Reputata actrita britanica, laureata a premiului Oscar, a doua Globuri de Aur si a premiului pentru cea mai buna actrita la Cannes este cunoscuta in intreaga lume pentru implicarea activa in apararea drepturilor omului; din 1995, este Ambasadoare a Bunavointei din partea Organizatiei Natiunilor Unite.

In cadrul Galei TIFF, Vanessa Redgrave a declarat pe scena: In momentul in care imi va fi inminat acest premiu, doresc sa il dedic lui Eugen David, Eugen Cornea si Asociatiei Alburnus Maior. Daca prestatia mea de o viata inseamna ceva, atunci inseamna ca am stiut sa ascult oamenii, oameni care au muncit din greu pentru lucrurile importante in care credeau.

In numele celor care cred in ceva, dedic acest premiu lui Eugen David. Sunt convinsa ca il cunoasteti, este un fost miner, dar in acelasi timp principalul militant pentru salvarea Rosiei Montane.

Salvarea acestei zone nu este numai o problema locala, este o problema a Europei si a intregii lumi. Planeta noastra este pe moarte, si nu avem dreptul sa distrugem un ecosistem a carui refacere ar dura citeva sute de ani.

Vanessa Redgrave, invitat de onoare la TIFF 2006, a fost neplacut surprinsa sa afle ca participa la un festival sponsorizat de compania miniera Gabriel Resources. Reputata actrita s-a solidarizat cu cauza localnicilor de la Rosia Montana, declarand in cadrul conferintei de presa organizata sambata in cadrul TIFF: "Exploatarea cu cianura intr-o mina de suprafata este foarte apropiata ca idee de filmul pe care l-am prezentat in cadrul TIFF - The Fever.

Nu se poate ca apa cu cianura, pe care soarele o ridica in nori si o trimite inapoi sub forma de ploaie sa nu afecteze mediul si e absolut imposibil sa cred ca aceasta nu se va infiltra in panza freatica. Este vorba despre un ciclu natural care nu poate fi oprit chiar si cu cele mai bune intentii sau cu o gramada de bani. Ar lua cateva sute de ani pentru a se reface ecosistemul si efectele ar fi foarte extinse."

Dna Redgrave, a nuantat pe parcursul discutiilor cu reprezentantii presei, importanta responsabilitatii pe care o poarta fiecare individ, indiferent de preocuparile sale sau de tara din care provine, pentru protejarea mediului inconjurator. "Lucruri minunate s-ar putea intimpla la Rosia Montana, suntem locuitorii aceleasi planete, trebuie sa avem grija unii de altii, putem sa fim uniti si impreuna sa facem ceva pentru copiii nostri.

Trebuie sa intelegem cit de important este mediul in care traim, omul nu poate exista fara el, iar aceste cuvinte exprima credinta mea profunda."

In cursul zilei de duminica Vanessa Redgrave s-a intalnit cu localnicii din Rosia Montana pentru a le inmana personal premiul si pentru a discuta cu acestia. Eugen David, in numele Asociatiei Alburnus Maior, in semn de multumire pentru sprijinul acordat, i-a oferit Vanessei Redgrave un metru patrat de teren la Rosia Montana, actrita devenind astfel, simbolic, proprietar amenintat cu relocarea.

Presedintele Alburnus Maior a declarat: "Vanessa e si ea rosiana si vrea sa revina chiar in acest an pentru a-si vedea pamantul. Gestul ei ne-a dat energie si suntem siguri ca vom castiga avand alaturi de noi oameni ca Vanessa Redgrave. Doresc sa-i urez bun venit in marea familie a Campaniei Salvati Rosia Montana".

Asociatia Alburnus Maior reprezinta interesele a 300 de familii din Rosia Montana si Bucium ce se opun proiectului propus de Gabriel Resources (TSX: GBU). Aceasta este o companie miniera de mica dimensiune si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa.

Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international.

Pentru fotografii si imagini video vizitati: http://www.rosiamontana.ro/vanessa_redgrave/

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati: Eugen David, +40 740 280309, Roxana Pencea, +40 723 024300. E-mail: contact@rosiamontana.ro