Lupta sindicala a capatat altfel de conotatii in Bihor. Mai nou, in loc sa se ia de piept cu Guvernul, patronatele ori altii care fac mizera viata amaratului de roman de rand, liderii celor patru confederatii nationale sindicale au ajuns sa se rafuiasca acum intre ei. Intr-o lupta surda, intestina, care ii macina de aproape sase luni de zile. O lupta care i-a adus in pragul dezbinarii.

Unii o recunosc pe fata, altii o neaga cu vehementa, in vreme ce o parte se fac ca nu vad, nu stiu, si spun ca nici usturoi n-au mancat, desi le cam pute gura. Tinta este una singura: postul de director general al bazei hoteliere a Sindicatelor, constituita din hotelurile Padis (fost UGSR 1) si Muncelul, din statiunea Baile Felix. Unde acum este numit pe post un bucurestean.

Locul vrea sa i-l ia chiar fostul sau om de incredere, ex-directorul adjunct al bazei turistice si de tratament, Gheorghe Pintea. Care acum, dupa ce i s-a desfacut legal contractul de munca, arata acuzator cu degetul catre fostul sau sef si-i face lui Mihai Nicusor Aldea Ciobanu plangeri dupa plangeri spunand ca in complexul ce-l conduce se fura ca-n codru.

In coasta lui Pintea sta Ion Marfici, liderul CNSLR Fratia, filiala Bihor, care spune la fel. Si cere sefilor sai din capitala sa-l dea pe Ciobanu cu fundu’ de pamant. Alianta dintre Marfici si Pintea, ultimul liderul Partidului Noua Generatie (PNG), pare cel putin ciudata, mai ales ca fac parte din doua categorii sociale prin definitie antagonice.

GAZETA a descoperit, insa, ca in joc sunt alte interese. Personale, spun tot mai multe voci dintre Sindicalisti, ale fiecaruia dintre cei doi actori principali ai acestui circ meschin. Despre Pintea se spune ca ar fi dat bani grei pentru mazilirea lui Ciobanu, iar despre Marfici ca ar fi luat. Nu singur.

Lucru ce nu poate fi demonstrat, cu toata taria sustinerilor acelora care nu vor sa vorbeasca numai sub protectia anonimatului. Insa fum fara foc nu prea iese...

Gasti de hoti

Marul discordiei dintre sindicalisti il reprezinta postul de director al hotelurilor Padis si Muncel, care apartin de SC SIND Romania SRL, firma mama constituita din cele patru confederatii Sindicale Cartel Alfa, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR), Blocul National Sindical (BNS) si Confederatia Sindicala Democrata din Romania (CSDR).

Exponentii acestor patru formatiuni formeaza Consiliul de Administratie (CA) al firmei private, care ia decizii si hotaraste modul de administrare a tuturor bazelor turistice, de tratament si de agrement din tara, preluate de Sindicalisti dupa momentul decembrie 1989. In Bihor, Sind Romania SRL patroneaza hotelurile Padis si Muncelul, din Baile Felix.

La 1 aprilie 2005, printr-o decizie a CA al Sind Romania, Ciobanu a fost numit pe functia de director al bazei Sindicale din Felix. “Cand am preluat postul, stiam ca voi avea mari probleme”, spune Ciobanu. “Hotelurile aveau 23 de miliarde de lei datorii catre furnizori de marfa, utilitati si restante salariale.

Insa cea mai mare problema, mi s-a spus, erau gastile din colectiv, grupurile de interese ce erau bine conturate si functionau de multi ani, tolerate de vechea conducere. M-am convins de asta la scurt timp dupa numire. Mi-a fost greu sa le sparg. Erau oameni care traiau de la locul de munca, putin spus. De fapt, furau de ici de colo, care cum puteau. Ba ciupeau la mancare, ba la alte bunuri.

Se fura aici ca-n codru, bani grei, nu gluma. Soferii de pe microbuze mi-au spus ca fiecare angajat pleca de la hoteluri cu cateva kilograme de carne in plase. Am gasit pe stoc marfa al carei pret era in urma cu trei ani mai mare decat cel de acum.

