Petre Roman, presedintele Fortei Democrate din Romania (FDR), si senatorul Ion Iliescu vor sa puna bazele unei uniuni a fortelor de stanga pentru constituirea unei alternative la actuala putere * Doar dezbateri si nu partid * Roman vrea partid, Geoana si Grupul de la Cluj, nu! * PSD nu vrea sa fie o simpla rampa de lansare spre Parlament

La lansarea Polului Social s-a stabilit crearea unui grup de initiativa format din reprezentantii PSD, FDR, Aliantei Socialiste, precum si trei ONG-uri si doua federatii de pensionari care se vor intalni periodic pentru dezbateri.

Pana acum, lansarea a avut loc doar la Bucuresti, dar, in urma intalnirilor cu grupul de initiativa, se vor stabili datele de lansare si pentru alte judete, printre care si Cluj.

Desi Petre Roman spune ca nu se poate crea o uniune a fortelor de stanga fara principalul partid cu aceasta orientare, PSD, liderii PSD afirma ca sunt deschisi la dezbateri, dar, daca apare ideea unei formatiuni politice, PSD nu va sustine formarea ei.

Dialog, nu la aliante

GAZETA i-a intrebat pe principalii membri ai Gruparii PSD de la Cluj, Vasile Dancu si Ioan Rus, care este pozitia lor vizavi de Polul Social. Ambii s-au declarat in favoarea unui for de dezbatere, dar s-au pronuntat vehement impotriva unei structuri politice care sa includa si PSD.

“Sunt de acord ca, in cazul in care va exista o campanie electorala, in conditiile in care exista alte forte de stanga in afara de PSD, sa se realizeze acest Pol Social.

PSD este deschis la dialog cu alti reprezentanti ai societatii civile de stanga, dar nu este de acord ca un partid, cum este cel al lui Petre Roman, care nu are nici macar 1% in sondaje, sa vina cu propunerea de a crea o formatiune politica in care sa intre si PSD”, ne-a declarat Vasile Dancu.

“Coagularea stangii romanesti s-a produs inaintea unificarii dreptei, ultimul moment important al acestui proces consumandu-se prin fuziunea dintre PDSR si PSDR, in anul 2001. Singurul partid cu o orientare indecisa, PD, este cel care, iata, finalizeaza acest proces de polarizare politica, optand pentru o doctrina de dreapta.

A alerga dupa himere ce populeaza marginalul celor doua mari doctrine politice este o greseala, care doar ne alimenteaza iluzia unanimitatii si o capcana care ne minte frumos ca suntem puternici”, a explicat Ioan Rus, presedintele PSD Cluj.

Roman vrea politica

Parerile lui Petre Roman si Ion Iliescu, pe de o parte, si ale PSD, pe de alta parte, in ceea ce priveste Polul Social sunt diametral opuse. Ioan Rus si Vasile Dancu, membri ai Gruparii PSD de la Cluj, sustin ideile PSD condus de Mircea Geoana. Roman si Iliescu vor o formatiune politica, in timp ce PSD vede in PS doar un for de dezbatere.

“Polul Social este, fara indoiala, o constructie politica. Este adevarat ca dorim sa atragem si componente ale societatii civile care au o mare sensibilitate sociala, dar PS este fundamentat ca o constructie politica”, ne-a declarat Petre Roman, presedintele FDR si cel care a pus bazele PS.

Pol al fricii

De cealalta parte, Vasile Dancu si Ioan Rus spun ca polul nu poate fi decat un for de dezbatere, ca formatiune politica neexistand nici o sansa pentru PS.

“Ca formatiune politica, aceasta constructie din start este lipsita de sansa, pentru ca nevoia de a fi dezirabil sau frica de singuratate politica nu tin loc de proiecte politice compatibile cu ceea ce se intampla astazi pe scena politica europeana.

Nu ar fi altceva decat un pol al fricii, care aduce impreuna fobiile unora care cred ca fara o imitatie a actiunilor dreptei - si anume angajarea intr-o alianta - nu isi vor mai putea comanda niciodata carti de vizita cu antetul Parlamentului sau Guvernului Romaniei.

Totodata, poate fi si o strategie, deloc noua, prin care indivizi infranti in competitii electorale sau pentru conducerea propriului partid fac pasul in afara deghizandu-se intr-o organizatie cu sigla, sediu si statut, pentru a reintra in jocul politic si a-si negocia existenta politica.

In consecinta, nu cred ca Polul Social va deveni un partid gonflabil, care sa pluteasca deasupra intregii stangi romanesti”, ne-a declarat Ioan Rus, presedintele PSD Cluj. “Asa cum ne-a fost prezentat, PS este un for de dezbatere care concentreaza atitudini, oameni si idei de stanga. In acest sens, PS a facut deja primul pas. Am primit propuneri pe care le vom sustine in Parlament.

Ca Petre Roman se tine de aceasta idee si anume ca PS este sau va fi o formatiune politica, la fel cum se tine gaia de mat, e treaba lui. Nu inteleg cine il opreste sa realizeze aceasta structura. Sa adune toate partidele de stanga, care or fi ele, si sa faca acest Pol Social, dar din acest pol va lipsi cu siguranta PSD.

Daca va reusi, suntem deschisi la aliante in cazul unor eventuale alegeri”, este de parere Vasile Dancu.

