Consilierul judetean PC, Valentina Nicolaev a reusit in cativa ani sa isi puna pe picioare o afacere profitabila, exclusiv datorita sprijinului oferit de sefului ei de partid si de la Consiliul Judetului, Eugen Durbaca.

In perioada in care actualul presedinte al Consiliului Judetului, Eugen Durbaca era primar al municipiului Galati, un imobil mare, situat intr-o zona scumpa a orasului a fost „daruit” de Consiliul Local, conservatoarei Valentina Nicolaev.

Acest lucru a starnit un adevarat scandal pe scena politica, deoarece in casa pe care a primit-o Nicolaev au fost realizate dupa revolutie investitii de cateva sute de milioane, iar modalitatea prin care imobiliul a fost atribuit subordonatei lui Durbaca a ramas un mister.

In casa situata pe strada „Mihai Bravu”, Nicolaev si-a deschis o fundatie cu numele „Lyra”, unde functioneaza de cativa ani o gradinita particulara ce percepe clientilor preturi destul de piperate.

Luat de la comunisti pentru clientela de partid

Imobilul situat pe strada „Mihai Bravu” nr. 23 a apartinut inainte de revolutie Intreprinderii Judetene de Gospodarie Locativa. In anul 1985, casa respectiva a fost inchiriata, in baza unui contract, familiei fostului prim-secretar si presedinte al comitelului executiv al Partidului Comunist, Carol Dina (in prezent senator al Partidului Romania Mare).

Contractul incheiat de Carol Dina prevedea faptul ca familia acestuia putea locui cu chirie pe strada Mihai Bravu pe o perioada nedeterminata. Numai ca imediat dupa revolutia din 1989, Consiliul Local al Municipiului Galati a schimbat incadrarea casei si i-au atribuit titulatura de apartament de serviciu.

Urmatorii pasi au fost evacuarea lui Dina din casa si atribuirea ei unei fundatii condusa de consilierului judetean PC, Valentina Nicolaev. „Acesta transformare a imobilului a fost un abuz de care Primaria s-a folosit pentru a ma scoate pe mine si familia mea din aceasta casa.

La vremea respectiva nu detineam nici un fel de spatiu de locuit...Asa ca sotia mea si baietii mei au locuit la niste rude in Bucuresti o perioada mare de timp. Dupa ce mi-am rezolvat o serie de probleme pe care le aveam cu justitia, am solicitat sa fiu repus in drepturi si sa pot locui in continuare pe strada Mihai Bravu . Numai ca justitia, ce era in continuare aservita politic, nu m-a ajutat.

Am cerut si ajutorul primarului de pe vremea aceea, Eugen Durbaca, ce mi-a promis ca ma va ajuta. Intre timp insa, casa intrase in administrarea Primariei, iar Durbaca o atribuise deja unei fundatii conduse de Nicolaev”, sustine senatorul Carol Dina.

In mandatul 1996-2000 a-a constituit o comisie a Consiliului Local care a inceput, in urma unor sesizari, sa investigheze conditiile in care imobililul a fost atribuit fundatiei „Lyra”.

Totodata au fost demarate si o serie de cercetari, pentru a se constata daca fondurile alocate pentru o serie de investitii la acel imobil (dupa preluarea lui de catre fundatia „Lyra”) au fost corect administrate. Surse din cadrul Primariei Municipiului Galati sustin ca investigatiile nu a avut insa nici o finalitate.

Iar din acest motiv nici in prezent nu se stie exact modalitatea prin care fundatia Valentinei Nicolaev a primit acel imobil (concesiune, contract vanzare-cumparare, samd) si nici care este valoarea investitiilor facute acolo de Primarie, in perioada in care primar era Eugen Durbaca.

O casa de miliarde

Imobiliul detinut de fundatia „Lyra”, impreuna cu terenul aferent, are o valoare cuprinsa intre 150.000 si 200.000 de dolari pe piata imobiliara. Expertii unei agentii imobiliare din Galati, care cunosc o serie de detalii legate de casa situata pe Mihai Bravu, ne-au declarat ca aceasta detine 4 camere mari cu dependinte, ce insumeaza aproximativ 180 de metri patrati.

„Este considerat un imobil destul de scump, deoarece strada Mihai Bravu impreuna cu Gradina de Veche si zona Falezei sunt considerate acum zone high-life. Adica zone linistite, foarte bine apreciate de clientii care dispun de venituri foarte mari si doresc achizitionarea unui astfel de imobil. Numai casa aceea costa intre 120.000 si 150.000 de dolari.

