Editia din acest an a Zilei Pamantului, care a avut loc la initiativa Partidului Ecologist Roman, filiala Aiud, fiind sustinuta si de primarul municipiului Mihai Horatiu Josan, a fost un apel la conservarea Pamantului, ca sursa a vietii, la reducerea poluarii si la protejarea spatiului public.

La modul declamativ toata lumea doreste ca orasul Aiud sa fie civilizat, cu spatii verzi curate si bine ingrijite, dar, cu toate acestea, nimic din ceea ce fac autoritatile sau organizatiile din Aiud nu ramane intact. Copiii care au participat la marsul ecologist dedicat Pamantului au dorit sa sublinieze prin gestul lor necesitatea responsabilizarii fiecarui cetatean fata de spatiul public.

In Parcul Municipal, echipele alcatuite fiecare din cate patru elevi au luat parte la un concurs de ecologizare a zonei verzi si au "recoltat" o cantitate impresionanta de deseuri.

Iata, insa, ca unii au transformat intr-un fel de sport aruncarea deseurilor, precum si ruperea arborilor. (De mentionat ca nici copacul plantat anul trecut de primar nu a scapat, el fiind inlocuit anul acesta de Ziua Pamantului.) Mai mult decat atat, dupa mai putin de o luna, copacii zac din nou rupti, facuti una cu pamantul.

Pe langa arborii saditi in parc, au fost luati la rand si vandalizati cei de pe malul Vaii Aiudului, cei din fata Spitalului Municipal, castanii plantati pe str. George Cosbuc, rondourile cu flori etc.

Inutil sa mai amintim de episoadele frecvente ale distrugerii reflectoarelor din jurul Cetatii sau a locurilor de joaca. Primarul Josan este dezamagit de aceasta atitudine a unor localnici si este hotarat sa ia masuri cat se poate de aspre impotriva celor ce se fac vinovati de actele de vandalism.