Franti Itul, un controversat om de afaceri albaiulian, aflat in prezent in arest sub acuzatia de contrabanda cu tigari si cafea, a fost trimis in judecata de catre procurorii din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru un prejudiciu mai mare de 8 miliarde lei adus bugetului de stat.

Procurorii au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului Itul Franti, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, precum si a altor doua persoane - Dumitru Avram si Maria Cosconea, se arata intr-un comunicat dat publicitatii duminica.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada iulie 2000 - septembrie 2001, S.C. Vinalcool Alba Iulia, in calitate de producator, a livrat catre firma Gelafarm SRL cantitatea de 483.306 litri de alcool sanitar (din care 125.079 de litri in vrac), valoare totala a tranzactiei fiind de 10.599.077.018 lei, inclusiv TVA.

In aceeasi perioada, alcoolul a fost vandut integral de catre Gelafarm catre S.C. Transgerrom SRL Alba Iulia - firma administrata tot de Itul Franti, cu un adaos comercial de circa 74,7 milioane lei, aproape 1% din valoarea totala a marfii comercializate.

La randul sau, S.C. Transgerrom SRL Alba Iulia, dupa ce a imbuteliat alcoolul sanitar vrac in recipiente de 0,5 litri, a comercializat integral marfa, prin reteaua proprie de distributie, catre diferite societati din tara, se mai specifica in comunicat.

S.C. Vinalcool S.A. a mai efectuat livrari de spirt si catre alti beneficiari, astfel intre martie 1999 - iulie 2000, societatea mentionata a produs si facturat catre S.C.

Natura SRL Biertan Sibiu, cantitatea de 320.461 litri de alcool sanitar 80,4% in stare vrac (din care 237.322 litri in 1999 si 83.139 litri in 2000), care a fost refacturata catre societatea Natura SRL - Filiala Fagaras, societate care a valorificat alcoolul sanitar prin reteaua proprie de distributie.

In urma tranzactionarii, S.C. Vinalcool S.A. Alba Iulia a solicitat si a obtinut de la Administratia Finantelor Publice Alba Iulia restituirea accizelor aferente alcoolului etilic distilat folosit in fabricatie (in suma totala de 4.935.009.301 lei), invocand "livrarea directa" catre farmacie.

Potrivit reglementarilor, firma era scutita de plata accizelor pentru alcoolul etilic rafinat utilizat in productia de alcool sanitar numai pentru cantitatile livrate direct farmaciilor si unitatilor sanitare iar Vinalcool nu avea ca obiect de activitate comercializarea acestui tip de alcool.

Totodata, pentru ca sa fie indrituita la restituirea accizelor aferente alcoolului etilic rafinat, utilizat in productia de alcool sanitar livrat direct farmaciilor sau unitatilor sanitare, Vinalcool trebuia sa prezinte organelor fiscale si documentele primare care sa ateste livrarea directa catre aceste unitati, respectiv facturile fiscale care necesitau viza supraveghetorilor fiscali, ca sa ateste realitatea livrarilor de alcool sanitar catre farmacia Gelafarm.

Investigatiile au relevat faptul ca livrarea alcoolului sanitar catre S.C. Gelafarm a fost facuta strict in scopul solicitarii ulterioare a accizelor, lucru demonstrat de faptul ca intreaga cantitate de alcool vanduta de catre Vinalcool catre Gelafarm a fost revanduta in totalitate unei alte societati apartinand lui Franti Itul, si anume SC Transgerrom SRL.

Judecatoria Alba Iulia urmeaza sa se pronunte asupra vinovatiei lui Franti Itul, Dumitru Avram si Maria Cosconea.