Cu tot cu terenul de langa imobil se poate ajunge la 200.000 de dolari. Adica peste 5 miliarde”, ne-a declarat Marian Pavel, reprezentant al unei agentii imobiliare din Galati.

De cand Primaria Galatiului este condusa de primarul Dumitru Nicolae nu au mai fost facute investitii la fundatia „Lyra”. Insa in mandatele de primar, detinute de Eugen Durbaca, imobilul a beneficiat de numeroase reparatii.

Un consilier local din cadrul Aliantei PNL-PD ne-a declarat ca in perioada 1996-2000, la fundatia „Lyra” au fost efectuate o serie de lucrari de consolidare (ca urmare a aparitiei unor fisuri de la cutremur) si modernizare, estimate la cateva sute de milioane.

O afacere banoasa, o consiliera saraca

Fundatia „Lyra” s-a dovenit a fi o afacere destul de banoasa pentru subordonata lui Eugen Durbaca din PC si CJ. Fundatia este de fapt o gradinita privata, in care prescolarii familiilor bogate pot invata limba engleza.

Pretul perceput de fundatia lui Nicolaev, familiilor care vor sa isi inscrie copii la aceasta gradinita, este de 1,3 milioane de lei pe luna (conform angajatilor care isi desfasoara activitatea aici).

Gradinita este frecventata numai de copiii unor familii bogate din oras si, conform informatiilor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean, detine autorizatie de functionare de la Ministerul Educatiei.

Chiar daca aceasta afacere pare destul de profitabila, familia consilierei Valentina Nicolaev este foarte saraca in acte. Conform declaratiei de avere, familia Valentinei Nicolaev nu detine nici un bun imobil si nici plasamente sau investitii la diverse firme private. Singura avere a familiei Nicolaev consta intr-un autoturism Ford Mondeo si trei conturi bancare, ce insumeaza peste 120.000 Ron.

Pe de alta parte, consilierul judetean Valentina Nicolaev este foarte discreta atunci cand se vorbeste despre afacerile ei cu Primaria. „In ce calitate sunt eu intrebata de fundatia mea? Eu am un contract cu Primaria si nu vreau sa vorbesc despre el. Nu imi place sa fiu deranjata pentru astfel de probleme”, ne-a declarat ieri consiliera Partidului Conservator.

Nici presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca (fost primar) nu doreste sa ofere explicatii referitoare la modalitatea prin care Consiliul Local, condus de el in anii 90, a transferat imobilul de pe strada Mihai Bravu, din proprietatea statului, in proprietate privata. Durbaca a refuzat sa discute cu noi vineri, invocand faptul ca era foarte ocupat cu o serie de activitati.

Casa „bantuita” de comunisti

Casa situata pe strada Mihai Bravu, la numarul 23, nu este un imobil cu o arhitectura impresionanta, chiar daca ar putea fi comercializat la un pret de cateva miliarde. In schimb, are un trecut istoric foarte incarcat. Acolo au locuit, pe rand, inainte de revolutie, toti prim-secretarii Partidului Comunist.

Si tot acolo, erau luate cele mai importante decizii de catre comunistii care au „infectat” zeci de ani intreaga administratie publica locala.

Unii fosti activisti ai fostului Partid Comunist, care isi duc traiul dintr-o simpla pensie, sustin si acum ca isi amintesc cu nostalgie de vremurile in care erau invitati la o serie de discutii, in care se trasau politicile adoptate de Partidul Comunist si o serie de masuri dictatoriale, ce trebuiau luate in administratie si justitie.

Ultima persoana cu functie inalta, care a locuit in casa de pe Mihai Bravu este fostul prim secretar al Partidul Comunist, Carol Dina. Imediat dupa revolutie, el a fost evacuat din imobilul respectiv si cercetat de Tribunalul Galati in mai multe dosare penale.

Dina a fost acuzat de procurorii galateni de abuz in serviciu, in dauna intereselor avutului obstesc, si de deturnare de fonduri (prin inlocuirea abuziva a unei tamplarii la fosta scoala interjudeteana de partid si prin efectuarea unor lucrari de investitii la cabanele Vladesti si Adam).

Procesul penal pentru aceste infractiuni, care a durat cativa ani (la data de 1 februarie 1990, Carol Dina fusese arestat preventiv si a petrecut un timp la penitenciarul Galati) a incetat insa ca efect al amnistiei (act al puterii de stat prin care se inlatura raspunederea penala a unei infractiuni).