Justitia este un domeniu care, potrivit oficialilor europeni, inca mai scartaie. Oficialii din minister, in frunte cu ministrul Monica Macovei, afirma ca suntem pe drumul cel bun, dar situatia din teritoriu contrazice aceste afirmatii. Incepand cu anul 1998, doi clujeni sunt in proces cu SC Avicola SRL pentru a-si apara drepturile rezultate in urma unei licitatii cu cantec.

Cei doi spun ca toate dovezile sunt in favoarea lor, insa nici o instanta nu le-a dat castig de cauza.

Faliment cu surprize

La inceputul anului 1995, SC Avicola SA a intrat in procedura de faliment. Conform legislatiei din acea vreme, in cazul in care o societate de stat intra in procedura de faliment, era numit un judecator sindic, care urma sa administreze activele firmei, acestea urmand a fi scoase la licitatie.

Asa s-a intamplat si in cazul Avicola, judecatorul sindic Moldovan Emil fiind numit sa supervizeze licitatiile care vor fi organizate pentru vanzarea activelor Avicola. Licitatiile au dat nastere la multe controverse si acuze asupra modului in care judecatorul sindic Moldovan si-a facut treaba.

Astfel, timp de trei ani, din 1995 si pana in 1998, s-au organizat mai multe licitatii care aveau ca scop vanzarea activelor fostei Avicola. La una din licitatiile efectuate in 1997 s-a prezentat si Nicolae Pop, administratorul SC Pop Mold SRL, acesta licitand pentru doua blocuri si patru hale de productie din incinta Fermei 3 Apahida, oferind pentru acestea 166 milioane lei vechi.

La 60 de zile de la licitatia din noiembrie 1997 s-a organizat o supralicitatie, la care a ofertat si Westelemente. In ciuda faptului ca supralicitatia trebuia organizata, conform prevederilor legale, la opt zile de la prima licitatie, judecatorul sindic a dispus desfasurarea supralicitatiei dupa aproximativ doua luni.

Nicolae Pop a castigat si aceasta licitatie, oferind 225 milioane lei vechi. Dupa finalizarea licitatiei s-a intocmit un proces verbal de licitatie prin care se arata dreptul de proprietate a lui Nicolae Pop asupra halelor doi si trei.

La respectivul proces verbal era atasata si fisa suprafetelor, act prin care se demonstra dreptul de proprietate atat asupra cladirilor, terenului si utilitatilor pe care Pop Nicolae le-a castigat in urma supralicitatiei. Mai mult, Pop a intrat si in posesia unei copii dupa extrasul de carte funciara care atesta ca terenul pe care l-a castigat era intabulat de catre SC Avicola SRL.

Tinand cont ca Avicola a detinut terenul, fiind intabulat de catre societate, expertii angajati de catre stat pentru evaluarea si parcelarea fermei din Apahida trebuiau sa scoata din indiviziune terenul si sa-l intabuleze pe numele castigatorului licitatiei. Totusi, expertii nu au facut acest lucru.

Proces-verbal fantoma

La aproximativ opt luni de la data incheierii supralicitatiei s-a organizat o noua licitatie, asupra careia Pop nu a fost anuntat. Scopul noii licitatii a fost vanzarea terenului de sub halele achizitionate de Pop in luna ianuarie 1998. La aceasta licitatie a fost prezent doar reprezentatul firmei Westelemente, fara ca macar proprietarul de drept al terenului sa fie anuntat.

In urma acestei licitatii s-a intocmit un proces verbal care, potrivit lui Pop, nu ar trebui luat in considerare de nici o instanta de pe planeta.

Prezentul proces verbal contine grave nereguli, fiind plin de inadvertente. Astfel, respectivul proces verbal nu este intocmit pe o foaie tipizata, cum ar fi normal, ci pe o coala ministeriala, plina de taieturi si stersaturi.

In respectivul proces verbal sunt prezentate doua licitatii de care Pop Nicolae nu are cunostinta si in cadrul carora terenul de sub halele pe care le-a achizitionat in ianuarie 1998 a fost vandut catre Kiss Sara, in varsta de aproximativ 75 de ani, mama patronului firmei Westelemente.

Din respectivul proces verbal reiese faptul ca Kiss Sara ar fi licitat pentru terenul de sub halele lui Pop inca din luna aprilie, prezentand la licitatia din luna august dovada platii, o chitanta fara numar de inregistrare, deci o chitanta fara valoare.

