Secuii revendica din nou autonomia teritoriala si administrativa a ceea ce spun ei ca este Tinutul Secuiesc.

Dupa ce tensiunile create in jurul manifestarii din 15 martie, din Odorheiu Secuiesc, nu s-au stins inca, o a doua tentativa de revendicare a unui teritoriu din Statul Roman este initiata de aceeasi organizatie care a transformat trei dintre judetele din inima Transilvaniei intr-un adevarat butoi cu pulbere.

Promotorul actiunii este din nou Csapo Jozsef , presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), secui prin etnie, oradean prin adoptie.

Autonomie da, independenta nu

Csapo Jozsef spune ca revendicarile sustinute de CNS, revendicari care au fost in repetate randuri respinse cu fermitate de guvernul Romaniei ca fiind neconstitutionale, sunt iscate din dorinta comuna a marii majoritati a secuilor.

“In scopul revendicarii cu mijloace democratice a autonomiei, si nu a independentei, Tinutului Secuiesc, in data de 18 iunie 2006, Consiliului National Secuiesc, reprezentand vointa secuimii, convoaca la Ditr?-Ditrau, Adunarea Nationala a Secuilor”, a declarat Csap? J?zsef pentru GAZETA .

“Alegerea acestei locatii tine de semnificatia pe care o are localitatea Ditrau pentru secui.

Aici a fost primul Consiliu Local care a inaintat Curtii Europene a Drepturilor Omului deciziile de anulare a hotararii privind organizarea referendumului local, avand ca scop reinfiintarea Tinutului Secuiesc ca regiune administrativa autonoma”, a mai declarat presedintele CNS.

Cu toate ca membrii Comisiei Europene considera rezolvate problemele minoritatii maghiare din Romania, Csap? considera benefica organizarea unei manifestatii prin care solicita autonomia teritoriala.

“Comisia Europeana insista asupra respectarii criteriilor de la Copenhaga, care se refera si la drepturile omului si libertatile fundamentale, categorie care cuprinde si dreptul comunitatilor la autoguvernare”, a declarat secuiul.

“Parlamentul European, in raportul adoptat in aprilie 2005 cu privire la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a considerat oportuna accentuarea necesitatii adoptarii masurilor complementare pentru protectia comunitatii maghiare, pe baza principiilor subsidiaritatii si ale autoguvernarii. In cadrul Uniunii Europene comunitatile autonome au autonomie teritoriala.

In consecinta, revendicarea secuimii pentru dreptul la autonomie a Tinutului Secuiesc este benefica locuitorilor acestui tinut, este exprimata in mod democratic si in spirit european” a adaugat Csap?.

Pe banii lor

Csapo J0zsef sustine ca adunarea populara de la Odorhei nu a fost deloc un fiasco, asa cum s-a titrat in presa, cu toate ca prezenta a fost mult sub prognozarile organizatorilor, Consiliul National Secuiesc si Uniunea Civica a Maghiarilor (UCM) din Romania. Mai mult, crede ca manifestarea de la Ditrau va avea o participare numeroasa.

“La Marea Adunare a Secuilor de la Odorheiu Secuiesc au participat 20.000 de persoane, intarind vointa comunitatii la autonomia Tinutului Secuiesc”, Csap? J?zsef .

“In urma refuzarii de pana acum de catre autoritatile competente din Romania a dreptului la autonomie teritoriala a secuimii, Consiliul National Secuiesc convoaca Adunarea Nationa a Secuilor, ca for reprezentativ si deliberativ in scopul afirmarii vointei comune la autodeterminare interna si la autoguvernarea Tinutului Secuiesc.

Reprezentativitatea va fi garantata de participarea delegatilor din localitatile secuiesti”, a mai punctat Csap?.

Cu toate ca acum CNS este singur organizator, Csapo evita sa dea un raspuns concret de ce UCM nu a raliat si actiunii de la Ditrau. “Marea Adunare a Secuilor din Odorheiu-Secuiesc a fost initiata de Consiliul National Secuiesc si a fost sprijinita de mai multe organizatii si fundatii”, explica presedintele CNS.

“In cazul Adunarii Nationale a Secuilor, organizatorul este tot Consiliul National Secuiesc, fiind sprijinit tot de acele organizatii. Colaborarea intre CNS si UCM este corecta. Fondurile necesare organizarii actiunii sunt formate din contributiile proprii ale persoanelor participante si din cele donate din partea unor asociatii non-profit”.