Mesagerul lui Geoana

Senatorul Ion Iliescu a afirmat intr-o emisiune televizata ca nu se poate gandi la o uniune a fortelor de stanga fara sustinerea principalului partid cu aceasta orientare, PSD. Petre Roman vede atitudinea PSD ca una favorabila crearii Polului. “Am gandit acest proiect ca o initiativa comuna”, ne-a declarat Roman. De cealalta parte, PSD ofera sustinere doar pentru dezbateri.

“Partidul Social Democrat, condus de Mircea Geoana, are drumul sau lung, complicat, dar ireversibil catre reforma pentru a fi capabil sa proiecteze si sa implementeze strategii si politici de nivel european impreuna cu partenerii sai externi. PSD nu poate fi o proptea pentru ambitii sau slabiciuni personale ori de grup.

Sper ca acest partid si-a invatat lectia din aliantele trecute si a ajuns la acel grad de maturitate, necesar pentru a-si alege parteneri credibili, reprezentativi si angajati definitiv in promovarea valorilor democratice”, spune Ioan Rus.

La festivitatea de lansare a Polului Social, Vasile Dancu a fost catalogat de mass-media ca mesagerul lui Mircea Geoana, avand rolul de a se asigura ca nu se va ajunge la crearea unei noi formatiuni politice. Dancu nu neaga aceste afirmatii. “Este, oarecum, adevarat. Eu am fost cel care, impreuna cu academicianul Razvan Theodorescu, am negociat forma dezbaterii care a avut loc la lansare.

Am fost prezent acolo pentru a indeplini sarcina partidului, partid care se opune oricarei configuratii politice de genul PS”, ne-a declarat Dancu.

PS vine la Cluj

Saptamana aceasta va avea loc prima intalnire a grupului de initiativa a PS. Printre dezbaterile ce vor avea loc se pare ca se va decide si cand va avea loc lansarea Polului Social si in alte judete ale tarii, printre care si la Cluj. Petre Roman ne-a declarat ca “este inca prea devreme pentru a se stii cu exactitate cand va ajunge PS la Cluj.

Cel mai probabil, acest lucru se va intampla in toamna acestui an”. Ioan Rus spune ca, “daca este vorba de un cadru de dezbateri, se poate organiza oricand un eveniment de genul acesta”. “Eu am sustinut intotdeauna ideea unui dialog politic chiar si cu partidele aflate la guvernare.

Cu atat mai mult sunt deschis schimbului de idei intre oameni care se regasesc in zona valorilor social-democrate. Aceste lucruri i le-am spus si domnului Iliescu cand a venit la Cluj”, ne-a declarat Rus.

Ion Iliescu si Petre Roman au fost prezenti la Cluj in cursul acestei luni la o intalnire cu Biroul Judetean de Conducere al PSD Cluj si la Forumul pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului. Atat Ioan Rus, cat si Vasile Dancu spun ca vizita la Cluj a celor doi nu a avut nici o legatura cu PS. “Ion Iliescu a avut de promovat la Cluj o actiune civica, de altfel foarte interesanta.

Aceasta actiune a avut insa de pierdut de pe urma zvonurilor cum ca Iliescu a venit la Cluj pentru a coopta membri in noul lui partid. Multi potentiali participanti au evitat sa fie prezenti la actiunea respectiva de teama ca numele lor sa nu fie legat de PS. S-a creat o mare confuzie cu acest Pol Social, iar electoratul a ajuns sa creada ca PSD se va scinda”, ne-a explicat Dancu.

Nici Dancu si nici Ioan Rus nu vad Polul Social ca pe o posibila forta care ar putea influenta politicul clujean. “Deocamdata, in viata Clujului, politica si liderii politici nu au reusit foarte multe transformari pe care sa le simta fiecare cetatean si acest lucru ar trebui sa ne preocupe cel mai mult.

Oricum, chiar daca s-ar crea o oarecare dezbatere, parghiile care pot schimba viata oamenilor se afla in mana Puterii, astfel ca mi-e teama ca aceste discutii ar fi doar un strigat in pustiu”, ne-a declarat Rus. In schimb, Petre Roman crede ca PS va avea un impact pozitiv la Cluj.

“PS va fi primit la Cluj la fel cum va fi primit in orice alta zona in care asteptarile de a obloji ranile sociale sunt mari”, ne-a explicat Roman.

Pensionari si copii

Petre Roman ne-a prezentat principalele teme care se vor discuta la prima intalnire a grupului de initiativa al Polului Social. “Sunt trei proiecte mari pe care le vom supune dezbaterii. Primul are in vedere un fond de recunoastere care sa capitalizeze sistemul de pensii.

Este vorba, mai degraba, de un ajutor direct pentru pensionari in ceea ce priveste medicamentele si plata intretinerii si nu de o solutie pentru tot sistemul de pensii. Cel de-al doilea proiect are in vedere sistemul de control al pretului la medicamente. In nici o tara europeana pretul medicamentelor nu este lasat la mana comerciantilor.

La noi, comerciantii ajung sa aiba un profit si de 200% sau chiar 300%. Al treilea proiect care se va discuta are in vedere invatamantul din mediul rural. Trebuie sa gasim o solutie pentru ca familiile sarace din mediul rural sa poata sa-si trimita copiii la scoala”, ne-a explicat Roman.