3 iunie 2006, iesirea din cartierul Cernele. Autoremorca B - 81 - BZA face manevre si da cu spatele catre campul din dreapta, in sensul de mers spre podul Jiului. La un moment dat, soferul actioneaza macaraua ce ridica basculanta si varsa continutul direct la marginea drumului.

Deseuri de tot felul, inclusiv acumulatori auto, cauciucuri si alte reziduuri ajung pe caldaram.

Cel care executa operatiunea e nepasator si cade usor prada tehnologiei: telefonul mobil fotografiaza si inregistreaza video toate imaginile.

Masina apartine unei firme italiene din Bucuresti si e inchiriata in Craiova

Investigatiile demarate de reporterii ESO scot la iveala faptul ca autoremorca apartine firmei Afin Romania SA, cu sediul in Bucuresti, al carei administrator este un italian, Stefano Umberto Albarosa.

Obiectul principal de activitate al societatii are codul CAEN 6521 (activitati de creditare pe baza de contract - leasing financiar), ceea ce permite si inchirierea de bunuri (leasing operational).

Contactat telefonic, unul dintre reprezentantii SC Afin Romania SA a recunoscut ca autoremorca apartine, intr-adevar, firmei si ne-a explicat ca a fost inchiriata unei societati din Banie.

Sincrotrans SRL Craiova, beneficiarul bunului inchiriat, este o firma de apartament, al carei sediu se gaseste pe strada Cornitoiu - bl. 2 A, sc. 1, ap. 1. Obiectul de activitate il constituie transportul rutier de marfuri.

Descrierea activitatii presupune, printre altele, transportul deseurilor si al reziduurilor colectate deja de terte parti, fara tratarea finala a acestora de catre firmele de transport. Niciunde insa nu scrie ca deseurile trebuie depozitate in camp sau chiar in plina strada.

De ce soferul a ajuns la concluzia ca e mai bine sa basculeze reziduurile in apropierea raului Jiu nu putem sti si nici nu putem da vina doar pe lipsa celor sapte ani de acasa.

Un punct de vedere al administratorului firme

Dorel Iulian Rogojinaru, nu a putut fi obtinut din motive obiective: la sediul societatii nu era nimeni pe care sa il deranjeze soneria insistenta a telefonului si nici cea de la intrare.

Sesizare pentru Garda de Mediu Dolj

Contactat telefonic, seful Garzii de Mediu (GM) Dolj, Marin Costache, a precizat ca asteapta o sesizare din partea ziarului sau a reporterului, personal, pentru a interveni si a-l sanctiona pe cel care se face vinovat de poluarea mediului.

Noi credem insa ca datele si imaginile furnizate in acest articol sunt suficiente pentru ca inspectorii GM sa se autosesizeze si sa faca tot ce trebuie.

Asta cu atat mai mult cu cat Craiova este oras-centru, in care se deruleaza Planul Regional de Gestionare a Deseurilor Regiunea 4 SV Oltenia, alaturi de alte sapte municipii mari din tara.