceasta reforma.

"Consiliul Judetean al SIA apreciaza pozitia ministrului ca fiind o ofensa la adresa personalului didactic si incompatibila cu functia pe care o detine. In aceste conditii, ne raliem pozitiei FSLI si sustinem ca reforma poate fi continuata, in primul rand, prin demisia ministrului".

De asemenea, membrii CJ al SIA au discutat despre stadiul realizarii prevederilor protocolului incheiat de federatiile sindicale cu Guvernul in toamna trecuta, document care a dus atunci la suspendarea grevei generale din invatamant.

Din discutii a rezultat faptul ca o serie de termene au fost depasite. De exemplu, proiectul Legii salarizarii personalului din invatamant nu a fost finalizat nici pana acum, desi ar fi trebuit elaborat pana la data de 15 aprilie. Totodata, evaluarea realizarii prevederilor protocolului trebuia facuta in data de 1 iunie, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Nici graficul privind plata diferentelor salariale catre persoanele pensionabile nu a fost respectat.

Legat de alocarea celor 1,1 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructura scolara, sindicalistii sustin ca doar au fost nominalizate unitatile de invatamant, dar "totul este doar pe hartie", afirmand ca din informatiile pe care le detin banii nu exista in vistieria ISJ Alba sau a Consiliului Judetean.

Ei au amintit si de faptul ca urmasii dascalilor decedati nu beneficiaza de cele 5 salarii stipulate de Statutul personalului didactic, prevederile legale privind decontarea navetei sunt in continuare incalcate, iar despre plata premiilor "Gheorghe Lazar" nu mai vorbeste nimeni, desi listele au fost intocmite inca de anul trecut.

In aceste conditii, pana joi, 8 iunie, sindicalistii din judet vor trebui sa comunice CJ al SIA daca doresc boicotarea testelor nationale si a bacalaureatului sau declansarea unei greve de avertisment sau generale, pentru a comunica in aceeasi zi decizia la Bucuresti. "Ne cerem scuze parintilor si elevilor daca se va ajunge aici.

Nu suntem noi de vina. Sa bata cu pumnul in biroul ministrului ca nu si-a respectat promisiunile", a declarat presedintele SIA Alba. Daca cei peste 4.200 de sindicalisti din judet nu vor dori insa sa protesteze, Valeriu Susman a spus: "Atunci ne ducem crucea!"