Operatiunea „Armurier 2006", avand ca scop verificarea tuturor persoanelor fizice si juridice care au autorizatii de detinere pentru arme si munitie, a debutat in luna aprilie si se va incheia la data de 15 septembrie 2006.

Politistii de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Toxice (AEST) au verificat, pana la momentul de fata, sute de persoane care poseda pistoale cu gaze, arme de vanatoare, pistoale cu glont, arme de tir si arme de panoplie. In Constanta, numai 10 persoane au dobandit dreptul de a detine pistol cu glont.

Printre ele se numara primarul municipiului, Radu Mazare, precum si Traian Jipa, fostul sef al Politiei constantene. De mentionat ca, potrivit Legii, cei care au dreptul de a detine pistol cu glont sunt magistratii, politistii, demnitarii pana la viceprimari (inclusiv) si persoanele care fac obiectul legii protectiei martorilor.

Povestile cu pistolari, gloante zburand pe la ureche si focuri de arma in mijlocul orasului sunt, pentru romani, pura fictiune, in sensul ca pot fi urmarite doar in filmele transmise pe canalul TV sau, mai nou, urmarite pe monitorul calculatorului.

Aceasta pentru ca regimul armelor este, la noi, extrem de riguros reglementat si nu oricare cetatean caruia ii vine o idee in acest sens poate dobandi o arma. Cu exceptia unor incidente rebele, cand un infractor mai scoate cate o arma cu alice si trage in politist, armele sunt folosite la noi doar in poligoane special amenajate.

Si numai armele cu gaz sau de tir, pentru ca de cele cu glont nu ai nici o sansa sa te apropii. In Constanta exista numai cinci magazine de unde iti poti face rost de o arma, cele mai cunoscute fiind in Piata Grivitei, strada Cuza Voda si Baba Novac. Daca de exemplu in Gemania o arma poate fi cumparata la fel de usor ca si o aspirina, la noi procedura nu este atat de simpla.

Pistoale doar pentru politisti, magistrati, demnitari si martorii protejati

In plus, anual, detinatorii de arme sunt verificati printr-o operatiune demarata de IGPR si adaptata la nivelul fiecarui Inspectorat Judetean de Politie.

„Armurier 2006 are ca scop constatarea legalitatii detinerii armelor, a modului de folosire, a starii tehnice, precum si a modului de asigurare a securitatii acestora, constatarea eventualelor deficiente si luarea masurilor ce se impun”, a precizat in acest sens comisar sef Mihai Toporan, seful Serviciului AEST din cadrul IPJ.

Totodata, se urmareste crearea unei baze de date care sa cuprinda pe toti detinatorii de arme si munitii. In Constanta exista, la momentul de fata, 2.283 de persoane fizice posesoare de permise de arme.

Dintre acestea, numai 10 au dreptul de a detine pistoale cu glont, dat fiind ca acest drept le este conferit, prin lege, numai magistratilor, politistilor, demnitarilor si persoanelor care fac obiectul Legii protectiei martorilor.

Armele de vanatoare descalifica pistolul cu gaz

Numele acestora sunt absolut secrete, atat de secrete incat… se stie doar ca unul dintre cei care detin pistol cu glont este Traian Jipa, fostul sef al IPJ Constanta. Acestuia, odata cu iesirea la pensie i-a fost acordat, pentru merite deosebite (!), dreptul de a detine arma.

Printre cele 10 persoane cu drept de detinere arma cu glont se mai numara, potrivit informatiilor noastre, Radu Mazare, 2 magistrati si 7 politisti. Dat fiind ca obtinerea pistoalelor cu glont nu este la indemana oricui, arma cel mai facil de obtinut este pistolul cu gaz, care, desi neletal, este solicitat cel mai adesea pentru autoaparare.

Constantenii par insa foarte pasionati de vanatoare, avand in vedere ca cele mai solicitate sunt armele de vanatoare, existand nu mai putin de 2.019 detinatori.

Aceasta in ciuda faptului ca numai o vanatoare „costa” nu mai putin de 5 milioane de lei, si asta fara a avea dreptul sa vanezi altceva decat ceea ce este trecut pe autorizatie si fara a avea dreptul sa pastrezi carnea animalului, pentru care trebuie sa mai scoti din buzunar alte cinci milioane.

Urmeaza armele de tir, in numar de numai 120, iar la coada se claseaza 9 detinatori de arme de panoplie. In ciuda procedurii riguroase si a costurilor implicate, potrivit statisticilor intocmite de politisti, numarul persoanelor fizice detinatoare de arme a crescut cu 318 fata de anul trecut.