La Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Oradea, noul manager interimar este vechiul director general dr. Liana Antal, numita si mentinuta in functie pe criterii politice

Cu toate ca Liana Antal are un salariu lunar de aproximativ 25 de milioane de lei - la care se aduauga salariul de cadru didactic universitar, „veniturile” din operatii si cele de la cabinetele medicale private la care lucreaza -, conditiile din spitalul condus de ea sunt execrabile

Dr. Antal si seful Directiei de Sanatate Publica Bihor, ladislau Ritli, sunt, dupa parerea multor specialisti, o piedica in calea mult trambitatei reforme din Sanatate a ministrului Nicolaescu

Avansari pe baza de sot si partid

Dr. Liana Antal a ajuns director la Maternitate in septembrie 2004, dupa ce sotul ei, Cornel Antal, a fost ales, tot in 2004, prorector al Universitatii din Oradea.

Domeniile de competenta ale prorectorului Antal sunt „Termotehnica si masini termice. Valorificarea energiei geotermale a zacamintelor cu temperaturi moderate”. El este si sef de compartiment in cadrul Centrului de Geotermalism.

Presa a descoperit, recent, ca pe statele de plata ale Centrului figurau zeci de angajati a caror legatura cu geotermalismul este similara cu cea dintre gardienii publici si paleo-astronomie. Pe lista de la Grupa I a Centrului, de cercetarea zacamintelor se ocupau doi absolventi de drept (Monica Ignat si Marina Antoniu), unul de Biologie (Csego Zsolt) si altul de Textile-Pielarie (Nadia Mihaila).

La cercetarea chimismului apelor geotermale aparea un absolvent de Filologie (Marius Petrus), iar cercetarea utilizarii apelor geotermale era incredintata unui absolvent de Istorie (Sorin Popovici) si a unora de Stiinte Economice (Mihaela Simon si Otilia Ghete) si chiar de Filozofie (Cezar Orbulescu).

Un calcul sumar arata ca, in zece ani, plata cu cate 3 milioane de lei lunar a 100 astfel de „specialisti”, trecuti pe statele de plata ale Centrul de Geotermalism, inseamna circa 36 de miliarde de lei, bani care puteau fi folositi mult mai eficient, chiar pentru cercetare.

In 2004, imediat dupa ce Cornel Antal a fost „uns” prorector, sotia sa a fost promovata si cadru didactic universitar. Pe ce criterii, puteti lesne deduce! Insa musiu Antal nu a binevoit sa afiseze pe site-ul Universitatii lista de lucrari a sotiei sale, asa cum cere legea pentru functiile didactice de conferentiar si profesor.

Prorectorul Antal, care raspunde de pagina http://info.uoradea.ro, afiseaza acolo numai ce-i convine domniei sale. Nici la aceasta ora nu sunt afisate declaratiile de avere si de interese a stufoasei conduceri din universitate (la cati studenti are, structurile si functiile de conducere ar trebui reduse cel putin la jumatate), semn ca pe Antal il doare in fund de lege.

Directoarea „face tot”

Actuala conducere a Maternitatii a preluat carma institutiei in septembrie 2004, cu o datorie de 32 de miliarde de lei (datoriile acumulate de spital din 2003 fiind 12,9 miliarde), dintre care, la sfarsitul anului erau contabilizate inca 29,7 miliarde.

Pentru ca au existat supozitii referitoare la neplata unor cheltuieli gospodaresti ale spitalului din cauza salariilor maxime acordate personalului, directoarea Maternitatii a spus ca bugetul spitalului este prevazut cu anumite destinatii, pe capitole, infirmand aceste zvonuri.

Ea sustinea ca, dimpotriva, personalul a fost nevoit sa efectueze ore suplimentare de munca, care nu au fost platite integral. Oricum, in ceea ce o priveste pe ea personal, Liana Antal nu are de ce sa se planga in privinta salariului. Membrii echipelor manageriale ale spitalelor primesc salarii sensibil mai mari decat antecesorii lor, majorarile fiind aplicate de la data de 1 ianuarie 2006.

Limitele minime si maxime ale salariilor de baza pentru functiile de conducere din unitatile sanitare au fost stabilite recent de Ministerul Sanatatii, prin Ordinul nr. 45/2006. Actul normativ pune capat cumulului de functii ale medicilor directori de spitale.

Potrivit actului normativ, salariile de baza pentru functiile de conducere care fac parte din Comitetul Director al spitalelor, cu exceptia celei de director general adjunct medical, trebuie stabilite de Consiliul de Administratie al spitalului, in limitele minime si maxime aprobate de Ministerul Sanatatii.

