Conform Legii 463, din 4 nov 2004, medicii rezidenti primesc dreptul de libera practica doar dupa ce trec de examenul prin care devin medici specialisti. Masura a intrat in vigoare pentru promotia 2005, adica pentru peste 2.000 de absolventi din intreaga tara, dintre care 35 rezidenti la medicina dentara.

Rezidentiatul este practic inceputul carierei ca medic. Indiferent de specializarea aleasa, rezidentiatul confera viitorilor medici posibilitatea de a se perfectiona si de a fi recunoscuti. In conditiile in care examenul in sine reprezinta o incercare pentru absolventi, birocratia mai pune cateva bete in roate.

In primul rand este vorba despre examenul propriu-zis, a carui bibliografie este disponibila candva in martie, ajustata apoi in mai si de cate ori se mai iveste ocazia. Anul acesta bibliografia nu este inca accesibila candidatilor, iar noutatile apar in fiecare saptamana. Ultima ar fi ca preparatorii si asistentii sa nu mai fie numiti direct rezidenti, fara a da examenul.

In plus, conform legii, rezidentii nu pot activa ca liber profesionisti pana nu trec examenul de specialitate. Masura ii afecteaza mai ales pe medicii rezidenti dentisti, care trebuie sa activeze doar in clinica de specialitate, pentru ca altfel comit practic o ilegalitate.

Medicii dentisti sunt pusi intr-o situatie delicata, deoarece, la nivel de tara exista doar 35 de posturi disponibile - conform datelor din 2005. Mai mult, dintre aceastea majoritatea sunt disponibile la Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala, iar restul la Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala.

Drept urmare, orice rezident care ar dori sa profeseze, platit sau nu, la un cabinet privat, pentru a invata meserie, nu are drept de libera practica pentru a face acest lucru. In plus, nici un medic dentist rezident nu poate sa isi deschida un cabinet privat din acelasi motiv, in timp ce absolventii care nu s-au inscris la rezidentiat, o pot face fara probleme.

„Daca anul acesta examenul este organizat in luna noiembrie sau nu, nici Ministerul Sanatatii nu stie. Un simplu telefon dat la Minister, in calitate de student sau medic, te pune intr-o situatie delicata. "Imi pare rau, nu avem informatii in legatura cu examenul din acest an. Cum le vom primi, le vom publica in Viata Medicala". Fara comentarii.