La produsele lactate, am gasit contracte de vanzare-cumparare incheiate cu o societate comerciala din Felix, care aducea de la un producator din Satu Mare, la a doua mana”, recunoaste Ciobanu. Ca-n aproape orice local de alimentatie publica din Romania, de altfel. Ca romanul daca lucreaza cu miere nu poate sa nu se linga pe degete si sa si bage la borcan...

Sistemul defectuos de lucru, mostenit de Ciobanu, care a adus baza in pragul falimentului a mai functionat o perioada scurta de timp si dupa numirea acestuia. Directorul spune ca stia de nereguli, insa nu a putut sa schimbe totul dintr-o data, asa ca le-a tolerat, in parte si ca a reorganizat si eficientizat relativ rapid sistemul de lucru.

A adus oameni noi, tineri capabili, cu care a redus drastic costurile de alimentare cu marfa. “Inainte de venirea mea, cotletul de porc fara os se cumpara, spre exemplu, cu 200.000 de lei kilogramul.

Acum il iau cu 130.000 de lei“, sustine Ciobanu care crede ca inclusiv aprovizionarea cantinei restaurant a hotelurilor se facea dupa reguli dictate de sistemul mafiot al relatiilor personale dezvoltate de fosta conducere. Incet, incet, gastile s-au spart. In mod clar, a deranjat pe multi.

Lucru cert, demonstrat de raportul financiar-contabil, anul trecut unitatea turistica nu doar ca a scapat de faliment, dar a si adus un profit de 20 de miliarde de lei vechi. “Si-acuma, unii vor sa ma schimbe. De ce, nu stiu. Daca vor decide cei din Consiliul de Administratie al Sind Romania, plec maine. Insa nu pe acuzatii false, eronate si dupa cum dicteaza interesul personal al unora.

Nu le voi face jocul si nu cedez. Eu sunt cu sufletul impacat ca am facut lucruri bune si nu in interesul meu”, ameninta Ciobanu. Directorul a fost luat in colimator la mijlocul lunii ianuarie. De fapt, postul sau.

Jocul lui Pintea

Gheorghe Pintea, liderul PNG Bihor, a fost numit pe postul de director adjunct la Felix in 17 octombrie 2005. Pe o perioada determinata de trei luni. In ianuarie 2006, i s-a prelungit mandatul cu inca doua luni. Asa au inceput tensiunile dintre el si Ciobanu. Ultimul spune ca au fost generate pe fondul nemultumirii lui Pintea ca nu i s-a incheiat un contract de munca pe o perioada nedeterminata.

“Atunci a inceput si jocul cu Marfici si primele reclamatii trimise de acesta la Bucuresti”, sustine Ciobanu. “De atunci, am dat peste 40 de pagini de note explicative. Au fost controale peste controale, dar nu s-au gasit nereguli de fond. Insa presiunile pentru schimbarea mea cu Pintea continua”, mai spune directorul.

Pregatind un altfel de joc, inainte de expirarea contractului sau si stiind, probabil, ca nu ii va fi prelungit, Pintea si-a scos concediu medical incercand astfel sa evite pierderea postului de director adjunct.

Nu i-a mers, insa, pentru ca, la expirarea celui de-al doilea mandat, Sind Romania nu a mai fost interesata de Pintea, unul dintre principalele motive fiind ca firma implementeaza o noua organigrama in toate bazele proprii, care exclude posturile de directori adjuncti. Nemultumit, Pintea a devenit si mai inversunat, declarand ca va da in judecata Sind Romania.

Intr-un raspuns venit din partea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei la adresa plangerii lui Pintea, se arata ca reclamatia acestuia e total neintemeiata. “La data stabilita in contractul individual de munca pe perioada determinata, acesta inceteaza, in temeiul art. 56 lit.

j din Codul Muncii, chiar daca salariatul se afla in incapacitate temporara de munca, dovedita cu certificat medical conform legii”.

“Ciobanu minte cu nerusinare!”, a fost reactia lui Gheorghe Pintea. “In primul rand, eu nu am fost angajat pe o perioada determinata. Am acte care certifica acest fapt. El m-a sapat la Bucuresti pentru ca ii era frica de mine. Eu eram ca un ghimpe in coaste pentru el.

