Miron Mitrea, ministrul Manivela, atat de mandru de obarsia sa sighisoreana, trebuie sa justifice cateva sute de mii de euro, care nu ii ies la socoteala in declaratia de avere l Mitrea a fost implicat, in judetul Mures, intr-un scandal imobiliar, condimentat cu acuze de coruptie si ilegalitati judiciare.

Sighisoreanul la origine Miron Mitrea a tinut in acest an capul de afis al ziarelor centrale in urma declansarii urmaririi penale si impotriva sa, in dosarul Zambaccian sau Baneasa.

In aceasta perioada, fostul lider sindical al CNSLR Fratia a trebuit sa dea cu subsemnatul nu doar in fata procurorilor anticoruptie, dar si a mass-media si a opiniei publice pentru veniturile si bogatiile acumulate de cand a ocupat functii publice, venituri care, interesant, nu acopera cheltuielile facute de el si familia sa.

Averea, pe care Miron Mitrea si-o justifica cu nonsalanta sau nesimtire, depinde din ce unghi privesti, ca ar fi rodul celor 30 de ani de munca, oricat ai aduna si scadea nu poate probata ca ar fi fost stransa doar din salariile incasate.

Insiruiri de lanturi si icoane

Pe 12 pagini, in 7 mai anul trecut, fostul ministru al Transporturilor si-a insirat agoniseala de o viata. O casa in Cotroceni, 9 conturi in lei si valuta, 29 de obiecte din metale pretioase, 70 de pozitii cu seturi de bratari, cercei, inele, ace de cravata, butoni, pandantive si coliere, 38 de obiecte de arta, 100 de tablouri si 10 icoane. In total 1,3 miliarde de lei.

Interesant este insa un al aspect. Evaluarile facute de ex-ministrul manivela dovedesc fie ca Mitrea traieste dupa o alta moneda, fie ca si-a subestimat averea intentionat, sub rezerva ca oricum nu raspunde penal pentru "inexactitati". Sau ar mai fi o explicatie: erau donatii, iar monsieur Manivela nu le-a cerut facturile.

Astfel, oricine are cat de cat cunostinte de bijuterii poate aprecia ca lantisoarele, acele de cravata, pandantivele, cerceii sau inelele nu costa doar sumele inscrise in carnatul numita declaratia de avere.

Iar pentru ca, nu-i asa, nu se cadea ca in marea familie rosie, sa nu fie decat A.N. iubitor de cultura, si averea lui Mitrea musteste de picturi. Unele dintre ele de-a dreptul valoroase. De asemenea, subevaluate. Asa cum nici dvs. Nu credeti ca un Octav Bancila, in nici un caz reproducere, costa doar 5 milioane de lei ROL, nici noi nu credem. Doar Mitrea a crezut ca va prosteste si ne prosteste.

Casa a intrat la apa

Cam asa ar putea fi explicata inconsecventa dintre declaratia data in 2004 si cea redactata cateva luni mai tarziu, intre care casa declarata de Mitrea a intrat pesemne la apa. Altfel nu ne explicam cum din 400 de mp a ramas in 2005 doar cu 317,69 mp, fara ca intre timp sa fi intervenit vreo tranzactie.

Daca locuinta s-a "contractat" in declaratie a aparut asa tam-nesam un teren de 138 mp, evaluat dupa valoarea de impozitare la aproape un miliard, care s-a strecurat in declaratie din nou fara sa fie inscrisa vreo tranzactie.

Valoarea de piata a acestora este insa de noua ori mai mare, adica de aproximativ 638.000 de euro, vila fiind evaluata de agentii imobiliari la aproximativ 500.000 de euro.

Mai mult, in 2004, ministrul Mitrea declara un cont de 50.142 de euro si rate la doua masini luate in leasing. Sfarsitul anului 2005 il prinde pe deputatul PSD cu un cont in lei de 597.630.600, unul de 35.680 dolari si un altul de 20.201 euro si o singura rata la masina. Pe langa veniturile incasate ca ministru si deputat, domnul Mitrea a mai incasat 52.000 de euro din vanzarea unui apartament.

In materie de masini, Mitrea a achizitionat un Audi A4, masina care a disparut din declaratia de avere din decembrie 2004, fiind insa inlocuita de doua autoturisme achizitionate in leasing, o Toyota RAV4 si un Peugeot 307. In 2005, insa Mitrea apare ca ar detine doar autoturismul Toyota, pentru care mai avea de achitat, pana in 2007, 16.989 euro.

In plus, pe langa achizitiile subestimate, Mitrea a dovedit si un spirit strangator, insirandu-si nu mai putin de noua conturi bancare unde si-a plasat economiile, in lei, euro si dolari. In total, sumele economisite de familia Mitrea s-au ridicat la aproape 2 miliarde de lei ROL.

Neconcordante pentru procurori

Procurorilor le revine insa sarcina sa dezlege misterul neconcordantei sumelor cheltuite cu cele castigate, atata vreme cat familia Mitrea, asa cum se observa din declaratiile de avere succesive a trait doar din salariu.

Mai pe inteles, din salariile incasate de Mitrea ca lider sindical la CNSLR Fratia, deputat, respectiv ministru al Transporturilor, si de catre a sa consoarta Manuela, ca deputat si notar public, devenit pe sest, sub acoperirea ilegala a ex-ministrului Justitiei Rodica Stanoiu.

Astfel, salariile ministeriale ale lui Miron Mitrea au fost in 2004 de aproape 390 de milioane de lei, de la Camera Deputatilor a saltat nici cinci milioane de lei, in timp ce veniturile sotiei au fost 772 de milioane de lei(salariul de deputat si biroul notarial).

Interesant este ca, daca incoruptibilii incep sa adune si sa scada, tinand cont de veniturile familiei Mitrea, de stilul de viata pe care il duc si de achizitiile realizate din 1990 incoace, socoteala ar trebui sa le iasa cu minus. Mare. La vreo cateva sute de mii de euro pe care Miron Mitrea nu are cum sa-i justifice.

Unul dintre dosarele in care Miron Mitrea este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si nerespectarea hotararilor judecatoresti se refera la schimb de terenuri intre Societatea Nationala Aeroportul International Bucuresti Baneasa SA (AIBB) si sotii Camelia si Iulian Bogdan Nastase, tranzactie care a pagubit societatea de stat cu 11 milioane de euro.

Miron Mitrea este urmarit penal si in dosarul Zambaccian, sub acuzatia de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite de la Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat pentru Siguranta in Constructii din cadrul Ministerului Transporturilor.

El este anchetat ca ar fi beneficiat gratuit de lucrarile de extindere si renovare a vilei mamei sale din Baneasa, el oferind in schimb Irinei Jianu un post important in Ministerul Transporturilor.

O alta afacere, care a pagubit bugetul de stat cu 6 milioane de euro, este infiintarea televiziunii MTC TV Constanta.

Chiar daca de o mai mica anvergura, Miron Mitrea a fost implicat intr-un scandal imobiliar si in Sighisoara privind o casa a familiei sale. Despagubita de stat, Viorica Mitrea, mama ex-ministrului, a solicitat restituirea imobilului in natura si era aproape sa castige cu influenta judecatorilor din Sighisoara.

Miron Mitrea a declarat cu nonsalanta ca a avut suficient timp de-a lungul vietii pentru a strange bani. Din salarii. A fost inainte de '90 sef de atelier in constructii pe domeniul irigatiilor la o fabrica unde castiga, conform declaratiilor sale vreo 3-4 salarii normale. Apoi a fost liderul CNSLR Fratia pana in 1996, cand a devenit deputat, ministru al Transporturilor si din nou deputat.