Numeroasele semnale de alarma trase de presa si sumedenia de critici primite cu privire la tergiversarea finantarii programelor pentru revitalizarea zonelor miniere grav afectate de restructurarea acestui sector par sa fi fost constructive.

Argumentul in acest sens este deblocarea sumei de peste 4 milioane de dolari la nivelul intregii tari pentru derularea componentei de "Stimulente financiare pentru angajatorii locali in vederea angajarii si instruirii personalului intr-o noua meserie".

Coordonatorul Colectivului Zonal al ANDPRZM, Pavel Bora, a declarat ca mai este necesara confirmarea oficiala a bugetului, in judetul Alba demarand deja actiunea de contractare a viitoarelor locuri de munca, bazata pe cofinantarea dintr-o rectificare bugetara viitoare.

Pana acum, 15 firme au solicitat includerea in acest proiect, pentru a infiinta peste 150 de locuri de munca. Negocierile Guvernului Romaniei cu Banca Mondiala in vederea derularii programului "Minerit II", de regenerare socio-economica a zonelor minere, au inceput in toamna anului 2003, iar in noiembrie 2004 a fost semnat cel de-al doilea proiect de imprumut.

Pe fondul unor neintelegeri interministeriale cu privire la necesitatile si prioritatile de dezvoltare ale zonelor miniere, insa, din cele 200 de milioane de dolari la nivel national au fost aprobate doar 60 de milioane de dolari pentru regenerarea sociala.

Programul are 10 componente, care ar trebui sa se deruleze in perioada 2005-2009, dar pana la aceasta data nu toate au fost demarate, din cauza neasigurarii finantarii acestor componente din partea Guvernului.

Componenta de "Stimulente financiare" prevede alocarea sumei totale de 10 milioane de dolari pentru infiintarea a 10.000 de noi locuri de munca. La capitolul "Microcredite" de pana la 25.000 de dolari pentru persoanele fizice afectate de restructurare in vederea deschiderii unui mici afaceri in zonele miniere" vor fi alocate 14 milioane de dolari.

In baza programului "Minerit I", demarat in 2002, 446 de persoane din judet au beneficiat de microcreditare in suma totala de 483.200 de dolari. Pentru infrastructura locala vor fi alocate 17 milioane de dolari pentru proiecte de finantare care nu depasesc 300.000 de dolari.

In judetul Alba, ar putea beneficia de aceste fonduri pe infrastructura locala localitatile Zlatna, Almasu Mare, Abrud, Rosia Montana, Lupsa, Bistra, Baia de Aries si Ocna Mures. Bugetul "Schemei de granturi mici" (SGM), de pana la 7.000 de dolari, pentru intarirea coeziunii sociale, fondurile la nivel national ajung la 3,3 milioane de dolari pentru 200 de localitati miniere din tara.

Pe langa localitatile amintite de acesti bani vor putea sa mai beneficieze orasul Campeni si comunele Bucium, Salciua, Posaga si Avram Iancu-in total 13 localitati. Prin programul "Minerit I", prin "Schema de dezvoltare sociala" (SDS), in judetul Alba au fost finantate 17 proiecte insumand 40.000 de lire sterline.

In schimb, cele 3 subcomponente ale componentei SDS pentru comunitati miniere implementate prin Fondul Social de Dezvoltare Sociala (FRDS), vor avea un buget total de 15 milioane de dolari.

Este vorba despre proiecte de mica infrastructura, de pana la 100.000 de dolari, cu cofinantare de 10 la suta, proiecte sociale pentru grupuri dezavantajate, de pana la 40.000 de dolari cu cofinantare de 5 la suta si proiecte pentru activitati generatoare de venit, de pana la 40.000 de euro, cu cofinantare de 15 la suta din partea grupului de minim 10 persoane implicate in derularea acestuia.

Prin programul SDS-CM, in anii 2005-2006 in judet s-au derulat 21 de proiecte la Zlatna, Abrud si Baia de Aries, in valoare totala de aproximativ 1 milion de dolari.

Programul "Minerit II" mai cuprinde componente referitoare la cresterea capacitatii comunitatilor locale de a-si stabili directiile prioritare de dezvoltare, actiuni de informare publica, consultanta gratuita pentru intreprinzatorii locali, etc.

Ramane de vazut cum "va scoate camasa" Guvernul la vizita reprezentantilor Bancii Mondiale, aflati in vizita de monitorizare a stadiului implementarii programului, avand in vedere ca Executivul nu a asigurat partea sa de cofinantare, de 20 la suta, desi programul trebuia lansat inca din luna ianuarie.