Astfel, in functie de tipul spitalului (universitar, clinic, de urgenta) pe care il conduce, un director general va avea un salariu intre 1.400 si 3.500 RON, un contabil sef va primi intre 900 si 3.000 RON, un director administrativ va fi remunerat cu 800 pana la 2.800 RON, in timp ce un director de ingrijiri va primi intre 600 si 2.400 RON.

Salariile membrilor echipelor de conducere ale spitalelor erau cuprinse, pana acum, intre 800 si 1.400 RON.

Conform aceluiasi act normativ, in perioada in care ocupa functia de director general, managerul nu poate desfasura activitate medicala decat in liniile de garda, in afara celor sapte ore alocate zilnic administrarii spitalului, dar va beneficia de rezervarea de post. Directorii spitalelor de specialitate, municipale si orasenesti au salarii intre 1.600 si 2.800 RON.

Medicii cadre didactice care ocupa functia de director general nu beneficiaza de rezervare de post, dar desfasoara activitate clinica in spitale.

Liana Antal este de parere ca ordinul este benefic pentru directorii spitalelor, care vor primi salarii mai mari, dar, in acelasi timp, desi considera masura restrictiva in ceea ce priveste detinerea functiilor, a spus ca legea va fi aplicata si la Maternitate. Directiei de Sanatate Publica Bihor ii revine sarcina de a duce la indeplinire ordinul MS, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie a.c.

Cu toate ca prevederile Ordinului 45 sunt clare, conform unor surse din cadrul Maternitatii, Liana Antal il incalca cu nonsalanta. Ea preda in continuare la Universitate, face „de garda” (vorba vine), manageriaza spitalul, opereaza si lucreaza la doua cabinete medicale private. Pentru a strange maximum de profit de pe urma functiei sale.

Cu toate ca a fost numita in functie in 2004 pe criterii politice, Liana Antal a fost propusa din nou de seful Directiei de Sanatate Publica Bihor, udmeristul Ritli Ladislau, ca director general interimar al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie.

Asta da reforma in Sanatate, Ritli-ur! Mai ales ca si celelalte propuneri pentru echipele de conducere ale spitalelor seamana ca doua picaturi de apa cu „rotatia cadrelor” practicata de PCR.

Dupa ce veti lectura randurile de mai jos, veti putea constata ce fel de „reforma” a gandit Ladilau Ritli la Maternitatea Oradea si cat de „competenta” este directoarea „tinuta in brate” de democrati.

„Greseli” platite din banii publici

Pentru a intelege mai bine, reamintim o mai veche poveste de scandal care a zguduit Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, in cadrul caruia doctorul Gheorghe Tirla este seful sectiei Neunatologie (Prematuri).

In urma cu patru ani, circa 20 de nou-nascuti au murit in conditii neelucidate, la Maternitatea Oradea. Pentru lamurirea impejurarilor in care a survenit moartea celor 20 de bebelusi, Colegiul Medicilor Bihor a analizat fiecare caz in parte, stabilind ca in cauza nu este angajata raspunderea medicala.

In urma concluziilor exprimate de Colegiul Medicilor Bihor, precum si a cercetarilor efectuate, a fost dispusa neinceperea urmaririi penale in cauza.

La data de 13 aprilie 2002, Ministerul Sanatatii a anuntat demiterea din functie a sefului DSP Bihor, Ladislau Ritli, precum si a directorului adjunct responsabil cu medicina preventiva, medicul Zoia Bitea.

Totodata, au fost demisi doctorul Doru Craiut - directorul general al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din Oradea, doctorul Gheorghe Tirla - seful sectiei Neonatologie, precum si toate asistentele sefe din cadrul Maternitatii. Ulterior, cu exceptia doctorilor Doru Craiut si Gheorghe Tirla, toti cei amintiti au fost repusi pe functii.

Deciziile au fost luate in urma concluziilor prezentate de echipa ministeriala de control care a verificat, la Oradea, circumstantele in care au murit cei 20 de bebelusi. Dr. Tirla a catalogat acuzatiile drept false si a afirmat ca scandalul face parte dintr-un „complot” care viza, de fapt, schimbarea directorului Maternitatii, Doru Craiut. Tirla a contestat in instanta demiterea sa.

„In calitate de sef Sectie Terapie Intensiva, am fost anchetat de o echipa a ministrului Mincu, care considera ca in Bihor s-ar inregistra o mortalitate prea mare. Respectam atunci adevarul, mizand pe ideea ca acesta va determina Ministerul Sanatatii sa treaca la dotari materiale. Din acest punct de vedere, suntem in urma vesticilor cu cateva zeci de ani.

