Dezbaterea pe tema industriei de aparare, in speta a situatiei de la U.M. Cugir si Fabrica de Arme Cugir, programata initial pentru luna aprilie, a avut loc in cursul acestei saptamani la Bucuresti.

In prezenta sefului Comisiei, senatorul PSD de Alba George Maior, a reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale, Romtehnica, Romarm, directorilor si liderilor de sindicat de la cele doua societati din Cugir, precum si a parlamentarilor Nicolae Popa si Alexandru Peres, s-a stabilit o strategie de viitor privind industria de aparare din Romania.

Potrivit directorului U.M. Cugir Toader Ulise, in urma discutiilor s-a ajuns la concluzia ca se impune o lege a industriei de aparare care sa rezolve situatia din domeniu, similara cu strategia existenta in sectorul din minerit, fiind vorba de asemenea de o ramura strategica a industriei romanesti.

"S-a convenit sa aiba loc in viitorul apropiat o noua intalnire a conducerilor societatilor comerciale din industria de aparare dupa care sa fie programata una la nivel inalt, urmand ca responsabili din Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si cel al Economiei si Comertului sa concluzioneze aceste discutii", a mai spus directorul U.M. Cugir.

De asemenea, cei prezenti la Bucuresti pentru aceasta discutie au ajuns la concluzia ca numai o decizie la nivel politic poate rezolva problemele cu care se confrunta industria de aparare din Romania.

Discutiile au fost catalogate ca fiind cele mai serioase pe aceasta tema dintre toate care au avut loc pana acum si, cel mai important, nu s-a incercat politizarea acestora cu toate ca la intalnire au luat parte reprezentanti atat ai partidelor politice aflate la guvernare cat si ai celor din opozitie.

"A fost cea mai palpabila intrunire de cand conduc Comisia de Aparare din Senat si am constatat cu surprindere ca multi dintre cei implicati au aflat lucruri care blocau bunul mers al relatiilor dintre intreprinderi si autoritati. Important e ca ceea ce s-a discutat sa fie pus in practica", a fost de parere George Maior.

Liderul Sindicatului Apararea al Fabricii de Arme Cugir, Ioan Neag, a confirmat ca intalnirea a fost una extrem de serioasa si "se vede ca atat George Maior cat si ceilalti parlamentari de Alba vor intr-adevar sa faca ceva in acest sens". "Eu cred ca este un prim pas foarte important, iar noi, sindicalistii, trebuie sa ne agatam de firul acesta", a mai precizat Neag.