Nu renunta

Primarul comunei Ditrau, Bardocz Ferenc, a declarat public ca nu sprijina actiunea CNS. Lucru despre care Csap? evita sa vorbeasca deschis, cu toate ca surse neoficiale arata ca reactia lui Ferenc a fost dictata de Marko Bela, longevivul presedinte al UDMR. Care si el s-a dezis de actiunile lui Csap?.

In ciuda tuturor reactiilor celor care pana acum i-au sustinut cauza, presedintele CNS pare extrem de decis sa faca tot ce-i sta in puteri si sa oblige statul roman sa recunoasca autonomia Tinutului Secuiesc. “Primarul comunei Ditr?-Ditrau nu a fost solicitat sa fie co-organizatorul adunarii”, spune Csap?, ferindu-se sa spuna de ce Ferenc i-a intors spatele.

“Locuitorii comunei sunt secui, in consecinta, prin reprezentantii lor si-au manifestat vointa la autonomia Tinutului Secuiesc prin hotararea adoptata privind organizarea referendumului local. Organizarea la Ditrau a adunarii a fost prevazuta de CNS inca din sedinta avuta in decembrie 2005”.

Infocatul sustinator al autonomiei secuimii a evitat cu abilitate sa raspunda daca se va recurge la forta si violenta in cazul in care actiunile publice organizate sub egida CNS nu vor avea succes: “Noi am facut demersuri repetate la nivelul intern si international in scopul rezolvarii problemelor secuimii, precum si aplicarii principiului: garantarea prin lege a autonomiei Tinutului

Secuiesc sa fie considerata ca masura preventiva. Poporul secuiesc si Consiliul National Secuiesc va folosi si in viitor mijloacele democratiei directe si indirecte”, a spus Csap

Presedintele CNS vrea sa mearga pana-n panzele albe.

In interviurile acordate in presa si in materialele propagandistice, Csap? sustine cu incapatanare ideea organizarii alegerilor interne in “Tinutul Secuiesc”, de infiintare a unor institutii paralele cu cele ale statului, care sa reprezinte interesele regiunii la nivelul Uniunii Europene si Organizatiei Natiunilor Unite, desi riscantele sale afirmatii incalca evident prevederi fundamentale ale Constitutiei Romaniei. “Poporul secuiesc nu renunta la dreptul la autodeterminare interna si la autoguvernarea Tinutului Secuiesc”, spune Csap?. “Mijloacele folosite sunt cele democratice, in conformitate cu dreptul international si cu solutii adoptate in Uniunea Europeana.

CNS va impulsiona organizarea referendumului local, avand ca obiect autonomia Tinutului Secuiesc.

In consecinta, nu este vorba de crearea institutiilor paralele cu cele ale statului, ci este vorba despre exercitarea democratiei directe, despre exprimarea prin mijloace democratice a vointei comunitatii, despre infinntarea de ONG-uri reprezentative care sunt acceptate pe langa institutiile europene si la ONU”, a mai spus Csap? J?zsef.

“Nu stiu draga ce sa va spun, eu nu am nicio legatura cu ei, cu secuii, nu sunt membru al Consiliului National Secuiesc, eu traiesc aici la Oradea. Nu sunt in tema cu aceasta problema si nici nu ma intereseaza ce se va organiza pe data de 14 iunie la Ditrau. Eu am si asa destule probleme pe cap aici la biserica, ii las pe secui sa se ocupe singuri de problemele lor. Pe mine si pe comunitatea noastra religioasa nu ne intereseaza”.

Lakatos Peter, deputat UDMR de Bihor, confirma ca nici el nu stie de intentia CNS de a revendica din nou, intr-o adunare populara, autonomia Tinutului Secuiesc. “Eu nu stiu nimic legat de acest subiect, prima data aud acuma. Nu am citit nimic in presa si nici macar nu am auzit nimic de la colegii mei din zona secuiasca.

Nu stiu cine organizeaza, in ce scop, de ce, ce semnifica data de 14 iunie, pentru ca nu de fiecare data putem sarbatori ca si pe data de 15 martie. Nu stiu ce as putea comenta despre un eveniment despre care nu stiu nimic. Nu pot sa fac niciun fel de comentariu”.