Ieri s-au demarat lucrarile de constructie pentru Iulius Mall. Obiectivul va fi construit de firma Iulius Group SRL, patronata de omul de afaceri iesean, Iulian Dascalu. Acesta a fost nu o data in atentia presei, din pricina scandalurilor legate de licitatiile pentru obtinerea terenurilor. Dascalu s-a bucurat, nu o data, de sprijin din partea unor politicieni.

Autorizatia de construire pentru mall-ul din Cluj a fost eliberata de Primaria Municipiului Cluj-Napoca, la solicitarea Univers T, regie autonoma aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj.

Potrivit informatiilor noastre, un aport deosebit in vederea obtinerii autorizatiei l-a avut arhitectul sef al judetului, Radu Spanu, care, in cursul saptamanii trecute, a alergat de zor pentru ca Dascalu sa obtina documentatia necesara in vederea eliberarii autorizatiei de construire.

Aceste informatii ar putea fi intr-o directa conexiune cu “zvonurile” care circulau in perioada in care licitatia pentru mall-ul din Gheorgheni se afla in derulare. Mai exact faptul ca, lui Dascalu i-a soptit un arhitect ce si cum cu anumite puncte din caietul de sarcini.

La numai 35 de ani, omul de afaceri Iulian Dascalu a devenit un personaj controversat atat in Iasi, unde isi desfasoara multe dintre afaceri, cat si in alte orase din Romania.

Dascalu se afla pe locul 29 in “Capital Top 300, cei mai bogati romani”, cu o avere care a cunoscut o crestere semnificativa: daca in 2004 avea in jur de 25 de milioane de dolari, in 2005 averea sa a ajuns la 120 de milioane de dolari.

Iulian Dascalu s-a bucurat mereu de sustinere din partea unor oameni politici. La Iasi, deputatul PNL Relu Fenechiu a facut front comun cu primarul PSD de Iasi, Gheorghe Nichita, si a sustinut public proiectul lui Dascalu, pe propriul site deschis pe Internet.

Ieri s-au demarat lucrarile de investitii la Iulius Mall. Proiectul a fost realizat de Iulius Group Iasi, in baza unui contract de asociere cu Consiliul Judetean Cluj. Iulian Dascalu, patronul Iulius Group, a descins ieri la Cluj pentru a-si anunta proiectele “grandioase”.

Astfel, dupa o scurta conferinta de presa - presarata cu informatii gen valoarea investitiei pentru viitorul mall, data finalizarii etc. - omul de afaceri moldovean a anuntat cu surle si trambite demararea lucrarilor.

La numai 35 de ani, omul de afaceri Iulian Dascalu a devenit un personaj controversat atat in Iasi, unde isi desfasoara multe dintre afaceri, cat si in alte orase din Romania.

Dascalu se afla pe locul 29 in “Capital Top 300, cei mai bogati romani”, cu o avere care a cunoscut o crestere semnificativa: daca in 2004 avea in jur de 25 de milioane de dolari, in 2005 averea sa a ajuns la 120 de milioane de dolari. Dascalu s-a bucurat, in cazul fiecarei dintre investitii, de sustinere din partea unor partide politice.

Autorizatia de construire pentru mall a fost eliberata de Primaria Municipiului Cluj-Napoca, la solicitarea Consiliului Judetean Cluj.

Potrivit informatiilor noastre, un aport deosebit in acest sens l-a avut arhitectul sef al judetului, Radu Spanu, care, in cursul saptamanii trecute, a alergat de zor pentru ca Dascalu sa obtina documentatia necesara in vederea eliberarii autorizatiei de construire.

Aceste informatii ar putea fi intr-o directa conexiune cu “zvonurile” care circulau in perioada in care licitatia pentru mall-ul din Gheorgheni se afla in derulare. Mai exact faptul ca lui Dascalu i-a soptit un arhitect ce si cum, cu privire la anumite puncte din caietul de sarcini.

Presa a atins de multe ori subiectul Dascalu si mai ales sustinerea de care acesta a beneficiat, din partea unor politicieni. Deputatul PNL Relu Fenechiu a facut front comun cu primarul PSD de Iasi, Gheorghe Nichita, si a sustinut public proiectul lui Dascalu, pe propriul site deschis pe Internet.