Chiar daca Pop a cumparat halele cu tot cu teren, dovada in acest sens fiind fisa suprafetelor si copia dupa extrasul de carte funciara pe care acesta le detine, nu numai ca nu s-a tinut cont de acest fapt, dar Pop nu a fost chemat la licitatia din luna aprilie pentru a-si spune punctul de vedere in calitate de proprietar de drept asupra terenului.

Practic, judecatorul sindic si SC Avicola SA au vandut de doua ori acelasi teren. Pe baza ultimului proces verbal, Kiss Sara a intrat in posesia terenului de sub hale, fiind data in judecata de Pop Nicolae. Procesul dureaza de peste opt ani.

Justitie oarba

Terenul aflat in proprietatea SC Avicola SA - Ferma 3 Apahida a fost intabulat in anul 1995. In 1998 cand Pop a dorit sa intabuleze terenul nu a reusit, cartea funciara disparand ca prin minune. Asta, desi anterior el obtinuse o copie de extras de carte funciara.

“Pe langa procesele pe care le avem cu Avicola si cu Kiss Sara, am intentat proces si biroului de carte funciara pentru reconstituirea cartii funciare disparute. Chiar daca noi avem o fotocopie dupa extrasul CF, aceasta nu s-a luat niciodata in considerare si nici nu ne-a fost ceruta pentru reconstituire, desi am depus-o de fiecare data la dosar”, a declarat Nicolae Pop.

Ciudat este ca, desi toate dovezile sunt favorabile lui Pop, acesta nu a putut intra nici pana acum in posesia terenului. Necazurile lui Pop nu se incheie aici. In unul din multitudinea de procese pe care le-a avut de-a lungul celor opt ani, a primit o sentinta care, potrivit lui Pop, sfideaza orice regula a bunului simt.

In sentinta Tribunalului Cluj din data de 31 octombrie 2003, lui Pop Nicolae ii era recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului de sub halele achizitionate in 1998. Totusi, in aceeasi sentinta, se afirma ca terenul nu a fost niciodata intabulat, astfel el neputand fi in proprietatea lui Pop.

La finalul sentintei, cu toate ca la un moment dat se recunostea dreptul de proprietate al lui Pop asupra terenului de sub hale, verdictul este halucinant, instanta respingand intabularea terenului in cartea funciara.

Inca o victima

GAZETA a reusit sa stea de vorba cu inca o persoana care a patimit de pe urma afacerii Avicola. G.V. a participat in 8 noiembrie 1995 la o licitatie pentru o hala si un teren de 2.500 mp. La respectiva licitatie a mai participat si firma Westelemente. G.V. a castigat licitatia, platind opt milioane de lei vechi, de 20 de ori mai mult decat pretul de strigare.

Respectiva persoana si-a deschis o mica ferma de porci si timp de doi ani afacerea a mers struna.

La finele anului 1997, lui G.V. i s-au mai cerut de catre judecatorul sindic inca trei milioane de lei vechi pentru terenul de 2.500 mp pe care l-a castigat impreuna cu hala. Asta, desi G.V. platise anterior atat terenul, cat si hala. G.V. a platit banii crezand ca “apele se vor limpezi”.

Dar realitatea l-a contrazis: dupa cateva luni a constatat ca si terenul lui a fost vandut catre SC Westelemente SRL, alaturi de alte terenuri inclusiv cel al lui Pop.

“Kiss, patronul Westelemente impreuna cu judecatorul sindic Moldovan Emil, au facut in asa fel incat Kiss sa obtina toata suprafata de aproximativ trei hectare pe care o avea Avicola. Tot ce s-a intamplat sfideaza orice norma legala in vigoare. Dar, din pacate, nimeni nu face nimic. Nu este exclus ca Moldovan sa fi fost platit pentru a-i favoriza pe cei de la Westelemente.

Voi continua sa lupt pana cand imi voi redobandi drepturile”, a declarat G.V.

Constelatia Westelemente

Conform paginii electornice a Ministerului Finantelor Publice (MFP) in anul 2001, cand apare ultima declaratie fiscala a SC Westelemente SA, firma avea o cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei vechi, profit zero, lucrand in pierdere cu 646 milioane lei vechi. SC Westelemente SA avea ca domeniu de activitate productia articolelor din material plastic.

In data de 24 iunie 2003, Westelemente a fost radiata din registrul comertului. Patronul Westelemente nu a rezistat mult timp fara firma, asa ca in 7 august 2003 a deschis SC Westelementeplast SRL.

Pana in momentul de fata, pagina electronica a MFP nu contine nici o referire la situatia financiara a firmei SC Westelementeplast SRL.