Dosarul “Loteria Romana”, semnalat autoritatilor de presa inca din iarna anului 2005, a intrat pe rol.

Ieri, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala a inculpatilor George Copos, Roza Gilio Giuzepe si Ioan Stelian Ratiu, iar pe Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu pentru complicitate la evaziune fiscala.

Mentionam ca ingineriile financiare ale fostului vicepremier Copos cu Loteria Romana au fost dezvaluite inclusiv de BZA inca din iarna.

Potrivit unui comunicat de presa remis ieri de DNA, din probele administrate a reiesit ca in perioada iulie - decembrie 2004, invinuitul George Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul SC Ana Electronic SA, impreuna cu invinuitul Roza Gilio Giuzepe, asociat la SC Ana Electronic SA si administrator la SC Rom Tour G.M.

Impex SRL si cu sprijinul invinuitilor Nicolae Cristea , director general la SC Compania Nationala “Loteria Romana” SA (CNLR) si Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la SC Euroest Invest SRL, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 lei ROL (peste 1 milion de euro la valoarea cursului de schimb de la acea data).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare - cumparare, respectiv persoana juridica SC Rom Tour G.M. Impex SRL si persoanele fizice Niculaie Ghinea si Ion Matei, inculpatii au ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis “pachet” de 38 spatii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA catre Compania Nationala "Loteria Romana".

Acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre CNLR a spatiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil SRL prin intermediul invinuitului Stelian Ioan Ratiu.

Savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prin “metoda interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare - cumparare” intre SC Ana Electronic SA si CNLR a reiesit in urma activitatilor de urmarire penala, din documentele aflate la dosarul cauzei, actele de control intocmite de Curtea de Conturi a Romaniei si Directia de Audit Public Intern din cadrul Ministerului Finantelor

Publice, precum si prin constatarile tehnico - stiintifice intocmite de Garda Financiara si specialisti din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si Institutului Criminalistic din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Din aceste documente a rezultat ca, dupa ce in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din cadrul CNLR s-a aprobat oferta de achizitie a celor 38 de spatii comerciale, in suma de 211.407.008.288 lei ROL, acceptare care a fost comunicata firmei SC Ana Electronic SA, aceasta din urma, reprezentata de George Copos si Roza Gilio Giuzepe, a incheiat tranzactii cu alte persoane din care reiese ca aceleasi spatii s-au vandut cu suma de numai 53.562.521.009 lei ROL (de 3,94 ori mai putin). Astfel, spatiile comerciale au fost vandute fictiv catre persoanele fizice Niculaie Ghinea si Antoaneta Ghinea (5 spatii), Ion Matei si Maria Gilda Matei (7 spatii) si catre persoana juridica SC Rom Tour G.M. Impex SRL (26 spatii).

Dupa circa 7-10 zile, aceleasi spatii comerciale au fost revandute de persoanele interpuse catre Compania Nationala Loteria Romana, la aceeasi valoare cu cea trecuta in oferta initiala a SC Ana Electronic SA si aprobata de AGA din cadrul CNLR, adica 211.407.008.288 lei ROL.

Mentionam ca persoanele fizice interpuse nu au vazut aceste 12 spatii, inculpatul George Copos fiind cel care le-a propus cumpararea lor, spunandu-le ca CNLR este interesata de achizitionarea spatiilor, insa la preturi mult mai mari.

De altfel, cei doi interpusi nu aveau banii necesari platii, acestia achitand catre SC Ana Electronic contravaloarea spatiilor, abia dupa ce au primit o parte din bani de la CNLR.

In cazul in care vanzarea, respectiv cumpararea celor 38 de spatii comerciale s-ar fi derulat in mod direct intre SC Ana Electronic SA si Compania Nationala “Loteria Romana” SA, firma lui Copos (ex-vicepremier al Romaniei) ar fi datorat un impozit pe profit in cuantum de 25% aferent unor venituri de 211.407.008.288 lei ROL si nu aferent veniturilor inregistrate de SC Ana Electronic SA in urma vanzarilor fictive catre interpusi, in suma totala de numai 53.562. 521.009 lei ROL (de aproape 4 ori mai mica).

Alegerea interpusilor de catre George Copos si Roza Gilio Giuzepe nu a fost intamplatoare fiind preferate doua persoane fizice care, la data derularii tranzactiilor, nu datorau impozit la bugetul de stat pentru astfel de venituri, iar persoana juridica SC Rom Tour G.M.

Impex SRL era microintreprindere, calitate in care era obligata sa plateasca la data acestor tranzactii un impozit pe venit prin aplicarea unei cote de numai 1,5% din cifra de afaceri. Mai mult, prin intermediul noilor proprietari, in procesul de vanzare - cumparare s-a ascuns faptul ca bunurile dobandite de la stat in mod gratuit prin efectul Legii nr.15/1990 au intrat din nou in proprietatea statului dar, de aceasta data, cu plata. In cazul acestor tranzactii s-a ajuns la situatia paradoxala in care invinuitul Roza Gilio Giuzepe, in calitate de administrator (director) al SC Rom Tour G.M.

Impex SRL, sa achizitioneze cele 26 de spatii comerciale pentru care el insusi intocmise si transmisese oferte de vanzare catre CNLR , iar aceasta acceptase oferta.

Mai mult decat atat, prin vanzarile alternative, spatiile achizitionate de SC Rom Tour G.M. Impex SRL de la SC Ana Electronic SA au fost achitate din banii proveniti de la CNLR si nu din banii proveniti din activitatea anterioara a SC Rom Tour G.M. Impex SRL.

Procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au stabilit ca mentinerea invinuitilor in functii de conducere a determinat serioase dificultati in stabilirea adevarului, din cauza controlului pe care acestia il exercitau asupra functionarilor din subordine si a legaturilor pe care le aveau cu organele ierarhic superioare din sistem sau cu organele de control din cadrul sistemului.

Mentionam ca ingineriile financiare ale fostului vicepremier Copos cu Loteria Romana au fost dezvaluite de presa, inclusiv de BZA, inca din iarna. Dosarul “Loteria Romana” a fost trimis ieri spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In cazul invinuitilor Copos si Cristea s-a dispus instituirea sechestrului asigurator prin indisponibilizarea sumelor de bani aflate in conturile acestora, pana la concurenta sumei care reprezinta valoarea prejudiciului.