GAZETA a petrecut o zi de munca alaturi de presedintele Consiliului Judetean Cluj (CJ) * In ceea ce priveste CJ, ziua incepe la opt dimineata si se incheie seara, uneori chiar tarziu in noapte * Nicoara este obligat sa ia decizii la “foc automat” * Ca om, Nicoara a demonstrat ca aparentele inseala

Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, o figura extrem de cunoscuta prin aparitii in mass-media, este mai mult decat familiar clujenilor. Nicoara, un clujean get-beget, a intrat in lumea politica la inceputul anilor ’90, cand s-a inscris in Partidul National Liberal (PNL), fiind primul presedinte al filialei de tineret Cluj.

In 2001 a fost ales presedinte PNL Cluj, iar apoi, in 2005, a fost reales in aceeasi functie. Incepand cu anul 2004, CV-ul lui Nicoara a fost completat cu functia de presedintele al Consiliului Judetean Cluj. Pe de alta parte, numele lui Nicoara este legat de aparitia in revista Capital.

Potrivit publicatiei in cauza, Marius Nicoara figureaza ca fiind unul dintre cei mai bogati clujeni, cu o avere estimata la 11 milioane de dolari. In aceste conditii, Nicoara pare sa fi realizat intr-un timp destul de scurt ceea ce unii dintre noi nu indraznim nici macar sa visam.

Curioasa din fire, GAZETA a dorit sa afle ce se intampla de fapt in spatele usilor inchise pe care scrie “Cabinetul Presedintelui CJ”. Astfel, GAZETA a petrecut o zi de munca alaturi de Nicoara, urmarind activitatea sa profesionala, dar si tabieturile sale ca om obisnuit.

Democratie la CJ

Ora 9 AM. GAZETA ajunge in biroul lui Nicoara. Insa, pentru el, ziua de munca a inceput deja. Cafeaua trecuse, tigara - la fel. Nicoara semneaza deja teancuri de acte. Usa de la cabinetul sau e deschisa in permanenta, consilieri, juristi si alti membri din staff-ul lui Nicoara intra fara sa bata la usa, telefoanele fixe si mobile suna in continuu.

Cu toate acestea, atmosfera e degajata dar, totodata, foarte profesionala. Fiecare stie foarte bine ce are de facut, dovada vie ca pe parcursul celor doi ani care au trecut deja relatiile umane si profesionale s-au sudat perfect. In spatiosul birou al presedintelului CJ apare purtatoarea de cuvant Cornelia Trif.

Intre doua telefoane si cateva aprobari, Trif ii prezinta lui Nicoara principalele subiecte dezbatute de presa axandu-se in special pe cele din presa locala si se alcatuieste agenda de lucru pe ziua in curs, completandu-se cu modificarile care au aparut in ultimul moment.

Astfel, de la ora 10, Nicoara are programat un interviu la TV, la 11 si un sfert o intalnire cu reprezentantii unei alte televiziuni in vederea unei colaborari pentru organizarea unei caravane care va avea loc la finele acestei luni. Apoi, dezbaterea unor probleme privind managementul cabinetului si al personalului.

Agenda se continua cu o sedinta privind stabilirea prioritatilor in privinta drumurilor judetene care necesita a fi reabilitate prin tratament si reciclare sau doar prin consolidare. De la 13, pentru Nicoara urmeaza audientele - oamenii obisnuiti care vin sa-si spuna pasul celui mai “mare” om din judet.

De la ora 15, Nicoara trebuie sa se intalneasca cu o serie de posibili investitori straini, apoi urmeaza o deplasare la Dej pentru a viziona meciul celor de la CFR Ecomax.

Filantrop secret

Intre doua telefoane catre primarii localitatilor din judet, unul catre deputatul PNL Horea Uioreanu in vederea rezolvarii unor probleme de partid si unul catre Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, Nicoara isi incepe audientele. Oamenii care vin sa-si spuna “of-ul” sunt in mare parte aceiasi.

Problemele cu care acestia se confrunta nu tin aproape niciodata de competenta CJ, insa Nicoara ii asculta rabdator, respectandu-le dreptul de a sesiza ceea ce ei considera necesar. Apoi ii indruma spre forul capabil sa ii ajute. Mai mult, marea majoritate a cazurilor sunt de natura sociala. Oamenii saraci, care cer ajutorul CJ pentru a-si plati intretinerea sau pentru a-si intretine copiii.

Nicoara le da milioane din buzunarul propriu si asta fara sa ceara nimic in schimb. Surse din interiorul Consiliului Judetean ne-au asigurat ca nu este un caz izolat sau cauzat tocmai de prezenta noastra acolo. Nicoara da bani oricui are nevoie, nu are telefon de serviciu si nu isi deconteaza benzina autoturismului de la CJ.