In plus, Fenechiu si Nichita nu ezita sa-si dea mana cand vine vorba de proiectul “Palas” si de Iulian Dascalu.

Proiectul lui Dascalu a generat un scandal privind atribuirea unei suprafete de 130.000 mp, in centrul istoric al orasului, de catre Primaria Iasi. Motivul: atribuirea a fost directa, fara licitatie. Deputatul PNL Relu Fenechiu, care se bucura de influenta la Iasi, n-a ezitat sa se transforme in avocatul lui Dascalu in proiectul “Palas”.

La Iasi, Iulius Group SRL a obtinut 12 ha de teren de la primaria condusa de pesedistul Gheorghe Nichita. Cotele de profit au fost impartite in modul urmator: 90% la Iulius Group si 10% la primarie.

Evaluarea terenului pune la randul sau probleme: a fost realizata de un tehnician septuagenar, neacreditat de Corpul Expertilor Tehnici si care a fixat valoarea terenului la 50 de euro/mp, in conditiile in care nici un investitor nu gaseste teren in zona la mai putin de 300-400 de euro/mp, acuza omul de afaceri Zaharia Schrotter.

De altfel, acuzatiile lui Schrotter au fost considerate cat se poate de fondate, insa nu de Serviciul Teritorial Iasi al DNA (care a dat NUP la plangerile lui Schrotter), ci de catre DNA Bucuresti.

In consecinta, DNA Bucuresti a inceput urmarirea penala impotriva viceprimarului Constantin Neculau, a directorului tehnic Mihai Chirica si a expertului tehnic Alexandru Casian - toti angajati ai Primariei Iasi. Afacerile lui Iulian Dascalu au starnit mereu controverse. Una din intentiile sale a fost aceea de a investi in clubul de fotbal clujean “Universitatea Cluj”.

La inceputul anului 2006, Iulian Dascalu recunostea care sunt motivele investitiei sale. “Port discutii cu autoritatile clujene pentru eventuale investitii in echipa. Inca nu m-am hotarat cat anume sa investesc, insa acest lucru il voi spune in public la momentul potrivit”, a declarat Iulian Dascalu.

Si totusi, de ce Cluj si nu Iasi? “Atat timp cat acolo am gasit toata sustinerea de la autoritati pentru a dezvolta o afacere cum este mallul, mi s-a parut firesc sa fac la randul meu un serviciu Clujului”, a explicat, cat se poate de clar, acesta.

Pe de alta parte, Iulian Dascalu a demarat un proiect de anvergura si la Iasi. In parteneriat cu primaria, el vrea sa ridice chiar in centrul Iasiului un ansamblu de locuinte, spatii comerciale si locuri de recreere. Proiectul este cunoscut sub numele “Palas” si a starnit nenumarate controverse, mai ales ca pentru a fi implementat este nevoie de aproximativ 12 hectare.

“Daca Palas ar fi finalizat, nu exclud posibilitatea sa investesc si in echipa de fotbal a Iasiului”, a dezvaluit acesta. In Timisoara, terenul pe care s-a ridicat mall-ul a fost cumparat in 1942 de Societatea Romana de Radiodifuziune Bucuresti, care si-a amplasat acolo o serie de antene. Apoi, Directia de Telecomunicatii Timisoara a decis scoaterea acestora din oras.

Mai departe, conducerea de la Bucuresti a Companiei Nationale de Telecomunicatii a decis sa inchirieze terenul firmei Iulius Group, in schimbul unei sume mai mult decat simbolice. La scurt timp dupa inchiriere, s-a incheiat si contractul de vanzare-cumparare pentru o suprafata de 12 ha si 1.195 mp, firma Iulius Group beneficiind de un drept de preemptiune in aceasta tranzactie.

Conform contractului, redactat si autentificat in 31 ianuarie 2002, in conditii foarte avantajoase pentru S.C. Iulius Group, aceasta a cumparat respectiva suprafata cu 3.029.875 USD (25 USD/mp), platibili in 48 de rate lunare egale intr-un termen de 12 luni de la eliberarea terenului.