Primele dotari au fost demarate dupa '96… Foarte multa lume isi aminteste de episodul deceselor din trimestrul I/2002, in urma caruia, dupa o ancheta de mantuiala, a fost demisa conducerea Maternitatii, precum si subsemnatul.

Spun ancheta de mantuiala si pe langa obiect, deoarece nu s-a vizat sprijinirea spitalului, ci demolarea conducerii acestuia… Dupa demiterea subsemnatului, am actionat in instanta decizia doamnei ministru Bartos si am castigat, inclusiv in recurs.

Nemultumita si iritata de gestul meu, doamna ministru a dispus o ancheta penala asupra cazurilor de deces de la Maternitatea Oradea, cu scop clar: «Doua capete sa cada!» Daca as fi avut o vina cat de mica, eram astazi dupa gratii… Mi s-a falsificat cartea de munca cu diminuarea consecutiva a drepturilor salariale si de concediu de odihna, fara a mi se prezenta nici un document

justificativ. Tin sa informez opinia publica asupra faptului ca, alaturi de profesorul Craiut, sunt singurul medic promovat sef de sectie in urma unui examen-concurs, desfasurat la nivelul Ministerului Sanatatii in Bucuresti. Disperat, am apelat din nou la instanta. Curtea de Apel Oradea, prin sentinta nr.

156/ CA/ 2004 PI, comunicata in sedinta publica din 1 martie 2004, «Admite actiunea reclamantului dr. Tirla G., impotriva paratilor Ministerul Sanatatii Bucuresti, Directia de Sanatate Publica Bihor si Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Oradea; Anuleaza dispozitiile 329/21.08.2002, precum si nr. 2/05.01.2004 emise de DSP Bihor; anuleaza ordinele 598/08.08.2002 si 422/08.05.2003, art.

3 si anexa 3, respectiv cu privire la trecerea Terapiei Intensive la Neonatologie I; dispune readucerea Compartimentului de Terapie Intensiva la Sectia Clinica Neonatologie al carei sef de sectie este reclamantul. Obliga pe parati in solidar sa plateasca reclamantului 300.000 RON - daune morale”.

Imediat dupa pronuntarea sentintei, toate cele trei parate au inaintat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti, recurs care se tergiverseaza la nesfarsit.

Tirla are o hotarare definitiva si executorie prin care se dispune reincadrarea sa pe functie. Totodata, Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, DSP Bihor si Ministerul Santatii au fost amendate cu 300 milioane lei (cate 100 milioane lei fiecare) pentru destituirea abuziva din functie a sefului Sectiei Neunatologie.

Cu toate acestea, doctorul Tirla a fost repus pe functie abia dupa ce conducerea Ministerului Sanatatii, DSP Bihor si Maternitatea Oradea au fost amendate cu cate 100 de milioane de lei.

Desi amenzile si daunele trebuiau achitate nominal de cei gasiti vinovati, respectiv Liana Antal, directoarea Maternitatii, Ritli Ladislau, directorul DSP Bihor, si ministrul Eugen Nicolaescu, banii au fost platiti din bugetul institutiilor publice coordonate de acestia.

De asemenea, Spitalul de Obstetrica-Ginecologie mai trebuie sa-i achite doctorului Tirla drepturi salariale restante de 130 milioane lei. Principala vinovata pentru nerepunerea pe functie a lui Gheoghe Tirla era directoarea generala, Liana Antal, dar banii au fost achitati tot din fondurile spitalului.

Spagi, mizerie si santaj la „Maternitatea Antal”

Interpelata de reporterii nostri in legatura cu cele de mai sus, Liana Antal a recunoscut indirect ca incalca prevederile Ordinului 45. „Pe langa activitatea de manager, sunt si medic si cadru didactic. Lucrez si la un cabinet particular” - a recunoscut directoarea Spitalului de Obstetrica-Ginecologie.

Conform datelor prezentate de ea, la data de 17 mai a.c., Maternitatea Oradea avea datorii de sase milioane cinci sute RON (saizeci de miliarde lei vechi - n.n.). In ce priveste situatia doctorului Tirla Gheorghe, directoarea Antal afirma ca acesta a fost repus in functie.

Daca Liana Antal ia un salariu de circa 25 milioane lei lunar numai de la Maternitate, la care se aduauga salariul de cadru didactic universitar, veniturile din operatii si cele de la cabinetele private la care lucreaza, in schimb, conditiile din spitalul condus de ea sunt execrabile.