De fapt, rar circula cu masina CJ, Nicoara avand un Mercedes de toata frumusetea, proprietate personala. Bineinteles nici in acest caz nu se pune problema decontarii benzinei. De la jandarmul care asigura protectia in CJ si pana la Adina, una dintre asistentele lui Nicoara, concluzia e aceeasi. “Sefu’ ajuta pe toata lumea. Mai mult, e un profesionist, stie sa lucreze cu oamenii!”.

Pe sistem fulger

Dupa audiente, presedintele CJ are o intrevedere cu o serie de posibili investitori olandezi care doresc sa sprijine financiar dezvoltarea aeroportului.

Cu toate ca ambitia cea mai mare a lui Nicoara este tocmai punerea in aplicare a acestui proiect, startul nu poate fi dat pana cand nu se vor rezolva o serie de probleme ce tin mai mult de birocratie decat de dorinta directorului Aeroportului Cluj-Napoca - David Ciceo - a olandezilor sau a lui Nicoara. De la ora cinci, Nicoara are drum la Dej.

Se pregateste deja de campanie electorala, dar vrea sa-i sustina si pe baietii de la CFR Ecomax pentru ca “eu sunt un clujean cu acte in regula, trebuie sa-i sustin!”, spune Nicoara. Mai semneaza cateva acte, se consulta cu Trif. Ziua urmatoare soseste senatorul PSD Vasile Dancu cu o delegatie din Azerbaidjan.

Pana la plecarea spre Dej, Nicoara are timp sa manance un corn, prima masa pe ziua respectiva. In biroul sau, continua sa se intre si sa iasa diferite persoane. Nicoara asculta, reactioneaza si rezolva problemele pe masura ce acestea apar, totul pe regim fulger, la foc automat. Unul dintre cele doua mobile ii suna in disperare: “Presa nu doarme si nici nu se odihneste.

E tot timpul la vanatoare de stiri”, se aude o voce din birou. Pana ne-am intors, posesorul vocii plecase deja.

Omul, nu partidul

La prima vedere, tinand cont ca pe ziua de lucru au fost doar cateva intalniri, o serie de acte pe care oricum poti sa le semnezi “ca primaru’” si un meci de fotbal pentru care oricum “iti sacrifici” timp, ceea ce face Nicoara nu pare a fi chiar atat de dificil.

Adevarul e insa altul, pentru ca din afara e foarte usor sa critici sau sa judeci, insa realitatea cotidiana se desfasoara intr-un ritm extenuant. Mai mult, programul incepe la opt sau noua dimineata in functie de agenda pe ziua respectiva si se incheie undeva la ora opt sau chiar noua seara.

Iti trebuie rabdare de fier, simturi ascutite, multa experienta si chiar o doza de nebunie pentru a lua decizii capitale in cateva secunde. Sub imaginea de om dur a lui Nicoara se ascunde insa un om cu un simt al umorului foarte bine dezvoltat si care este apreciat de intreg staff-ul CJ, tocmai datorita corectitudinii profesionale de care da dovada.

Astfel, unii dintre angajatii CJ care isi desfasurau activitatea si in legislatura anterioara, sub conducerea Partidului Social Democrat, au ramas sa lucreze cu Nicoara, acesta din urma alegand sa continue colaborarea cu ei. Nicoara apreciaza oamenii strict din punct de vedere profesional.

Aparentele inseala

Unele guri rele ar putea sustine ca Nicoara da randament profesional din cauza faptului ca are deja un cont frumusel in banca si ca astfel nu este tentat sa atenteze la “pusculita” CJ. Suntem siguri insa ca, si in cazul in care contul lui Nicoara ar fi mult mai “subtire”, randamentul la CJ ar fi acelasi.

Oricum, putini sunt cei care reusesc sa treaca peste aparenta de om dur pe care o afiseaza Nicoara si peste unele decizii care, evident, nu reusesc sa multumeasca pe toata lumea. In fond, nemultumirile contribuabililor nu se pot rezolva altfel decat printr-o mana dura care sa stie sa ia decizii drastice, dar eficiente.

La ora destul de tarzie a serii la care am parasit CJ, Nicoara era inca la birou pentru a-si stabili planul pe ziua urmatoare. A doua zi il asteapta noi probleme pentru care trebuie sa fie pregatit.

Vizita la CJ si ocazia de a-l vedea pe Nicoara in elementul sau natural a insemnat o mai buna intelegere a CJ, a modalitatilor de conducere a aparatului administrativ judetean dar, totodata, si posibilitatea de a descoperi caracterul uman al presedintelui CJ, Marius Nicoara.