Daca este asa cum spune el, cum se explica faptul ca la celelalte filiale ale SIND Romania exista postul de director adjunct? Doar aici s-a desfiintat. Viitorul va demasca insa toate neregulile comise de acest om”, ameninta omul lui Gigi Becali. GAZETA deturneaza, insa, tentativa lui Pintea de a altera realitatea.

Conform contractului sau de munca, acesta a fost incheiat pe perioada determinata, asa cum scrie negru pe alb. Pintea ne-a mintit, intr-o incercare de a epata intr-un om onest om care demasca nedreptati carora, cica, i-ar fi cazut victima.

Acuze grave

Dupa ce a fost, spune el, “sapat”, Pintea a purces la strangerea dovezilor care sa-l incrimineze pe Ciobanu. “Sectorul de distributie nu are nici o autorizatie de functionare”, spune Pintea. “Pentru ca este un sector unde se pot invarti sume frumoase de bani, Ciobanu taie si spanzura dupa cum il taie capul. Distributia a fost gaselnita lui sa-si mascheze afacerile.

A semnat contracte de vanzare-cumparare intre SIND Baile Felix si o firma din Giurgiu pe perioada nedeterminata, ceea ce doar un nebun sau un rau voitor poate sa faca”, acuza politicianul. O alta acuza care-i e adusa lui Ciobanu se refera la angajarea Anei Bescuca, in functia de sef birou alimentatie publica: “SCT Felix i-a desfacut Anei Bescuca contractul de munca cu litera I.

Mai mult decat atat, femeia a fost prinsa ca a furat 40 de kilograme de carne. Nu s-a luat nici o masura”, se plange Pintea.

Teodor Vidican, un bucatar intrat in dizgratia lui Ciobanu, momentan in concediu medical, zice a inaintat chiar si o plangere catre Directia de Sanatate Publica Bihor, in februarie 2006, din care citam: “Subsemnatul Teodor Vidican, angajat la SC SIND Rom SRL filiala Baile Felix, angajat ca si bucatar, va aduc la cunostinta urmatoarele: la fiecare portie se fura in jur de 5-7 grame la micul

dejun, iar la pranz si cina se fura aproximativ 25-30% la fiecare masa; se face un protocol in fiecare zi de 5-8 kg carne pentru sef birou alimentatie publica”.

Pactul lui Marfici

Ion Marfici, fost lider al sindicalistilor din CFR, care s-au dezis de el, actualmente liderul CNSLR Fratia Bihor spune ca nu are nimic personal nici cu Ciobanu, nici cu Pintea, dar ca pe primul vrea sa-l dea jos pentru ca e un manager prost al bazei Sindicale. Lucru cu care omologii sai de la alte grupari sindicale nu prea sunt de acord.

Nicolae Morgovan si Florin Pascu, presedintii filialelor Bihor ale BNS, respectiv Cartel Alfa, sunt de partea lui Ciobanu. “Nu e normal faptul ca Pintea face presiuni”, este de parere Morgovan. “Este nemultumit ca si-a pierdut functia de director adjunct si a reusit sa-l atraga pe Marfici langa el.

Daca cei de la Bucuresti nu i-au mai prelungit contractul, inseamna ca au gasit carente in activitatea sa manageriala. Ceea ce nu ar fi o surpriza. Ce nu intelege Pintea este faptul ca noi, cei din teritoriu, nu avem competenta ca si filiale locale de a face ori propune numiri. Putem doar, daca suntem nemultumiti de un director, sa propunem la centru schimbarea sa.

Ori, vizavi de Ciobanu, nu este cazul. Doar Marfici vrea sa-l schimbe”, sustine Morgovan.

“Nu am nici o parere”, spune Pascu. “Doar cei de la centru pot sa vorbeasca despre activitatea lui Ciobanu”, a mai adaugat Florin Pascu, lasand, insa, sa se inteleaga ca e de partea directorului de la Felix.