Iata cum le-a descris oradeanca Tunde P., una din mamicile care au nascut in urma cu cateva luni in Maternitatea Oradea, a carei opinie este consemnata si pe site-ul www.copilulmeu.ro.

„… In legatura cu conditiile din spital, nu pot sa zic decat ca este infect! La etajul de jos, unde sunt internate gravidele, e groaznic, wc-ul este oribil, e murdar, miroase de-ti ia nasul, dusurile sunt asa de murdare de ti-e frica sa faci dus fara papuci in picioare, ca nu cumva sa te alegi cu o ciupercuta.

Pentru o femeie gravida care trebuie sa nasca, cu burta mare, e un chin sa faca lipsa mica fara sa se puna pe wc, dar aici era imposibil asa ceva. A trebuit sa imi procur niste hartii speciale, ce se pun pe capacul de wc. Saloanele unde stau gravidele sunt la fel de oribile. Nu pot sa zic ca dimineata nu se spala pe jos cu mopul, dar era o munca degeaba, pentru ca spala doar unde se vede.

La sala de nasteri a fost curat chiar si la wc (din pacate, am stat mult pe wc in timpul travaliului), singurul lucru de obiectat a fost ca unii doctori intrau cu tigara in sala de nastere.

Inca un lucru m-a socat pe mine la acel spital si anume ca, dupa ce operatia mea s-a terminat, doctorita m-a lasat pe mana asistentelor sa ma curete de sange, insa ele nu au facut decat sa imprastie niste apa ce corpul meu si gata, apoi brancardierii nu au vrut sa ma mute de pe masa de operatie pe targa, ca sunt prea grea (in timpul sarcinii am luat in greutate, dar nu eram singura femeie cu

surplus de greutate care a nascut acolo). Au iesit si l-au chemat pe sotul meu sa ii ajute, el saracu’ a mers, iar cand m-a vazut cum aratam, era sa lesine; camasa de noapte era ridicata la gat, eram goala, neacoperita, plina de sange. El a cerut ceva ud sa ma curete de sange si le-a dat ceva banuti la brancardieri, sa il ajute sa ma imobilizeze.

Bineinteles, dintr-o data au stiut cum si ce trebuie facut si nu am mai fost grea deloc, dar ce credeti ca au vrut ei sa faca? Sa ma care pe targa prin tot spitalul (eu am nascut la etajul 4 si m-au dus la ATI, jos la parter) fara sa ma acopere, asa goala. A incercat sotul meu sa imi traga camasa, dar nu a putut de tot, a trebuit sa ii dea si infirmierei bani pentru un cearceaf.

A doua zi m-au mutat, asa proaspat operata, de la parter la etajul 4, la ATI. Nu pot spune ce am simtit atunci cand m-am dus pe coridoarele alea lungi, peste gropi si praguri, de am crezut ca o sa mor de durere. Cand am ajuns la etajul 4, brancardierii mi-au cerut bani pentru serviciile lor”, etc.

Credem ca alte cuvinte sunt de prisos. Cu o directoare numita (si pastrata) in functie pe criterii politice, sub conducerea careia se petrec astfel de lucruri intr-o maternitate, credem ca v-ati putut face o idee despre ce inseamna, de fapt, „reforma” din Sanatate promisa de stupidul ministru Nicolaescu si pusa in practica de penibilul sef al DSP Bihor, Ladislau Ritli.

Viorel Ursuta

Dr. Liana Antal a ajuns director la Maternitate in septembrie 2004, la doar cateva luni dupa ce sotul ei, Cornel Antal, a fost ales prorector al Universitatii din Oradea. Tot atunci, femeia a fost „promovata” si cadru didactic universitar.

Pe ce criterii, puteti lesne deduce! Cert este ca prorectorul Antal nu a binevoit sa afiseze pe site-ul Universitatii lista de lucrari a sotiei sale, asa cum cere legea, pentru functiile didactice de conferentiar si profesor.

Liana Antal este de parere ca ordinul este benefic pentru directorii spitalelor, care vor primi salarii mai mari, dar, in acelasi timp, desi considera masura restrictiva in ceea ce priveste detinerea functiilor, a spus ca legea va fi aplicata si la Maternitate. Directiei de Sanatate Publica Bihor ii revine sarcina de a duce la indeplinire ordinul MS, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie a.c.

Cu toate ca prevederile Ordinului 45 sunt clare, conform unor surse din cadrul Maternitatii, Liana Antal il incalca cu nonsalanta. Ea preda in continuare la Universitate, face „de garda” (vorba vine), manageriaza spitalul, opereaza si lucreaza la doua cabinete medicale private. Pentru a strange maximum de profit de pe urma functiei sale.