Reporter: Activitatea de salubritate stradala si menajera in municipiul Oradea a fost incredintata firmei locale RER Ecologic Service. Cum comentati rezultatul licitatiei?

Silviu Prigoana: Nu imi vine sa cred. Eu am fost personal la Oradea, am depus un dosar care cantarea nu mai putin de 5 kilograme, cu oferta detaliata, si, cand am vazut cu ce oferte au venit ceilalti, unii chiar cu o singura foaie de hartie intr-o mapa de plastic, am fost sigur ca vom castiga.

Ceva s-a intamplat cu comisia aia. Le-a trebuit nu mai putin de o luna si jumatate sa studieze trei oferte si sa o aleaga pe cea mai buna. Sau, ma rog, pe cea care cred ei ca e mai buna. Pai, calculati si dumneavoastra: daca fiecare membru al comisiei, si au fost 13, ar fi analizat ofertele o zi intreaga, tot ar fi ajuns sa delibereze in doua saptamani.

Problema este alta: lor li s-a impus de catre cineva, si noi stim de catre cine, sa incredinteze activitatea de salubritate stradala si menajera in Oradea firmei RER Ecologic Service.

Oferta noastra nu a contat. Dupa parerea mea, nu trebuia sa prosteasca lumea cu licitatia. Eu am trimis la Oradea doi oameni, care au lucrat o luna intreaga. I-am pus inclusiv sa masoare strazile, ca sa avem date exacte pe baza carora sa facem oferta. In aceste conditii, cred ca meritam o explicatie pertinenta, si nu una puerila, referitoare la motivele pentru care au ales firma castigatoare. Si pentru faptul ca ne-au plasat pe locul al II-lea.

R.: Care considerati ca sunt atu-urile societatii pe care o conduceti in fata RER Ecologic Service Oradea si de ce credeti ca acestea nu au fost suficiente pentru ca Rosal Group Bucuresti sa fie declarata castigatoare a licitatiei?

S.P.: Asa cum am mai spus, RER Ecologic Service trebuia sa castige licitatia. Si, in aceste conditii, nu mai conteaza oferta. Pentru aceasta licitatie, am cumparat 30 de utilaje nou-noute, toate cu euro 3. La care se adauga pubele si containere, tot nou-noute si toate aflate in proprietatea noastra. Firma castigatoare lucreaza cu utilaje de baza inchiriate. Retineti, inchiriate!

Oradea ar trebui sa fie primul oras din Romania european cu adevarat. Si curat „bec”! Ori, cum poti sa pastrezi un oras curat, cu masini de salubrizare vechi, cu euro 1? Pai, cu masinile alea va curata strazile si polueaza atmosfera. Va omoara plamanii, nu alta!

Utilajele noastre respecta toate normele europene in domeniul protectiei mediului. O singura masina costa pana in 300 de mii de euro, investitia totala facuta pentru a pregati licitatia de la Oradea fiind de aproximativ 5 milioane de euro.

Este normal sa apara o diferenta de pret intre oferta noastra si a celor care folosesc utilaje vechi, dar diferenta de pret se regaseste in calitatea serviciului.

R.: Cum comentati faptul ca noul operator va beneficia de un contract pe 8 ani de zile, care ii asigura si activitatea de deszapezire a municipiului Oradea?

S.P.: Este, cu certitudine, un contract extrem de „stimulant” pentru ambele parti. Utilajele noi se amortizeaza greu. La un profit de 5-10% pe an, abia daca imi ajung banii pentru reinvestitie in utilaje noi. Asta, pentru ca normele in domeniu se schimba de la un an la altul.

Si, atunci, va intreb: cum va reusi RER-ul sa mentina orasul curat si sa si faca profit - ca doar e firma privata - cu utilaje vechi si inchiriate? De-asta spun ca e ceva putred aici! Dar suntem obisnuiti. Nu e primul oras in care patim asa ceva, dar peste tot am castigat in instanta.

R.: Ati avut probleme si in alte orase?

S.P.: Bineinteles! Exact aceeasi poveste s-a intamplat si la Cluj. Doar ca acolo, dupa ce am contestat procesul verbal de atribuire a activitatii de salubrizare, membrii comisiei au reanalizat ofertele si si-au schimbat punctul de vedere. Au impartit orasul in doua zone, dintre care una este salubrizata de SC Rosal Group Bucuresti.

La Timisoara, de exemplu, comisia nu parea interesata de domeniul de activitate al firmelor inscrise la licitatie. Trebuia sa ai in proprietate o anumita suprafata de teren, nicidecum utilaje! Va dati seama? Pai, cine nu s-ar fi prins imediat ca va fi o licitatie „trantita”?

Ce s-a intamplat la Oradea m-a dezamagit. Si primarul Petru Filip, care am inteles ca are niste interese legate de RER Ecologic Service. Ne-au furat pe fata. Si acest lucru va iesi la iveala in instanta! Le-o promite Silviu Prigoana!

R.: Ce veti face in continuare? Veti contesta decizia comisiei de licitatie?

S.P.: Vom contesta, in primul rand, procesul verbal de desemnare a firmei castigatoare. Daca nu vom convinge astfel comisia sa se razgandeasca, vom actiona in instanta. Mai mult, vom sesiza si institutia prefectului, vom prezenta argumentele noastre si vom solicita atacarea in contencios administrativ a unei eventuale hotarari de consiliu favorabile RER Ecologic Service.

Ma repet, daca doreau sa lucreze tot cu RER, nu trebuia sa mai organizeze licitatia. Asa, o sa-i oblig sa plateasca oamenii care au lucrat la Oradea si o sa depozitez toate utilajele pe care le-am cumparat pentru aceasta licitatie in fata Primariei. Sa le plateasca si sa le foloseasca sanatosi!