Dupa numirea noului protopop ortodox de Simleu Silvaniei, in persoana preotului Alexandru Coste, comentariile in randul enoriasilor ortodocsi din Simleu Silvaniei nu au intarziat sa apara, mai ales ca o buna parte dintre ei se asteptau ca noul protopop sa fie preotul Vasile Bosca ce serveste de mai multi ani la biserica nr.1. din Simleu.

Bineinteles ca majoritatea zvonurilor ce circula pe la colturile strazilor, de mai bine de o saptamana, in Simleu sunt doar simple speculatii, care pornesc totusi probabil de la un sambure de adevar.

Pentru a afla mai multe despre felul in care a avut loc numirea noului protopop de Simleu Silvaniei si criteriile care au stat la baza alegerii facute am stat de vorba cu persoanele direct implicate, respectiv fostul protopop de Simleu, preotul Victor Taut, actualul protopop Coste Alexandru, paroh in Iaz, si preotul Vasile Bosca- pe care credinciosii il vedeau la conducerea protopopiatului si care in mare masura se astepta la acelasi lucru.

Legat de aceasta numire „surpriza” pentru unii, preotul Vasile Bosca ne-a declarat ca, potrivit regulamentului, este optiunea episcopului ortodox si ca, desi episcopul l-a instiintat personal ca el urmeaza sa ocupe functia de protopop, lucrurile s-au schimbat dupa ce, in 30 martie, Adunarea Nationala Bisericeasca a luat hotararea ca persoanele care urmeaza sa ocupe functii de

conducere sa aiba media celor patru ani de facultate si licenta peste nota 8,50, hotarare transmisa episcopilor pentru a fi aplicata.

Media in facultate, nu realizarile ca preot

Intrucat media preotului Vasile Bosca este sub 8,50, acesta urmand studiile la fara frecventa, a fost numit protopop preotul Alexandru Coste din Iaz, care a intrunit si aceasta conditie.

Preotul Bosca ne-a mai declarat ca singurul criteriu de departajare a fost aceasta medie si ca, din pacate, activitatea depusa de-a lungul anilor, respectiv realizarile la nivelul bisericii in care serveste, nu au fost luate in considerare.

Bosca a mai afirmat ca intr-adevar „exista multe zvonuri nefondate… dar ca fostul protopop de Simleu, Victor Taut, si-a dat toata silinta sa fiu eliminat din aceasta cursa… Am construit si realizat unele lucruri care l-au pus probabil in umbra. Dansul a fost un om cu o activitate laborioasa si a avut un cuvant de spus.

Mi-a promis de altfel personal de Boboteaza ca nu voi fi eu cel care va ajunge in aceasta functie. Dansul a incercat, de altfel, sa ma opreasca in a realiza lucrurile pe care le-am facut si de-a lungul anilor, prin reclamatii la persoane influente. S-a considerat insa ca e bine ce fac si astfel acele reclamatii, nu au fost luate in considerare”.

In ceea ce-l priveste pe noul protopop Alexandru Coste, parintele Bosca a afirmat ca este o persoana cu care a colaborat foarte bine si ca este convins ca va face lucruri bune pentru protopopiat.

Fostul protopop de Simleu, Victor Taut, intrebat in legatura cu numirea facuta si criteriile aplicate, ne-a declarat ca hotararea a fost luata de mai marii bisericii si ca „e o hotarare buna de vreme ce preotul Coste este in varsta de 42 de ani si are o vechime de 17 ani”. „Cred ca este o persoana potrivita si ca va face fata acestei functii foarte bine”, a declarat pr.Taut.

In ceea ce priveste departajarea celor doi, parintele Taut a afirmat ca singurul criteriu a fost media de absolvire, de 7,60 pentru Vasile Bosca si 8,77 pentru Alexandru Coste, avand in vedere ca ambii preoti au merite si realizari deosebite de-a lungul anilor.

Fostul protopop a mai afirmat „ca nu am avut nici o contributie, respectiv nici un cuvant de spus in numirea noului protopop de Simleu”.

Planurile noului protopop

Noul protopop ortodox de Simleu Silvaniei, parintele Alexandru Coste, ne-a declarat ca preocuparile pe care le are la ora actuala fac referire la relatia cu preotii celor 65 de parohii, rezolvarea unor stari conflictuale generate de legea proprietatii, problema spatiului pentru protopopiatul ortodox Simleu, care urmeaza sa fie cedat celor in drept, inceperea constructiei unei noi biserici ortodoxe in Simleu (prin munca preotului Ioan Talos) si finalizarea celorlalte sase biserici aflate in constructie la nivelul intregului protopopiat.

Intrebat daca va continua sa locuiasca si sa serveasca la parohia din Iaz sau se va muta la Simleu, protopopul a afirmat ca singura conditie pe care a pus-o a fost aceea de a continua sa serveasca in Iaz si sa conduca cele doua institutii pe care le-a deschis in localitate respectiv Casa de tip familial Iaz si Centrul educational rural Iaz, de serviciile carora beneficiaza 11, respectiv 30 de copii din comunele Plopis si Valcau.

In ceea ce priveste felul in care vede colaborarea cu celelalte culte din orasul Simleu Silvaniei pe viitor, Coste a afirmat ca „in viziunea mea temelia unei bune colaborari este sinceritatea.

Suntem oameni ai bisericii, mai intai de toate si sunt convins ca toate tensiunile actuale se vor linisti dupa ce se vor incheia toate problemele generate de revendicari. Principiul nostru nu este in nici un caz sa fim impotriva celorlalti”.

Legat de numirea in functia de protopop Alexandru Coste declarat ca s-a tinut cont de activitatea depusa, respectiv ideea de infiintare a Manastirii Bic si punerea pietrei de temelie a acestui asezamant, insa ca departajarea propriu zisa a constat in media celor patru ani adunata cu nota de la licenta.

„Avantajul parintelui Vasile Bosca era ca serveste in Simleu si ca la cedarea cladirii protopopiatului greco-catolicilor ar fi putut muta sediul acestuia in Asezamantul social, infiintat de dansul. Nu am avut nici un interes sau intentie, singura «greseala» fiind ca nu am refuzat aceasta functie.

Am simtit la numirea in functie ca majoritatea credinciosilor au fost multumiti de aceasta numire si ca au imbratisat ideea. Enoriasii prezenti nu au avut nici o pozitie fatisa si nici preotii, dimpotriva in momentul in care am fost numit oamenii au aplaudat. Bineinteles ca timpul va demonstra daca alegerea a fost buna”.