“Este normal ca Morgovan sa fie de partea lui Ciobanu pentru ca cei de la BNS au vrut numirea lui“, contraataca Marfici. “Dupa mai putin de un an de zile de stat in Felix, nevasta lui Ciobanu mi s-a laudat ca si-au cumparat teren in Sanmartin si ca urmeaza sa isi construiasca o vila.

Cand l-am luat la intrebari, mi-a spus ca nu ii este frica de mine si ca isi baga p… in tot ceea ce inseamna CNSLR Fratia”, spune Ion Marfici. Un sindicalist care nu prea vrea sa explice de ce-l tine-n brate pe Pintea, mai ales cand stie ca nici sefii de la Bucuresti nu-l vor.

Pentru ca tabloul razboiului filialelor locale a confederatiilor sindicale sa fie complet, dintre sindicalistii sustinatori ai lui Ciobanu s-au ridicat voci care-l acuza dur pe Ion Marfici ca ar fi luat parte la o spaga de 10.000 de euro. Anumite zvonuri sustin ca Ioan Giurgiu de la Sanitas, care este si secretar la CNSLR Fratia Bihor, ar fi fost omul de legatura intre cei doi.

Banii, cica dositi de Pintea din sumele primite de la Gigi Becali pentru campania electorala a PNG in Bihor, au fost dati acum sa obtina postul in Felix. Marfici si Pintea au negat categoric acuzele. “Am mai auzit porcaria asta, iar la mijloc este Ciobanu.

Daca reusesc sa dovedesc ca acest zvon a pornit de la el, il voi da in judecata si va plati pentru astfel de acuze mincinoase”, ameninta Marfici. “Este o acuza mincinoasa”, spune si Pintea. “Toti banii pe care i-am primit de la Becali sunt la vedere.

Becali nu e prost, iar daca m-as fi folosit de banii lui in alte scopuri, ar fi aflat si s-ar fi descotorosit de mine”, a mai spuns Pintea. “Este pentru prima oara cand aud asta. Nu inteleg de ce sunt eu bagat la mijloc”, spune Ioan Giurgiu, presedintele Sanitas Bihor.

Intr-un scurt interviu acordat GAZETEI pe tema campaniei sale din Bihor, Gigi Becali a recunoscut, expeditiv, ca aici au fost “probleme cu banii”, fara a detalia, insa. Alte zvonuri spun ca fostul presedinte al organizatiei municipale a PNG Bihor si-ar fi dat demisia exact din aceleasi motive legate de modul in care Pintea gestiona banii partidului.

Fuga de presa

Avertizati din timp ca problemele ar putea iesi din bucataria interna, cei din conducerea Sind Romania incearca sa ascunda opiniei publice adevarul din Felix. Alertati ca rufele s-au spalat in vecini si nu in familie, sefii din Regat au intrat in “silenzio stampa”.

Desi se vehiculeaza ca Corpul de control financiar contabil al Sind Romania ar fi descoperit nereguli in managementul lui Ciobanu. Fapt recunoscut de Ioan Dumitrescu, revizor contabil al Sind Romania. “Au fost descoperite grave nereguli. Cei care au gresit vor fi aspru sanctionati. Nu putem insa sa facem publice rezultatele raportului”, spune Dumitrescu.

“Nu stiu care sunt rezultatele raportului respectiv” , spune Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia. “In ceea ce-l priveste pe Pintea, membrii celorlalte confederatii au semnat impotriva reinnoirii contractului sau. Noi, cei de la Fratia, nu am semnat”.

“Ciobanu a fost ales de Consiliul de Administratie al Sind sa salveze situatia in Felix”, spune franc Ioan Pop Baciu, presedintele CSDR. “A reusit sa aduca un profit de 20 de miliarde. Pe Pintea nu il cunosc. Ceea ce stiu este ca a fost angajat pe o perioada determinata de trei luni de zile. A fost ca un fel de proba. Nu a dat satisfactie si nu i s-a mai prelungit contractul.

Daca se simte nedreptatit nu are decat sa studieze Codul Muncii si sa se exprime in instanta”, a punctat Baciu.

