In Cluj-Napoca, preturile proprietatilor imobiliare sunt mai mari decit in Europa Occidentala. In ciuda exagerarilor evidente de pe piata de profil, vanzatorii mentin preturile ridicate, iar cumparatorii continua sa scoata din buzunar sume exorbitante pentru a-si achizitiona un apartament sau o casa.

Cu aceeasi bani sau de multe ori mai putini, un clujean poate cumpara un apartament sau o casa in Berlin sau in plin centrul Parisului.

Preturile apartamentelor cu doua camere in Cluj-Napoca variaza in functie de zona, suprafata, gradul de finisare sau in functie de vechimea cladirii. Conform preturilor afisate de agentiile imobiliare clujene, cele mai ieftine apartamente cu doua camere, in blocuri noi, pot fi achizitionate in cartierul Zorilor, unde doritorii vor scoate din buzunar intre 55 de mii si 60 de mii de euro.

Daca optati pentru un apartament cu o camera, cele mai ieftine sunt in zona Manastur si Marasti, in jur de 36 mii de euro in blocuri noi si 37 mii de euro in blocuri vechi. Pentru un apartament nefinisat, veti plati mai putin cu aproximativ 7 mii de euro. Daca doriti sa locuiti in centru va costa cam 45 mii de euro.

Trebuie mentionat ca in tarile occidentale, catalogarea apartamentelor este diferita de cea din Romania. Astfel, orice apartament trebuie sa aiba cel putin un dormitor, living-room, baie si bucatarie. Sa ne uitam putin in curtea vecinilor din vest: Budapesta.

Agentiile imobiliare ungare afiseaza preturi pentru apartamente cu un dormitor, in zone bine cotate ale capitalei maghiare cu preturi variind intre 34 mii de euro si 42 mii de euro.

Sa vedem cum stau lucrurile si in Franta, mai exact in Paris: pentru 50 de mii de euro puteti locui intr-un apartament cu un dormitor, in inima capitalei franceze, la cateva minute de Champs-Elys?e si cu vedere la Turnul Eiffel. In plus, in Franta notiunea de apartament cu o camera coincide cu cea de apartament cu doua camere din Romania.

Deci, in Paris o locuinta este mai ieftina decat in cartierul Zorilor din Cluj-Napoca.

O vila cu sase camere, suprafata utila 280 de metri patrati, in cartierul Andrei Muresanu se ridica pana la pretul de 300 mii de euro. O comparatie cu ofertele agentiilor imobiliare din Berlin ne arata ca acolo casele pot fi mai ieftine decat in Cluj-Napoca.

De exemplu, o casa de familie, cum o numesc germanii, construita anul trecut, cu o suprafata utila de 400 metri patrati, situata intr-un cartier linistit al Berlinului poate fi cumparata cu 180 sau 170 mii de euro. Este inutil sa mai facem o comparatie intre puterea de cumparare a unui neamt cu cea a unui compatriot.

Ca sa nu mai vorbim de statutul Germaniei, motorul economic al Uniunii Europene, iar Romania, o modesta aspiranta la integrarea in Uniune.

Cristian Holerga, reprezentantul unei agentii imobiliare din Cluj-Napoca, admite ca preturile sunt foarte mari la apartamentele si casele din municipiu si ne explica si de ce: “Cererea este foarte mare si acest lucru determina o crestere a preturilor”.

Acesta este de parere ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, preturile la imobiliare nu vor scadea in orasele mari, iar daca va fi o crestere, aceasta se va realiza treptat. Nu trebuie sa ne asteptam la o dublare a preturilor, pentru ca aceasta nu se va intampla.