Doi executori judecatoresti din Timis risca sa fie exclusi din profesie, dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a inain-tat Consiliului de Disciplina al Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Timisoara sesizari care vizeaza incalcari ale legii, unele chiar cu consecinte penale.

In perioada 27 februarie Ð 1 martie, s-a desfasurat un control in raza de competenta a Curtii de Apel Timisoara, care s-a finalizat cu doua actiuni disciplinare impotriva unor executori judecatoresri din Timisoara si Lugoj.

Cele doua sesizari urmeaza sa fie solutionate de Consiliul de Disciplina al Camerei Executorilor, singurul organism abilitat sa decida in astfel de situatii", a declarat ieri presedintele Camerei Executorilor de pe langa Curtea de Apel Timisoara, Cristian Jurchescu.

Controalelor efectuate de Corpul de Inspectie al Ministerului Justitiei au scos la iveala nereguli grave in activitatea unor executori judecatoresti din Timis. Este vorba despre Anca Marghescu, Gheorghe Milici (ambii din Timisoara) si Nucu Tiberius Blajovan (din Lugoj). In cazul primilor doi, echipa de control a descoperit incasari ilegale de onorariu.

Mai exact, au fost depistate mai multe dosare executionale in care, distinct de onorariu, erau percepute ilegal si in absenta unor documente justificative, sume intitulate generic "cheltuieli aferente executarii silite".

Mai mult, cu ocazia primului control efectuat la biroul executorului judecatoresc Gheorghe Milici, "acesta a manifestat o atitudine necorespunzatoare fata de inspectorul desemnat de Ministrul Justitiei sa efectueze controlul, refuzand sa puna la dispozitia acestuia, la solicitarea expresa a sa, copii ale actelor de executare", a precizat ministrul Justitiei.

Avocatii evazionisti, in vizorul MJ

Cat priveste activitatea executorului Blajovan, echipa de control a constatat, printre altele, ca acesta a efectuat executari silite in dosare in care nu avea incuviintarea instantei de judecata. Iata ce consemneaza inspectorii ministerului, in concluziile controlului: "Executorul judecatoresc s-a folosit de o incuviintare data de instanta intr-un alt dosar, cu privire la aceleasi parti".

Astfel, separat de sesizarile penale, impotriva executorilor judecatoresri Milici si Blajovan au fost formulate si actiuni disciplinare in care ministrul Justitiei, Monica Macovei, solicita excluderea celor doi din profesie, intrucat acestia "manifesta indiferenta fata de actul de executare in sine si fata de dispozitiile legale".

Pe de alta parte, cu ocazia amintitelor controale, au fost descoperite eludari ale legii si din partea unor avocati, fapt care ar putea fi punctul de plecare intr-o alta ancheta. "S-a constatat ca, in general, avocatii nu emit chitante creditorilor, in situatia in care onorariul este achitat in avans.

Aceasta practica este nelegala, intrucat exista posibilitatea ca in urma recuperarii creantei totale si virarii banilor catre creditor, acesta sa-i remita pur si simplu avocatului, banii reprezentand onorariul sau, de asemenea, in absenta unei chitante, sau pe sume modice, care sa nu corespunda cu suma din dosarul de executare.

In acest mod, sunt sustrase de la plata impozitului sume foarte importante de bani", a concluzionat ministrul Justitiei.