Cel mai aprig contestatar al lui Pintea este Dumitru Costin, presedintele BNS. “Nu s-a discutat deocamdata in Consiliul de Administratie despre rezultatele acelui raport”, spune Costin. “Avem informatii ca ar putea ajunge la presa inainte de a fi studiat de noi. Daca se va adeveri, vinovatii vor plati.

La fel cum va fi sanctionat si Ciobanu daca se va considera ca a facut greseli. Totusi, el a reusit sa dovedeasca printr-un management eficient ca lucrurile pot fi indreptate in Felix. Despre acest Pintea, pot sa va spun ca, inainte de a fi angajat, a fost audiat de cei din Consiliul de Administratie. Desi a picat cu brio, unul dintre actionari a insistat sa fie numit pe o perioada determinata.

Nu i s-a mai prelungit contractul, pentru ca dorim sa reducem in continuare costurile si sa eliminam posturile de care nu este nevoie”, sustine Costin.

Bogdan Hosu, liderul Cartel Alfa Romania, nu a putut fi contactat, fiind plecat in strainatate.

In concluzie, judecand dupa parerile emise de liderii celor trei confederatii sindicale, Pintea nu este deloc agreat la conducerea bazei din Felix. In nicio situatie, chiar daca Ciobanu va fi sau nu sanctionat sau nu pentru nereguli in managementul hotelurilor.

Este clar, deci, ca scandalul provocat de tandemul Pintea&Marfici e o furtuna intr-un pahar cu apa si poate veni in sublinierea ideii lansate de unii sindicalisti din Bihor care spun ca Pintea l-a mituit pe Marfici, iar acesta din urma, vrand sa demonstreze ca si-a meritat banii, preseaza acum chiar si prin presa demiterea lui Ciobanu si inscaunarea lui Pintea.

Adevarul, insa, poate nu-l va spune nimeni, niciodata. Insa informatiile false induse de Pintea GAZETEI si promisiunile la fel de eronate ale lui Marfici, care ne-a promis ca ne va prezenta raportul negativ la adresa lui Ciobanu, raport care ar credita sustinerile sale, dar care n-a mai venit, ar putea certifica faptul ca sindicalistul si politicianul au batut palma intr-un joc de interese comun.

CNSLR Fratia a fost primul Sindicat care s-a infiintat dupa Revolutie si a reprezentat unicul “glas” al Sindicalistilor in Guvern. Primul presedinte al CNSLR Fratia a fost Miron Mitrea. Sindicatul a preluat tot patrimoniul de la UGSR (fostul Sindicat comunist), printre care si cele doua hoteluri din Felix.

BNS a fost cel de-al doilea Sindicat care s-a format la inceputul lui 1991, in timp ce Cartel Alfa a luat fiinta la sfarsitul lui 1991. In 1992, un segment de 60.000 de oameni s-a desprins din CNSLR Fratia si au format un nou Sindicat, CSDR, sub conducerea lui Victor Ciorbea.

In 1994, s-au adunat presedintii celor patru confederatii si au hotarat formarea firmei SIND Romania SRL, care urma sa se ocupe de exploatarea intregului patrimoniu al fostului UGSR. Consiliul de administratie al SIND este format din cei patru presedinti de confederatii, iar Adunarea Generala a Actionarilor este alcatuita din 12 membri.

Aportul celor patru confederatii la SIND este urmatorul: CNSLR Fratia - 38%; Cartel Alfa - 28%; BNS - 18% si CSDR - 16%.

Datul cu presupusul

Ioan Tent, liderul filialei CSDR Bihor, spune ca nu-l cunoaste pe Nicusor Mihai Ciobanu si nici nu stie prea multe despre el. “Aceste baze ar trebui sa deserveasca sindicalistilor si nu unui anumit grup de interese”, spune Tent. Razboiul intre confederatii este confirmat si de CDSR. “Sunt probleme si cred ca cei de la CNSLR Fratia sunt de vina.

Ei vor sa faca pe sefii, dar ei nu sunt sefi. Se cred cei mai tari ca sunt cei mai multi. Au uitat ca au pierdut intre timp multi membri”, sustine Tent.