Proprietarii urmeaza sa primeasca restul de bani de la bugetul de stat. Caii lor vor fi sacrificati intr-un abator din Alexandria, iar carnea va fi exportata de intreprinzatorul italian in tara lui de bastina. Aceasta va fi prelucrata in mezeluri si comercializata pe piata italiana.

Veterinarii sustin ca produsele fabricate din caii bolnavi nu prezinta un pericol pentru consum si ca anemia infectioasa nu se transmite la om.

Operatiunea, derulata la scara nationala de reprezentantul italian, ridica semne de intrebare pentru ca Romania subventioneaza astfel, indirect, productia italiana de mezeluri, de fapt afacerile unei firme private.

Italianul achita taranilor intre un milion si trei milioane de lei pentru fiecare animal, in timp ce, in Italia, mezelurile din "carne rosie" sunt considerate o delicatesa si se vand cu preturi cuprinse intre 2 si 30 euro pe kilogram.

Autoritatile locale au evaluat caii, stabilindu-se o cota medie de piata intre 15 si 20 de milioane lei, iar statul roman si-a luat angajamentul sa plateasca fiecarui gospodar diferenta de bani ramasa de la tranzactia cu italianul.

Doar la nivelul judetului Maramures suma se va ridica la peste 30 miliarde lei.

Articol integral in eMaramures.ro