Omul de afaceri albaiulian Franti Itul, aflat in arest preventiv de aproximativ trei luni de zile, a fost pus in libertate joi, 8 iunie 2006, in urma unei hotarari definitive a Curtii de Apel Bucuresti. Franti Itul a contestat masura de mentinere in arest preventiv la Tribunalul Bucuresti, instanta care a decis, initial, punerea acestuia in libertate.

Ulterior, reprezentantii Parchetului au inaintat recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Si judecatorii acestei instante au hotarat eliberarea din arest a omului de afaceri astfel incat, in prezent, Franti Itul se afla la domiciliul sau din Alba Iulia. Surse din anturajul omului de afaceri au confirmat acest lucru.

Curtea de Apel nu a facut deocamdata public motivul pentru care Franti Itul a fost eliberat din arest, reprezentantii institutiei fiind imposibil de contacat.

Itul a fost retinut, impreuna cu alti trei oameni de afaceri la mijlocul lunii martie 2006 in cadrul unei operatiuni denumite sugestiv "Metropol", la care participat peste o suta de politisti din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, Serviciului Teritorial DIICOT Alba si al inspectoratelor judetene de politie din Alba, Iasi si Covasna.

Ofiterii au descoperit o increngatura complexa de firme (dintre care unele fantoma), prin care s-au desfasurat mai multe operatiuni ilicite privind importuri masive de tutun, cafea si carne, precum si plati externe despre care exista indicii ca ar fi ilegale, prejudiciul estimat ridicandu-se la aproximativ 800.000 de euro.

Contrabanda cu tigari si cafea

In anul 2005, SC "Itul Distribution Group", apartinand omului de afaceri din Alba Iulia a importat din Olanda sapte tone de cafea marca "Metropol" (o marca de slaba calitate, foarte ieftina). Pretul de achizitie al marfii a fost de 0,95 de euro pe kilogram. Cafeaua a fost ulterior vanduta catre SC "Agromix" Constanta, apartinandu-i lui Elias Ahmed Hussein.

De la Constanta, cafeaua s-a reintors in judetul Alba, la firma SC "Imcom" SRL Cugir, sub forma de cafea "Amaroy", mult mai scumpa decat cea importata din Olanda. Initial, pachetele de cafea au fost etichetate ca avand ca distribuitor firma SC "Symbol" SRL Iasi. Ulterior peste acele etichete au fost aplicate niste autocolante din care reiesea ca distribuitorul este "Imcom".

Potrivit politistilor, atat ambalajele cat si timbrele si etichetele erau false. Profiturile erau foarte mari, in conditiile in care pachetul de cafea "Metropol", rebotezat si impachetat ca "Amaroy", era vandut mai departe cu 3 euro, aducand un castig de 600% si ajungea in final, pe piata cu 140.000 de lei.

Aceeasi retea producea ilegal, in opinia anchetatorilor, cantitati mari de tigari contrafacute care erau apoi vandute pe piata romaneasca si moldoveneasca.

Fabrici clandestine

Ofiterii au descoperit doua fabrici clandestine: una la Iasi si alta la Valea Seaca, in judetul Covasna, care produceau tigari "Carpati" si "Plugar" (marca de tigari moldovenesti). Materia prima, respectiv tutun, au fost introduse in tara prin Vama Alba si prin Vama Albita.

Si aici apare din nou numele afaceristului albaiulian Franti Itul, care avea legaturi cu "MMMA Impex" SRL Bucuresti, administrata de cetateanul iordanian Merai Mohamed.

De asemenea, in reteaua de firme apare si de aceasta data SC "Imcom" SRL Cugir, alaturi de SC "Promotor" SRL Republica Moldova, SC "Goldline Industries LIC" SUA si alte trei firme la adresele carora functionau mici fabrici de rulat tigarete.

Recent, Itul a fost trimis alaturi de doi angajati ai SC "Vinalcool" SA Alba Iulia - Maria Cosconea si Dumitru Avram - sub acuzatia de evaziune fiscala in valoare de 236.000 de euro, rezultata din afaceri ilicite cu peste 480 de mii de litri cu alcool sanitar.