Deputatul PSD Daciana Sarbu a criticat aspru, in cadrul unei emisiuni televizate, activitatea lui Mircea Geoana in fruntea partidului. Ea l-a acuzat pe presedintele PSD ca nu a eliminat pe nici unul din membrii partidului cu probleme grave de imagine si i-a reprosat ezitarea de care da dovada atunci cand vine vorba de aliante politice sau de proiecte in desfasurare.

Daciana Sarbu a recunoscut ca atat ea cat si alti tineri din PSD sustin o revenire in PSD a lui Cozmin Gusa. Cu toate acestea, declaratiile Dacianei Sarbu nu au ecou si la poalele Feleacului. Membrii PSD Cluj nu considera posibila o revenire a lui Gusa in PSD, cel putin in acest moment.

Deputatul PSD Daciana Sarbu a afirmat ca, in opinia ei, partidul nu merge bine cu Mircea Geoana si ca situatia dezastruoasa din sondaje arata ca imaginea partidului nu a inregistrat nicio evolutie pozitiva.

Daciana Sarbu a recunoscut ca atat ea, cat si alti tineri din PSD sustin o revenire in PSD a lui Cozmin Gusa. Se pare ca au si avut loc discutii cu membrii PIN si, asa cum BZA anunta inca in urma cu cateva luni, se urmareste ca PIN sa fie absorbit de PSD.

Deputatul PSD Daciana Sarbu a facut in cadrul unei emisiuni televizate o serie de afirmatii privitoare la starea de lucruri din PSD.

Deputatul PSD a afirmat ca, in opinia ei, partidul nu merge bine cu Mircea Geoana si ca situatia dezastruoasa din sondaje arata ca imaginea partidului nu a inregistrat nicio evolutie pozitiva.

Ea l-a acuzat pe presedintele PSD ca nu a eliminat pe nici unul din membrii partidului cu probleme grave de imagine si i-a reprosat ezitarea de care da dovada atunci cand vine vorba de aliante politice sau de proiecte in desfasurare. Daciana Sarbu a recunoscut ca atat ea, cat si alti tineri din PSD sustin o revenire in PSD a lui Cozmin Gusa.

Se pare ca au si avut loc discutii cu membrii PIN si se prevede chiar o colaborare transpartidica reala intre tinerii politicieni. Exemplele date de deputatul PSD au fost colaborarea cu Cozmin Gusa sau Bogdan Olteanu. Tinerii parlamentari ai PSD considera in continuare ca nepotrivita plasarea lui Marian Vanghelie in fruntea filialei PSD Bucuresti.

Nici proiectul “Generatia 2008” lansat de Mircea Geoana nu scapat criticilor Dacianei Sarbu. Il considera o greseala in conditiile in care PSD-ul are deja o organizatie de tineret (TSD) si multi tineri pregatiti sa preia functiile importante in partid. In acelasi context, nu exclude nici un “divort” de PSD, in cazul in care nu vor avea loc schimbari.

Simpatia Dacianei Sarbu fata de Cozmin Gusa si partidul pe care acesta il conduce nu este o noutate. In ultima perioada, Daciana Sarbu, alaturi de alti tineri din PSD, precum Victor Ponta, a sustinut activitatea lui Gusa. Ponta a afirmat la sfarsitul lunii mai ca si-ar dori o revenire a lui Gusa in PSD. Se pare ca liderul PIN se bucura de o sustinere tot mai mare din partea tineretului PSD.

Cozmin Gusa a prevestit la un moment dat o candidatura a sa de partea PSD. In cazul in care Daciana Sarbu se va desparti de PSD, destinatia cea mai probabila va fi PIN. Membrii PIN au afirmat nu o data ca si-ar dori-o, in randul trupelor, pe Daciana Sarbu.

Referitor la declaratiile Dacianei Sarbu, senatorul PSD Vasile Dancu considera ca s-a pus un accent exagerat pe declaratiile ei. “Criticile ei nu au nici un efect asupra starii partidului. Exista intr-adevar lucruri care merg rau in partid, dar nu se pune problema sa vina Gusa. El a inceput o miscare foarte buna cu PIN, care merita sa continue.

Nu cred ca ar fi mai bine sa revina in PSD”, sustine Dancu. Cu toate acestea, senatorul apreciaza ca o colaborare interpartidica ar fi binevenita in opinia deputatului. Dancu prevede chiar si proiecte comune cu PIN, pe linia comuna de partid de opozitie.

Chestionat de reporterii BZA in aceeasi problema, deputatul PSD Vasile Soporan a dat o replica ce nu lasa loc la comentarii: “Daciana Sarbu este in PSD?”. Nici Remus Lapusan, presedintele filialei PSD Cluj-Napoca, nu vede cu ochi buni declaratiile marca Sarbu. “Fiecare ar trebui sa se uite in propria ograda si apoi sa critice. Fiecare are dreptul la exprimare.

Deocamdata nu se pune problema venirii lui Cozmin Gusa in PSD. Poate in viitor, dar acum nu”, a incheiat Lapusan.

In contextul aderarii la UE si al apartenentei Romaniei la NATO, o candidatura la presedintie a lui Gusa din partea PSD ar putea avea implicatii mult mai profunde. “Buna ziua, ARDEAL” a dezvaluit in premiera, in cadrul unui amplu material de investigatii, ce se ascunde sub ambalajul de politician de perspectiva, sub care incearca sa se vanda Gusa.

Astfel, dupa cum insusi Gusa a lasat sa se inteleaga de-a lungul activitatii sale politice, are o anume simpatie fata de Federatia Rusa. Relatiile preferentiale dintre Gusa si anumite personaje influente din Federatia Rusa au culminat cu semnarea unui protocol, in noiembrie 2001, intre PSD si EDINSVO (formatiunea politica care l-a sustinut la presedintie pe Vladimir Putin).

Presedintele in exercitiu la acea vreme al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, anunta in acea perioada ca Romania doreste sa intensifice relatiile bilaterale cu Federatia Rusa “pe toate planurile”, iar incheierea Tratatului de baza intre cele doua state nu va fi conditionata de neincluderea in document a denuntarii Pactului Ribbentrop-Molotov sau de restituirea tezaurului Romaniei.

Cu doua saptamani inainte de semnarea protocolului, secretarul general al PSD Cozmin Gusa s-a intalnit cu conducerea partidului EDINSVO.

In acele zile, la Moscova, Gusa a avut o serie de intalniri cu presedintele Comitetului Executiv Central, Sergei Popov, cu adjunctul Directiei Relatii Internationale a Edinsvo, Anatoly Smirnov, cu consilierul premierului rus, Vladimir Andrianov, precum si cu Leonid Grigorievici Ivlev, consilier al Administratiei Prezidentiale.

In cadrul discutiilor cu oficialii celor doua partide, s-a convenit asupra “relansarii cooperarii economice si a intensificarii dialogului politic dintre Romania si Federatia Rusa”. La intoarcerea in tara, Gusa anunta ca “deschiderea” relatiilor romano-ruse incepe printr-o colaborare intre partide, respectiv PSD-EDINSVO.

Dupa acest episod, Gusa a mentinut legatura cu polii de influenta politica si economica din Federatia Rusa. Mai mult, in cadrul unei emisiuni televizate, Gusa a facut o declaratie soc, pe care a regretat-o mai apoi: “Rusia este a doua mea patrie”. In acest caz, s-ar putea ca partenerii nostri de dincolo de ocean sa nu priveasca cu ochi buni o candidatura cu simpatii rusofile.