Daca opozita din Bihor nu s-a remarcat cu mare lucru de la alegeri incoace, mai nou si puterea s-a lasat pe tanjeala. Intalnirile dintre membrii Coaltiei sunt aproape inexistente, alesii din opozitie voteaza dupa cum dicteaza puterea si mai nou acestia nu se inghesuie nici la chemarea fostului partidul de guvernamant pentru functia de primar al municipiului Oradea.

Cei mai activi sunt reprezentantii PNL, care isi fac imagine aducand ministri pe banda rulanta, si UDMR care il are la carma CJ Bihor pe Kiss Alexandru, cel care nu ezita sa promita verzi si uscate doar pentru putina imagine.

PSD fara primar

Fostul partid de guvernamant a lansat un apel catre toti social-democratii care doresc sa candideze pentru functia de primar al Oradiei. Primul termen limita a fost 31 mai. Pana atunci insa doar trei persoane si-au depus candidatura.

Unul este deputatul Claudiu Pop, purtatorul de cuvant al PSD Bihor si fost inspector sef al Inspectoratului Scolar Judetean, Ioan Chelement, iar al treilea candidat este un angajat al Directiei Vamale Oradea, Dorel Vesa. Numarul mic de candidati i-a determinat pe social-democratii bihoreni sa prelungeasca termenul limita pentru inscrieri.

"Sa nu fim intelesi gresit, nu suntem nemultumiti de cei care si-au depus candidatura ci de faptul ca sunt atat de putini", a spus Mihai Bar, presedintele PSD Bihor.

Romania Mare a ramas in umbra

Consilierii Partidului Romania Mare sunt singurii din opozitie care isi fac simtita prezenta in Consiliul Local sau cel Judetean. Din pacate multe dintre interventiile lor raman fara rezultat. Un motiv este acela ca nici un alt partid nu ii sprijina, nici macar PSD, care ar trebui sa faca opozitie alaturi de el.

Un alt motiv este si acela ca interventiile lor sunt de cele mai multe ori spontane, neorganizate si nu vin cu agrumente solide. Mai mult, conducerea PRM s-a restras intr-un con de umbra de mai bine de o luna.

Gulas si petreceri de la UDMR

In ultima vreme reprezentantii UDMR Bihor au iesit mult in fata opiniei publice cu ocazia unor "chermeze" organizate cu diferite ocazii in localitatile cu populatie maghiara din judet, Ultima a fost petrecerea organizata cu ocazia aniversarii a 400 de ani de la astestarea orasului Salonta.

La eveniment a participat si vicepremierul Marko Bela, care a fost printre primii care a gustat din uriasul gulas de Cartea Recordurilor, preparat cu aceasta ocazie.

Ministrii PNL, cei mai prezenti in Bihor

PNL Bihor a fost cel mai activ din punct de vedere al activitatii si al vizitelor unor oficialitati de pe plan national in judet. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se numara printre cei care au vizitat judetul anul acesta.

Lor li se adauga un numar destul de mare de secretari de stat sau ministri delegati. Liberalii se mai pot lauda printre altele si cu unul dintre cei mai activi parlamentari din Bihor, Cornel Popa.

Cu toate astea, pe plan local lucrurile lasa de dorit, alesii din CL Oradea si cei judeteni fiind simple marionete ale democratilor sau ale UMDR atunci cand vine vorba despre proiecte importante.

Ministri democrati, absenti in Bihor

Dupa circa o luna, timp in care a pastrat tacerea, PD Bihor a iesit la rampa cu promisiunea ca Biroul Permanent Judetean se va intalni bilunar. Tot bilunar vor organiza si conferinte de presa, iar o data pe luna va veni randul celor de la PD Oradea sa organizeze intalniri cu presa.

Spre deosebire de liberali, democratii nu se pot lauda cu foarte multe vizite facute de ministri lor sau alti reprezentanti ai administratiei centrale in judet. Singurul eveniment de amploare a fost intalnirea "Federatiei municipiilor", la care a luat parte ministrul Mediului Sulfina Barbu si Adriean Videanu, vicepresedintele PD.

In schimb, contrar asteptarilor, ministrul Vasile Blaga, care isi are domiciliul in Oradea nu si-a facut aparitia decat intr-o vizita scurta cu ocazia prezentei in Bihor a ministrului de Interne francez.