Peste 250 de obiecte de arta - 183 de tablouri, 40 de obiecte metalice, 1 placa funerara si mai multe obiecte decorative de sfarsit de secol XIX au fost descoperite luni de politistii din Sebes intr-un microbuz ce se deplasa de la Bucuresti la Cluj.

La filtrul instalat la limita judetelor Sibiu si Alba pentru depistarea transporturilor ilegale de pasari, a fost controlat un microbuz condus de o femeie de etnie roma originara din Teleorman care transporta, in scopul valorificarii, un numar impresionant de obiecte de arta, fara a detine acte insotitoare pentru acestea.

Comandantul Politiei Sebes, Mihai Rusu, ne-a declarat ca, intrucat parea a fi vorba de bunuri de patrimoniu, transportul a fost dus la sediul Politiei unde o echipa formata din specialisti in domeniu a fost chemata pentru a expertiza obiectele.

Potrivit directorului Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba, Alexandra Mircea, obiectele au fost, probabil, adunate de oameni nepriceputi, multe dintre ele prezentand rupturi si urme ale neglijentei sau manipularii necorespunzatoare.

Unele dintre ele se pare ca provin din furturi din biserici, muzee sau profanari de morminte, avand in vedere ca este vorba si de o piatra funerara cu inscriptie in ebraica, figurine si obiecte din metal specifice lacasurilor de rugaciune.

In urma expertizarii primare, se pare ca nu este vorba de obiecte de tezaur, majoritatea apartinand unor autori contemporani reprezentativi pentru o anumita regiune sau perioada, fara sa fie vorba, potrivit specialistilor, de lucruri sau lucrari spectaculoase.

Totusi au fost retinute pentru o evaluare mai precisa 17-18 tablouri si 5-6 obiecte din metal, multe dintre ele meritand sa fie expuse in muzeu.

Comandantul Politiei Sebes, Mihai Rusu, a precizat ca cercetarile ulterioare vor stabili daca este vorba de o retea de trafic cu obiecte de arta si cate dintre acestea pot fi identificate cu obiectele aflate pe lista bunurilor de acest fel furate.